Cultura

Europa Nostra

L'Institut Ramon Muntaner entra a formar part de la xarxa Europa Nostra

query_builder   29 abril 2020 18:11

event_note Nota de premsa

L'Institut Ramon Muntaner entra a formar part de la xarxa Europa Nostra

  • L’objectiu d’aquesta organització és posar el patrimoni en un lloc preeminent i convertir-lo en un tema prioritari en les agendes dels poders públics
Europa Nostra

L’Institut Ramon Muntaner (IRMU), fundació participada per la Generalitat de Catalunya i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, entra com a membre associat dins l’organització Europa Nostra. La presidència de l’IRMU recau en la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura, Àngels Blasco.

Europa Nostra és una federació formada pels principals moviments europeus vinculats amb la protecció i valorització del patrimoni natural i cultural en l’àmbit europeu. L’integren organitzacions que tenen en comú el convenciment de la importància del patrimoni cultural per a l’economia, la societat, la cultura i el benestar d’Europa, i que comparteixen la necessitat de prendre responsabilitat en relació a la transmissió d’aquest patrimoni amb bones pràctiques per les generacions futures. També pretenen destacar la importància del patrimoni en la configuració de la identitat europea i del sentiment de ciutadà europeu.

L’objectiu principal d’aquest organització és posar el patrimoni en un lloc preeminent i convertir-lo en un tema prioritari en les agendes dels poders públics tant als diferents països com a les institucions europees.

La xarxa Europa Nostra treballa en estreta col·laboració amb els socis institucionals, és a dir, les institucions de la UE i el Consell d'Europa, advocant per un enfocament integrat del patrimoni cultural. També busquem contribuir a una mobilització mundial en favor del patrimoni, especialment a través d’una estreta cooperació amb la UNESCO.

Europa Nostra és avui reconeguda com l'organització més representativa del patrimoni a Europa amb membres de més de 40 països.

La missió d’Europa Nostra:

  • Donar forma i veu a un moviment ciutadà cada vegada més gran per donar suport al patrimoni cultural i natural a tot Europa
  • Ser enèrgics defensors del patrimoni i dels seus múltiples beneficis envers els responsables polítics a tots els nivells de govern: local, regional, nacional, europeu i en una escala global.
  • Fer campanya per salvar els llocs històrics més amenaçats d'Europa i donar suport a les accions dirigides per les nostres organitzacions membres.
  • Promoure les millors pràctiques en el camp del patrimoni a tot Europa, des de la investigació a la conservació, des de l'educació, la formació i la sensibilització al servei de professionals i voluntaris.

L’Institut Ramon Muntaner és la primera institució catalana associada a aquesta federació d’àmbit europeu. El patrimoni és un dels àmbits d’actuació principal dels centres d’estudis locals dels territoris de parla catalana. L’IRMU s’ofereix per a fer de pont entre Europa Nostra i les diferents iniciatives vinculades a temes patrimonials per a posar-les en valor a nivell europeu. També a traslladar problemàtiques que puguin afectar a l’àmbit patrimonial català per tal que es tinguin en compte en les reivindicacions o en les polítiques que es vulguin traslladar a les institucions europees. L’IRMU informarà regularment de les diferents propostes, iniciatives i campanyes que s’estiguin promovent des d’Europa Nostra.

Els beneficis de formar part d’Europa Nostra com a organització associada són:

- L’oportunitat de participar activament en les activitats promogudes per Europa Nostra
- L'oportunitat de respondre a les consultes sobre qüestions de política europea d'importància per al patrimoni cultural
- El dret a rebre la publicació anual dedicada als guanyadors del Premi Europeu de Patrimoni Cultural / Premis Europa Nostra, l'edició anual de la revista Patrimoni en acció i l’Informe Anual
- Subscripció a un butlletí electrònic trimestral
-  El dret a assistir a la Assemblea General d'Europa Nostra que té lloc durant el Congrés anual de Patrimoni Europeu
- Invitació per assistir a la reunió anual del Congrés de Patrimoni Europeu , que se celebra cada any en una ciutat europea diferent històrica

1  

Imatges

Imatge  d'acollida del web d'Europa Nostra

Imatge d'acollida del web d'Europa Nostra 665

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia