President

Govern

El president Torra apel.la "al consens i a un diàleg franc i obert" amb sindicats i patronals per fer front als efectes de la pandèmia

query_builder   30 abril 2020 15:37

event_note Nota de premsa

El president Torra apel.la "al consens i a un diàleg franc i obert" amb sindicats i patronals per fer front als efectes de la pandèmia

  • El cap de l’Executiu, acompanyat del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha presidit la reunió constitutiva del Consell del Diàleg Social de Catalunya
  • El Consell del Diàleg Social de Catalunya és l’òrgan de participació institucional permanent que ha de vetllar pel desenvolupament del diàleg i la concertació social
El president Torra durant la reunió
El president Torra durant la reunió

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest migdia durant la reunió constitutiva del Consell del Diàleg Social de Catalunya, que la situació actual derivada dels efectes de la pandèmia fa que en “una plataforma de diàleg social” com aquesta “la complicitat sigui encara més imprescindible”  per poder “sortir d’aquest malson”.  “Tenim una feina ingent per davant, però si som capaços de d’afrontar-la així, discutint oberta i francament, segur que ens en sortirem”, ha afegit

El president ha apel·lat d’aquesta manera al treball de “consens i al diàleg” davant els líders dels principals sindicats i patronals i els ha dit que “el més important és que siguem capaços de construir aquests acords, perquè no podem perdre temps en discussions menors i hem de trobar grans maneres de com farem les coses i de com ens ordenarem”.

Conscient que després del confinament estricte per la situació pandèmica, ara s’encara una fase molt enfocada en l’activitat productiva, ha subratllat la necessitat de fer front també a la crisi social que se’n deriva.  I ha recordat que caldrà “ser molt curosos amb l’estratègia de desconfinament”, tenint en compte les necessitats dels sectors productius i dels territoris.

La reunió del president Torra i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, amb el president de Pimec, Josep González; el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre; el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, i el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, que també formen part d’aquest Consell, ha tingut lloc la vigília de la celebració de l’1 de maig. La sessió de treball s’ha fet per videoconferència des de la Casa dels Canonges.

Per la seva banda, el conseller de Treball s’ha sumat a la petició del president i ha assegurat que el que es pretén és " buscar el màxim comú múltiple, encara que sigui des de mirades diferents i a vegades discordants per poder afrontar els reptes en les millors condicions”.

El Consell del Diàleg Social de Catalunya és l’òrgan de participació institucional permanent que ha de vetllar pel desenvolupament del diàleg i la concertació social. Aquest òrgan està previst al Decret llei aprovat pel Govern el passat 24 de març pel qual es regula la participació institucional, el diàleg social permanent i la concertació social de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives a Catalunya. L’aprovació de la llei de participació institucional, que, entre d’altres, permet ordenar, protegir i donar transparència a la concertació amb els agents socials i la constitució del Consell del Diàleg Social són una fita “històrica”, en paraules del president, que no s’havia aconseguit fins ara.

El principal objectiu de la reunió ha estat abordar els reptes econòmics, socials i laborals com a conseqüència de la crisi sanitària de la Covid-19. A més, la sessió de treball  d’avui ha servit també per constituir la Comissió de Seguiment, que començarà a funcionar en els propers dies i decidirà els àmbits temàtics de treball.

El president de la Generalitat també ha aprofitat la seva intervenció, davant els representants sindicals i empresarials, per posar en valor l’aprovació dels pressupostos, que amb 3.000 milions d’euros més ha assegurat que suposaran una “oportunitat que hem de saber aprofitar”. Amb tot, ha reconegut que “neixen desfasats” per la situació actual que suposa la pandèmia, ja que ha recordat  que només en l’àmbit sanitari s’haurà de fer front a una despesa de 2.000 milions d’euros per cobrir les necessitats derivades de la Covid-19.

El president ha aprofitat la seva intervenció per adreçar també unes paraules de reconeixement als servidors públics del Departament de Treball, de qui ha dit han sabut treballar de manera “ràpida i àgil”.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia