Direcció General de Comunicació

MHP

El president Torra anuncia la creació d'una comissió que elaborarà un Pla per a la reactivació econòmica i protecció social dels país

query_builder   2 maig 2020 18:06

event_note Nota de premsa

El president Torra anuncia la creació d'una comissió que elaborarà un Pla per a la reactivació econòmica i protecció social dels país

Foto del Govern extraordinari d'avui via telemàtica
  • L’objectiu d’aquest grup de treball és traçar un pla per minimitzar els aspectes socials i econòmics de la crisi de la Covid-19, amb propostes de tots els departaments implicats
  • La Comissió estarà integrada pel cap de l’Executiu, el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, la consellera de la Presidència, el conseller de Territori i Sostenibilitat, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, la consellera d'Empresa i Coneixement, i la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
  • El pla es farà “escoltant tots els actors socials i econòmics del país” i estenent la mà “a totes les forces polítiques”, ha explicat el president Torra
  • Pel que fa al fons de 16.000 milions d’euros anunciat per Moncloa, el vicepresident Aragonès ha demanat que “no ha de ser reemborsable, no han de ser préstecs” i que “hauria de ser de caràcter immediat, per aquest any”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest migdia després d’un Consell Executiu extraordinari, que el Govern crearà una comissió per elaborar un pla per a la reactivació econòmica i protecció social del país que faci front a les conseqüències de la Covid-19. “La lluita contra la Covid-19  és ara mateix, la prioritat pel Govern de Catalunya” ha deixat clar cap del Govern, remarcant que “no ens podem permetre que els efectes negatius s’allarguin i es cronifiquin, especialment pel que fa a les desigualtats socials i en lactivitat econòmica”.

Per això, el cap de l’Executiu ha posat de manifest que “en el termini d’una setmana” es definirà la visió estratègica i la cobertura de necessitats del pla, que analitzarà les propostes de tots els departaments implicats en la seva elaboració i durà a terme actuacions en funció de l’evolució econòmica i social, “tractant d’anticipar els seus efectes en els sectors públic i privat”.

El cap de l’Executiu també ha concretat que el pla es farà “escoltant tots els actors socials i econòmics del país” i estenent la mà “a totes les forces polítiques”. “Si no cuidem el teixit productiu i els diversos sectors de la nostra economia, la crisi social i econòmica serà molt més difícil de combatre”, ha afirmat.

El cap del Govern ha comparegut acompanyat del vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, que ha detallat que la comissió vindrà complementada per un comitè tècnic que desenvoluparà tota la capacitat cooperativa i coordinarà totes les mesures que aniran rebent dels departaments de la Generalitat, establirà els criteris i les prioritats. “Aquesta comissió ha de contribuir a fer de totes aquestes mesures un projecte de país per recuperar seguretat, salut, i projectes econòmics vitals”, ha assenyalat el vicepresident, afirmant que si “el 2008 es va rescatar el sector financer, ara és el moment de rescatar les persones, treballadors i treballadores i les empreses de l’economia productiva”.

Durant la intervenció, el president ha palesat que el Govern està actuant en tres etapes, en la línia que marquen les institucions comunitàries. Les dues primeres, ja en marxa, estan dirigides a l’impuls de mesures per fer front a l’emergència sanitària i a garantir la liquiditat d’empreses i treballadors. La tercera, que s’obre amb aquesta comissió, es focalitzarà en la recuperació i reactivació econòmica. “I ens centrarem especialment en aquells sectors més durament castigats per la crisi, com la cultura, el comerç o el turisme”, ha afirmat.

La comissió la integraran el cap de l’Executiu; el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda; la consellera de la Presidència; el conseller de Territori i Sostenibilitat; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies; la consellera d'Empresa i Coneixement, i la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.


Esperem que aquesta oferta de diàleg i cooperació vagi seriosament

Respecte a la proposta de diàleg i cooperació de la Moncloa, el president Torra ha lamentat que “fins ara no ha estat així”, malgrat “hem estat responsables i lleials i hem assistit cada diumenge a les reunions on s’explica el que el president Sánchez explica dissabte”. En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha celebrat l’oferta de diàleg i ha demanat que aquesta vegada “esperem que vagi seriosament” perquè “no es pot continuar només centralitzant decisions”. “Hem vist que aquesta formula no funciona. Necessitem prendre les decisions des de Catalunya, amb tota l’experiència i coneixement que tenim de 37 anys de gestionar la sanitat catalana per regions sanitàries. Seria el més normal que es fes així", ha reblat.

Respecte el fons de 16.000 milions d’euros anunciat per Moncloa, el vicepresident del Govern ha valorat “que és una bona notícia”, tot i que “haurem d’estar atents a la lletra petita”. Aragonès ha demanat que aquest fons “no ha de ser reemborsable, no han de ser préstecs”, “hauria de ser de caràcter immediat, per aquest any” i el repartiment ha de ser “d’acord amb l’impacte que ha generat el coronavirus en cada territori”. A més, també ha instat a que el fons no sigui condicionat “perquè a Catalunya puguem fer les polítiques de reactivació social i econòmica decidides des de Catalunya”.


Crida a la ciutadania a no abaixar la guàrdia i actuar amb el màxim rigor

Respecte les mesures de relaxació del confinament que s’han començat a aplicar avui, el cap de l’Executiu ha recordat que ell ha manifestat moltes vegades al president Sánchez “que calia allargar el confinament per protegir el sistema sanitari i per protegir la salut i la vida dels ciutadans”. En aquest sentit, el president ha fet una crida a la ciutadania a no abaixar la guàrdia, “actuar amb el màxim rigor i evitar tots els riscos possibles”, davant “els missatges de relaxació que s’envien de part d’algunes institucions”.

 

1  

Imatges

Foto del Govern extraordinari d'avui via telemàtica

Foto del Govern extraordinari d'avui via telemàtica 275

1  

Vídeos

Roda de premsa del president Torra i el vicepresident Aragonès

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia