- S'ocuparà de seguir els indicadors d’evolució del virus a la ciutat i d'avaluar cada fase en què es trobi la ciutat i si pot avançar en la desecalada, entre altres objectius
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat aquesta tarda la coordinació institucional que se seguirà en el progressiu procés de desconfinament de la ciutat de Barcelona. Acompanyada de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, totes dues representants han indicat que serà a través d’una oficina conjunta que controlarà que aquesta desescalada es faci de forma controlada i segura.
Aquesta oficina tindrà com a objectius principals la monitorització dels indicadors d’evolució del virus a la ciutat, l’avaluació de cada fase en la que es trobi la ciutat i si pot avançar, la coordinació de mesures que ajudin a generar les condicions per fer-ho i l’anàlisi de les diferents àmbits i qüestions que més interrogants generin en aquest procés, com ara per exemple l’ús dels parcs o de les platges, la mobilitat a la ciutat i la perspectiva de l’estiu per als infants. En aquest sentit, la batllessa ha fet referència a prioritzar activitats durant tot l’estiu per als infants, sobretot de famílies més vulnerables, amb l’ús d’espais com escoles, equipaments municipals i altres possibilitats, sempre garantint la màxima precaució i seguretat.
L’oficina es constitueix avui però recupera l’esperit i dinàmiques d’algunes experiències creades i desenvolupades durant la part més aguda de l’epidèmia i que tant Vergés com Colau han qualificat d’exitoses, com ara els pavellons salut o les diferents tasques realitzades per millorar la situació de les residències de gent gran de la ciutat. L’oficina comptarà amb 8 representants municipals –d’àmbits diversos, com salut, mobilitat, espai públic, economia i seguretat- i altres 8 de la Generalitat –liderats per la secretaria general de Salut, Laura Pelay, i amb participació de Salut Pública, de la Direcció General de Professionals de Salut, el Consorci Sanitari de Barcelona, l’atenció primària i el Departament d’Interior-.
La consellera Vergés ha posat en valor la importància de mantenir aquesta col·laboració, amb tot el món local però sobretot amb la capital de Catalunya, per la seva idiosincràsia, per la seva complexitat i per la mobilitat que genera, especialment per les persones treballadores que atreu cada dia. “Hem de fer possible, ho farem, que totes les passes del desconfinament estiguin ben pensades i amb garanties pels veïns de Barcelona i pels que la visiten cada dia”, ha dit la titular de Salut abans d’indicar que tot i que la tendència decreixent de l’epidèmia també és una realitat a Barcelona, el desconfinament no serà ni fàcil ni curt, “però arribarà si ho fem bé com fins ara”.
Vergés també ha informat que actualment cap dels 3 pavellons salut habilitats a la ciutat de Barcelona estan ocupats, malgrat estar disponibles per si és necessari. A més, ha dit que dels 15 hotels salut habilitats, ara només estan en marxa 9, que el 70% dels ingressos hospitalaris a tota Catalunya ja no estan relacionats amb la Covid-19, que l’atenció primària continua fent el seguiment de pacients a casa i que es continua treballant intensament en les residències.
Per últim, la consellera s’ha mostrat orgullosa de la resposta de la ciutadania, perquè s’ha posat al costat de prioritzar vetllar per la salut i protegir els més vulnerables. “També hem de reequilibrar ara aquesta balança i considerar totes les prioritats de la vida de les persones”, ha conclòs.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona ha valorat que l’evolució de les dades a Barcelona esperancen i encoratgen a seguir les normes i recomanacions: “Estem assolint un descens claríssim de contagis i de mortalitat i cal mirar cap endavant i afrontar la nova etapa: el desconfinament”. Colau comparteix la decisió “prudent” del Govern de la Generalitat de no fer avançar encara a la ciutat de Barcelona en aquest procés, que serà “llarg, progressiu i difícil, i en el qual caldrà mantenir la paciència, la prudència i la responsabilitat”.