Direcció General de Comunicació

Coronavirus

L'Executiu incorpora les capacitats dels laboratoris universitaris i d'EURECAT al Programa Orfeu de detecció massiva de la Covid-19

query_builder   28 abril 2020 16:42

event_note Nota de premsa

L'Executiu incorpora les capacitats dels laboratoris universitaris i d'EURECAT al Programa Orfeu de detecció massiva de la Covid-19

  • La segona fase del programa suma les capacitats de PCR d’instal·lacions de la UB, la UAB, la UPF, la URV i el Centre de Ciències Òmiques (COS) d’EURECAT
  • S’amplia la capacitat del programa Orfeu per fer un total de 309.000 tests en unes sis setmanes
  • El sistema de coneixement de Catalunya referma en el marc de la crisi de l’epidèmia de coronavirus el seu rol de referent de recerca a Europa i al món

El Govern ha aprovat avui l’activació de la fase 2 del Programa de Detecció Massiva de la Covid-19 basat en la capacitat de PCR dels agents del sistema de coneixement de Catalunya (Programa Orfeu), amb la incorporació de nous laboratoris universitaris i EURECAT (centre tecnològic de Catalunya). Aquesta ampliació del programa Orfeu suposa afegir capacitat per fer 139.000 tests, que se sumen als 170.000 previstos en la primera fase,  en el període d’unes sis setmanes i una nova inversió d’1,2 milions d’euros.

L’Acord adoptat per  l’Executiu, a proposta dels departaments d’Empresa i Coneixement, de Salut i d’Economia i Hisenda, permet afegir a la iniciativa de detecció massiva de la Covid-19 les instal·lacions especialitzades de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i EURECAT (a través del Centre de Ciències Òmiques, COS).

Amb l’objectiu de maximitzar el rendiment dels laboratoris i les condicions de seguretat de les persones que hi prenen part, s’han seleccionat plataformes que disposen de sistemes robotitzats, equips de PCR d’alt rendiment i espais de seguretat P3 o P2 per a les diferents etapes del procés analític.

Com ha succeït en el desenvolupament de la primera fase del Programa Orfeu, les prestacions d’aquestes universitats s’articularan en nodes territorials al voltant d’hospitals de referència que els són propers amb la col·laboració de l’ICS, el Servei Català de la Salut i el Departament de Salut.

309.000 tests en sis setmanes

El passat 7 d’abril, el Govern va aprovar la creació del Programa Orfeu de detecció massiva de la Covid-19 amb l’objectiu de complementar la capacitat del sistema de salut de disposar de tests diagnòstics de coronavirus SARS-CoV-2. El programa basat en les capacitats de PCR dels agents del sistema de coneixement de Catalunya preveia, en una primera fase, realitzar 170.000 tests nous en sis setmanes, amb la possibilitat de seguir-ne escalant el volum. En aquesta fase inicial, es va incorporar la capacitat de realització de tests PCR de tres centres CERCA del sistema català de recerca: l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG), que ja estan acomplint les funcions de prestació de serveis d’screening de la Covid-19. Durant aquestes setmanes, s’han desplegat els tests de prova per validar tot el procediment i, en els pròxims dies, els centres començaran l’escalat fins a desenvolupar aquesta primera fase a ple rendiment.

A banda de la creació del programa, el Govern posava en marxa la tramitació d’emergència de la contractació dels serveis i subministraments necessaris per posar-lo marxa per valor d'1,38 milions d’euros. Ara s’afegeix una nova partida xifrada en 1,2 milions d’euros.

El Programa Orfeu es fixa com a objectiu recollir la capacitat del diferents agents que treballen en R+D+I a Catalunya que estan en condicions de prestar serveis d’screening de la Covid-19. Des del primer moment, el Govern ha fet valer la disponibilitat i la col·laboració dels centres de recerca CERCA de Catalunya, les universitats, els centres tecnològics i altres agents del sistema de coneixement en la detecció massiva de la Covid-19 basada en les capacitats de PCR d’aquestes entitats.

La creació del programa Orfeu respon al fet que la detecció massiva de Covid-19 és essencial no només en la fase de confinament sinó també en la fase de desconfinament progressiu, que s’haurà de dur a terme de manera coordinada i escalada. Per aquest motiu, cal que Catalunya disposi de capacitat per fer detecció massiva amb un tests que seran complementaris als que pot oferir el sistema sanitari. Aquesta detecció massiva de la Covid-19 és especialment important per garantir la salut pública en la fase de desconfinament.

Investigació sobre el coronavirus al sistema català de recerca

El desplegament del programa Orfeu és una nova mostra de la implicació del sistema de coneixement de Catalunya en la crisi de l’epidèmia de coronavirus i de com referma el rol de referent de recerca a Europa i al món. El conjunt del sistema de coneixement català està contribuint decisivament a l’esforç científic global en el context de la crisi sanitària mundial, reforçant el paper del nostre país com un dels principals referents científics europeus i del món.

Aquesta intensa tasca de recerca queda reflectida en el repositori Activitat de recerca a Catalunya vinculada a la Covid-19 del  nou espai web Informació actualitzada de l'àmbit de coneixement en relació amb la Covid-19. Habilitat des de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, aquest recurs té un caràcter dinàmic i està permanentment actualitzat amb les contribucions dels diversos agents del sistema científic del nostre país. El repositori inclou informació detallada dels projectes de recerca liderats o amb participació d’investigadors i investigadores catalans, així com informació puntual de fons competitius adreçats als sistemes de recerca centrats en la Covid-19 i iniciatives de micromecenatge.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia