• La consellera Vilallonga presideix una reunió d’entitats molt diverses que porten a terme actes de contacte físic a l’aire lliure i convoquen concentracions massives de públic
  • El secretari general del Departament de Cultura, Francesc Vilaró, exposa les ajudes i mesures del Pla de Rescat del Sector Cultural i avança que aviat se’n publicaran de noves
Reunió

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha presidit aquest dijous una reunió telemàtica del Consell de l’Associacionisme Cultural en la qual les nombroses i diverses entitats que en formen part han explicat com viuen l’estat d’alarma sanitària per la COVID19 i han coincidit a expressar la seva voluntat de recuperar l’activitat complint les mesures per evitar contagis. Bona part d’aquestes entitats de la cultura popular fan activitats que comporten contacte físic i que concentren quantitats massives de públic, per la qual cosa les seves programacions han estat completament suspeses. Moltes d’aquestes activitats es duen a terme a l’aire lliure, en places i carrers, per exemple els correfocs de les colles de diables, els esbarts dansaires, les trobades dels geganters o catifaires i puntaires, per no parlar de les colles castelleres o els sardanistes, activitats en què no hi pot haver distanciament social.

Els representants de les diferents entitats s’han mostrat partidaris de recuperar progressivament l’activitat, encara que sigui modificant les formes habituals de les seves activitats, perquè és primordial complir les mesures de protecció i de desconfinament, i no ser via de difusió de contagis. També s’han interessat per les possibilitats de l’ajornament d’activitats. Les entitats demanen indicacions concretes sobre mesures de desinfecció i altres aspectes per dur a terme el desconfinament. Altres problemàtiques expressades són per exemple la dificultat d’accedir a locals tancats, quan es poden iniciar els assajos, com es pot reprendre l’activitat de cant coral i de grups de teatre amateur.

Algunes activitats es poden passar al format telemàtic, han admès alguns dels representats de les entitats, però en la major part el seu valor rau precisament en la presencialitat i en aquest cas Internet no aporta solucions. Una iniciativa diverses vegades comentada és la celebració d’una festa de Sant Joan que signifiqui d’alguna manera el retorn a l’activitat. També s’ha expressat preocupació per reprendre els tallers formatius.

Ha participat a la reunió el secretari general del Departament de Cultura, Francesc Vilaró, que ha exposat les accions concretes del Pla de Rescat del Sector Cultural i ha recomanat estar atents a la publicació de noves línies d’ajudes que estan previstes, com també les mesures per a la represa de l’activitat.

També hi ha participat la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco, i el subdirector, Antoni Herrera. Blasco ha expressat el seu agraïment a les entitats sumades a la reunió i ha apostat per mantenir “l’esperit de col·lectivitat tan propi de Catalunya”. També ha dit que cal continuar fent activitat associativa “encara que d’una altra forma de la que estem habituats a fer”. Herrera ha exposat les ajudes i mesures que el Govern ha aprovat per atenuar l’impacte de l’aturada del món cultural.

Han pres part a la telereunió Vicenta Pallarès (Federació Catalana d'Entitats Catifaires), Albert Català (Federació Catalana de Pessebristes), Andreu Bernadàs (Federació Catalana dels Tres Tombs), Pep Morella (Federació d’Ateneus de Catalunya), Cristina Sánchez (Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya), Núria Albiol (Federació de Colles de Falcons de Catalunya), Rosa Maria Provencio (Conferederació Ens de l'Associacionisme Cultural Català i Associació Catalana de Puntaires), Lluís Gómez (Federació Catalana d’Entitats Corals), Mercè Cano (en representació de les federacions del Moviment Coral Català), Josep Parés (Federació Catalana de Societats Musicals), Josep Santesmases (Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana) i Carles Masjuan (Agrupament d’Esbarts Dansàires).

També hi ha pres part Adrián Ortiz (Coordinadora de Balls de Bastons de Catalunya), Xavier Tresserras (Confederació Sardanista de Catalunya i en representació de la resta de federacions sardanistes del país), Llorenç Solà (Agrupació de Colles de Balls de Gitanes), Alexis Rodríguez (Federació de Diables i Dimonis de Catalunya), Jordi Cubillos (Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya), Teresa Olivé (Associació Coordinadora de Trabucaires), Mateu Tres (Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya), Joan Piqué (Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya), Joan Lorennzo (Federació de Pessebres Vivents de Catalunya), Lleonard del Rio (Coordinadora de Pastorets de Catalunya), Toni Font (Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya), Olga Iglésias (Federació Catalana de Cineclubs), Xavier Cañabete (Federació Catalana de Passions), Miquel Ferré (Agrupació de Penyes i Comisisons Taurines de Terres de l'Ebre), Víctor Baroja (Federació Catalana de Joc Tradicional).

 

2  

Imatges

Imatge de la trobada en línia -1

Imatge de la trobada en línia -1 75

Imatge de la trobada en línia - 2

Imatge de la trobada en línia - 2 70