Direcció General de Comunicació

Indústria

El Govern rep l'informe final de la Taula d'Avaluació i Seguiment de l'accident de l'empresa IQOXE

query_builder   5 maig 2020 16:25

event_note Nota de premsa

El Govern rep l'informe final de la Taula d'Avaluació i Seguiment de l'accident de l'empresa IQOXE

El Govern ha rebut l’informe final de la Taula d’Avaluació i Seguiment de l’accident de l’empresa IQOXE. La Taula, presidida pel viceconseller de la Presidència, Pau Villòria, i amb la participació de tots els departaments de la Generalitat implicats en l’accident i la gestió de l’emergència, ha treballar durant dos mesos analitzant els fets i les actuacions en la gestió de l’accident i recollint les demandes dels diferents actors afectats per l’accident. La previsió era que l’informe es pogués presentar públicament el passat 23 de març, però la situació de crisi sanitària causada per la  Covid-19 ho ha retardat.

Per evitar el mateix impacte en futurs accidents en el sector, l’informe final de la Taula d’Avaluació i Seguiment de l’accident de l’empresa IQOXE proposa mesures en diferents àmbits:

  1. Emergències i protecció civil: Actualitzar els plans d’emergència a les necessitats actuals (ja es va aprovar el PLASEQTA 2020 amb una inversió de set milions d’euros durant els propers quatre anys) i incorporar elements de detecció anticipada de les emergències químiques, com sensors químics i drons.
  2. Informació a la ciutadania i la comunicació: Millorar la informació pública i els canals de comunicació creant webs especialitzades, canals a les xarxes socials,  sistemes d’avisos directes per sms o mail en temps real i impulsant la tecnologia “Cell Broadcasting”.
  3. Seguretat i Salut Laboral: Investigació de l’accident per part de la Inspecció de Treball i creació d’una Comissió de Seguretat i Salut Laboral del complex petroquímic de Tarragona.
  4. Qualitat Ambiental: Incrementar la coordinació amb els grups de primera intervenció; incorporar al PLASEQTA 2020 la funció del grup de control ambiental; incorporar millores a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica per un valor aproximat de 72.300 euros i convocar la Taula de la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona.
  5. Salut: Dotar de més recursos el Servei d’Emergències Mèdiques per valor d’uns 775.000€; actualitzar el Protocol IMA (Incident amb múltiples afectats) de la Regió Sanitària i de cada dispositiu d’atenció i dels seus integrants, amb un cost d’uns 6.000 euros/any; actualitzar el procediment d’actuació per atendre els afectats i entorn que requereixen atenció en l’àmbit de la salut mental i elaborar el procediment d’atenció als afectats i entorn en l’àmbit de l’atenció social i comunitària.
  6. Seguretat Industrial: Anàlisi i investigació de l’accident de l’empresa IQOXE, incloent-hi la contractació d’una entitat de reconegut prestigi (la consultora DNV); retorn de l’activitat productiva, sempre que es garanteixin les condicions de seguretat i d’acord amb el dictamen dels experts; actualització del marc normatiu català en l’àmbit de la Seguretat Industrial (Directiva Europea Seveso III); actuacions davant la UE en temes de seguretat de les indústries químiques: Comissió de Medi Ambient i Grup de Treball al Parlament Europeu; anàlisi del dimensionament del personal dedicat a les tasques d’Inspecció de les instal·lacions de les empreses i creació d’un Grup de Treball d’Accidents Greus.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia