Empresa i Treball

Govern

TURISME

Chacón: "La Generalitat està treballant en l'elaboració de diferents protocols per garantir que els establiments turístics són segurs en la prevenció de la COVID-19"

query_builder   7 maig 2020 11:50

event_note Nota de premsa

TURISME

Chacón: "La Generalitat està treballant en l'elaboració de diferents protocols per garantir que els establiments turístics són segurs en la prevenció de la COVID-19"

  • L’objectiu és generar confiança envers els turistes per reactivar el sector un cop es pugui reprendre l’activitat
  • S’han creat sis grups per treballar els protocols conjuntament amb el sector. Els grups els classifiquen per hotels,càmpings, establiments de turisme rural, apartaments turístics, restaurants i altres activitat de l’àmbit turístic
  • Les conclusions dels sis grups de treball s'han anat traslladant a l’ICTE perquè conformin part del projecte de recomanacions que està desenvolupant i així fer convergir els dos processos
  • La reconeguda empresa de certificació alemanya TÜV SÜD, de prestigi internacional està coordinant l’elaboració dels protocols
  • L’acreditació serà gratuïta, ràpida i àgil d’aplicar pel sector i comptarà amb auditories de control del seu compliment


La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Empresa i Coneixement, ha traslladat a la Secretaria d’Estat de Turisme la necessitat de comptar amb protocols per garantir que els establiments turístics són segurs en la prevenció de la COVID-19 i que des de Catalunya ja s’hi està treballant. Així ho ha explicat avui la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, en el transcurs d’una trobada virtual amb representants del sector turístic del Pirineu i les Terres de Lleida organitzada pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. La consellera ha estat acompanyada del director general de Turisme, Octavi Bono, i del director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font.

En una reunió de la Secretaria d’Estat de Turisme amb les comunitats autònomes celebrada el passat 23 d’abril, la Direcció General de Turisme va explicar el projecte de protocols que s’està desenvolupant a Catalunya i va acordar que la tasca que es realitzi servirà per nodrir d’informació el sistema que es concreti des de l’ICTE (Instituto para la Calidad Turística Española). “L’objectiu, ha dit la consellera, és que ambdós projectes siguin coherents i convergeixin”. “De la mateixa manera, des de Turisme de la Generalitat de Catalunya també s’està treballant perquè el model català convergeixi amb possibles acreditacions que puguin arribar d’organismes internacionals”, ha afegit Chacón.

Han assistit a la trobada representants de la Federació d’Hosteleria de Lleida, de l’Associació de Càmpings de Lleida, de l’Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, de l’Associació de Turisme Rural de Lleida, d’ACAVE, de l’Associació Catalana d’Esquí-ACEM, del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, de la Xarxa de Museus Terres de Lleida i Aran, de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), de la Cambra de Comerç-PIMEC de Lleida, d’oficines de turisme, del sector de l’enoturisme i del Conselh Generau d’Aran.


Protocols exigents per recuperar la confiança dels turistes

La titular del departament d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, també ha explicat que des de la conselleria que encapçala, s’està treballant en l’elaboració de diferents protocols que hauran de seguir tots els establiments turístics i restaurants per tal de garantir als usuaris que aquests apliquen exigents mesures de salut e higiene i que, per tant, les seves instal·lacions són segures en la prevenció de la COVID-19.

L’objectiu que es persegueix és generar confiança i tranquil·litat envers els turistes per tal de poder reactivar el sector un cop es pugui reprendre l’activitat. Segons la consellera, “el turista post COVID-19 voldrà seguretat en higiene i salut i, per tant, hem de buscar un mecanisme que ens permeti certificar que som una destinació segura”.

En concret, s’està treballant en l’elaboració de sis protocols, quatre per establiments turístics (hotels, càmpings, establiments de turisme rural i apartaments turístics), un per establiments comercials (restaurants) i un sisè que engloba altres activitats de l’àmbit turístic. Les conclusions d’aquests grups de treball s'han anat traslladant a l’ICTE perquè conformin part del projecte de recomanacions que està desenvolupant.

La consellera Àngels Chacón considera que “els principis que han de regir aquests protocols han de ser l’exigència, és a dir, no poden ser una simple declaració d’intencions, han de ser reconeguts per part de la demanda perquè ens han d’ajudar a generar valor, han de ser gratuïts, ja que no han de suposar cap cost per al sector, i han de ser ràpids i àgils d’executar”.

L’empresa alemanya de certificació TÜV SÜD està coordinant els treballs, juntament amb la direcció general de Turisme i PIMEC. TÜV SÜD, de reconegut prestigi internacional, ja té experiència en aquesta matèria perquè ha elaborat, juntament amb el govern de Singapur, els protocols de neteja dels establiments turístics d’aquest país i actualment està realitzant auditories per comprovar-ne el seu grau de compliment.

Treball conjunt amb el sector

En les reunions constants de seguiment que mantenen els responsables del departament d’Empresa i Coneixement amb els sector turístic aquest certificat ha esdevingut un punt de treball. És una demanda lògica del sector que ha recollit el Govern conscient de la seva necessitat.  

En aquest sentit, s’han creat diferents grups de treball, amb representants de cadascun dels sectors implicats, per treballar conjuntament aquests protocols. “El sector haurà de prendre una enorme consciència de la importància d’aplicar protocols que puguin garantir una millor seguretat sanitària. Per això volem que sigui partícip a l’hora d’elaborar-los perquè a través de la col·laboració els resultats sempre són més òptims”, ha afirmat Chacón. Ja han començat les reunions amb els grups de treball d’hotels i càmpings que han definit els continguts.

Des de l’inici de la pandèmia, l’activitat turística està aturada i les perspectives a mig i llarg termini encara són incertes. Per aquest motiu, des del Departament d’Empresa i Coneixement s’està treballant en totes aquelles iniciatives que permetin garantir la continuïtat d’aquest sector clau en l’economia catalana, ja que representa el 12% del PIB i el 14% de l’ocupació.

 

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia