• Aposta per una estratègia de recuperació “basada en l’economia de la vida, la digitalització i la transició ecològica”
  • Assegura que la feina de reconstrucció només es podrà portar a terme “amb grans consensos"
  • El Parlament de Catalunya ha aprovat aquesta tarda els comptes públics i la llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic
El vicepresident Aragonès, al Parlament de Catalunya

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha subratllat avui que els pressupostos de la Generalitat per al 2020 “augmenten els recursos de la Generalitat i són la primera pedra per a la reconstrucció del país després de la Covid-19”. El vicepresident ha pronunciat aquestes paraules al Parlament de Catalunya, on aquesta tarda s’han aprovat els comptes públics del 2020 després de tres pròrrogues pressupostàries.

Els pressupostos de la Generalitat per al 2020 eleven la despesa no financera de la Generalitat fins als 27.512 M€, 3.070 M€ més (+12,6%) que als comptes del 2017. Aragonès ha explicat que els pressupostos del 2020 es van dissenyar per “posar al dia els serveis públics, fer avançar l’estat del benestar i reforçar l’economia del coneixement”. Tanmateix, ha admès que la pandèmia “ha plantejat noves dificultats” que cal abordar “sense perdre temps”, però “és evident que no podem sortir d’aquesta crisi amb les mateixes receptes que amb la crisi del 2008, les quals van agreujar les desigualtats”. En aquest sentit, ha assegurat que “cal un canvi de paradigma que situï l’economia de la vida al centre de l’acció política”, i els pressupostos aprovats avui “són l’inici per del camí per fer-ho”.

Pel que fa a la reconstrucció després de la pandèmia, Aragonès ha reivindicat una estratègia basada en tres eixos: “l’economia de la vida, la digitalització i la transició ecològica”. Això, segons ha exposat, “passa per reforçar el sistema de salut i els serveis socials”, però també per “impulsar la recerca en l’àmbit biotecnològic” i per una política estratègica de sobirania alimentària “que ens permeti cuidar el nostre sector primari”. A l’àmbit econòmic, el vicepresident ha qualificat de “necessària” l’aposta per la digitalització i la indústria 4.0, ja que “no podem deixar en mans dels nous oligopolis tecnològics la configuració de l’economia del futur”.

 

“Calen grans consensos polítics”

Aragonès ha assegurat que tota aquesta feina de reconstrucció només es podrà fer “amb grans consensos”, i n’ha citat com a exemple l’aprovació dels pressupostos, “que han posat d’acord posicions polítiques molt allunyades ideològicament”. “Si les decisions que s’han de prendre es fan amb consens, seran més bones”, ha remarcat.

Finalment, ha advertit que l’estratègia de recuperació després de la pandèmia “no pot anar en detriment de problemes pendents i que seguiran sobre la taula”.Caldrà una resposta al consens majoritari a Catalunya que la presó i l’exili són injustos i que l’única manera de resoldre el conflicte polític amb l’Estat és votant”, ha afegit. 

 

Aprovació de la Llei d’Acompanyament

La cambra catalana també ha donat avui llum verda a la Llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2020. La també coneguda com a “llei d’acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat” inclou un paquet de mesures que tenen com a objectiu impulsar una reforma fiscal, a partir de la introducció de modificacions en vuit impostos que ja existeixen actualment i la creació de nou noves figures tributàries. En aquest sentit, destaca el nou impost sobre les instal·lacions de producció, d’emmagatzematge, transformació d’energia elèctrica, telefonia i telemàtica, que reforça l’aposta del Govern per la fiscalitat ambiental.

Convalidació dels decrets llei de mesures extraordinàries

El Parlament de Catalunya també ha convalidat avui els quatre primers decrets llei de mesures extraordinàries que el Govern va aprovar, durant la segona quinzena del mes de març, per fer front a l’impacte de la Covid-19 a Catalunya. Durant la presentació dels decrets, el vicepresident ha volgut posar de relleu la “rapidesa de reacció” de la Generalitat de Catalunya, que “va ser una de les primeres administracions a prendre mesures per donar resposta a l’emergència sanitària, social i econòmica que teníem al davant”. “Hem actuat amb responsabilitat i determinació, prenent totes aquelles mesures que hem cregut oportunes i que estaven al nostre abast”, ha remarcat.

Els nous textos ratificats avui pel Parlament estableixen una sèrie d’iniciatives econòmiques, tributàries i de l’àmbit de la salut, pensades per garantir els recursos per fer front a l’emergència sanitària i contribuir a dotar de liquiditat els treballadors i les empreses durant el confinament i l’aturada d’activitat. “Amb aquests decrets llei hem activat les dues primeres fases de l’estratègia econòmica del Govern per fer front a la pandèmia de la Covid-19, i que serviran per posar les bases de la reconstrucció humana, social i econòmica que el país necessita”, ha conclòs Aragonès.

 

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 1988

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 83