• Han tingut lloc les comissions territorials d’urbanisme de l’Arc Metropolità de Barcelona, de Girona, Lleida, Penedès, de l’àmbit metropolità de Barcelona, de la Catalunya Central, del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.

 

  • Entre els temes tractats més rellevants hi ha l’autòdrom de Sant Pere de Ribes; la nova ordenació de l’hotel Cala Vinya, a Salou, o l’ampliació del Grup Cañigueral a Vilamalla
foto aèria
Vista aèria actual de la pista de l'autòdrom Terramar.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha celebrat avui per primer cop les comissions territorials d’urbanisme alhora i de manera virtual, presidides pel secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra. Els ordres del dia, però, han inclòs només aquells expedients que s’han considerat indispensables per a la protecció de l’interès general o per al funcionament bàsic dels serveis.

 

Cal recordar que el Reial Decret pel qual el Govern central va declarar l’estat d’alarma incloïa la suspensió dels terminis administratius, entre ells, els de tramitació d’expedients urbanístics. No obstant, preveia la seva possible rehabilitació en el cas de temes indispensables per a la protecció de l’interès general o per al funcionament bàsic dels serveis. És el cas de molts dels expedients que ordinàriament es tramiten a les diverses comissions territorials d’urbanisme. A banda, el Decret que regula el funcionament de les comissions d’urbanisme estableix la possibilitat de celebrar-les tant de manera presencial com a distància o mixtes.

 

Així, el Departament de TES ha revisat els expedients de totes les comissions i n’ha seleccionat els més rellevants per a l’impuls de l’activitat econòmica a cada territori. Els ordres del dia, la informació i plànols de cada proposta s’han remès als membres de les diferents comissions, juntament amb un formulari perquè facin constar el sentit del seu vot i les possibles observacions que hi vulguin formular. D’aquesta manera, s’han pogut tramitar expedients de les comissions territorials de l’Arc Metropolità de Barcelona, Girona, Lleida, de l’àmbit metropolità de Barcelona, de la Catalunya Central, del Penedès, del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. Avui, entre les 9 i les 15 hores, s’han recopilat tots els formularis i s’ha aixecat acta de la sessió.

 

Aquesta mesura excepcional de funcionament té per objectiu mantenir actives les comissions d’urbanisme i permetre la tramitació de les iniciatives d’interès general o bàsiques per al funcionament dels serveis a cada àmbit territorial, en un moment on la pandèmia de la COVID-19 està tenint una forta repercussió econòmica, social i laboral. En funció de l’evolució de l’emergència, no es descarta tornar a celebrar-les de nou amb aquest procediment o amb el que puguin fixar noves normes de rang legal que s’aprovin.

 

Cal recordar que el Departament també permetrà fer tràmits urbanístics durant el mes d’agost, habitualment inhàbil, i prepara una Llei òmnibus per simplificar la tramitació tant urbanística com ambiental.

 

Entre els temes més rellevants tractats a les comissions d’avui hi ha l’autòdrom de Sant Pere de Ribes (Garraf); la nova ordenació de l’hotel Cala Vinya, a Salou (Tarragonès), o la modificació del pla parcial industrial la Carretera, a Vilamalla (Alt Empordà).

 

Hípica i motor a l’autòdrom de Sant Pere de Ribes

 

La Comissió territorial d’urbanisme del Penedès ha aprovat definitivament el projecte per implantar un centre d’esdeveniments relacionats amb el món eqüestre i del motor a l’antic autòdrom de Sant Pere de Ribes, convertint aquestes pistes, ara en desús, en un nou pol d’activitats econòmiques.

 

L’autòdrom Terramar es va construir l’any 1923 i es va convertir en el primer de l’Estat espanyol i el quart del món, tot i que va acollir curses de cotxes durant un període molt breu. L’element més destacat és la pista ovalada de 2 quilòmetres de llargada i uns peralts molt pronunciats, d’entre 60 i 90 graus, que es conserva íntegrament. A prop de la pista subsisteixen algunes construccions abandonades que havien acollit activitat agrícola i ramadera, així com edificacions residencials.

 

La modificació puntual del planejament de Sant Pere de Ribes preveu implantar un centre d’esdeveniments esportius, culturals i de lleure a l’espai central, la pista, i a l’est, a prop del nucli urbà de Sant Pere de Ribes.

 

A la pista es podran alternar, en funció de l’època de l’any, activitats eqüestres de competició, i altres activitats de lleure i esportives a l’aire lliure. En concret, es preveuen tres concursos, exhibicions o competicions de cavalls de gran format anuals (amb uns 1.200 animals) i un de petit format, amb 900 cavalls. També s’hi podran celebrar festivals, fires i mostres de vehicles d’època o relacionades amb el món del motor, excloent les carreres de cotxes.

 

Aquests usos es complementaran amb la construcció de dos hotels cap a l’est, amb una capacitat d’entre 250 i 260 places, i amb espai per a usos terciaris i per a un equipament públic.

 

Finalment, al sud de la pista, entre el circuit i la riera de Ribes, s’implantaran els usos relacionats amb el motor, configurant una nova façana de l’equipament. S’aprofita part d’edificacions existents per habilitar un espai d’exhibició, tallers i magatzem vinculat al món del motor.

autòdrom 2
Proposta d'ordenació de la pista i l'entorn de l'antic circuit.

El projecte evitarà el progressiu deteriorament d’aquesta instal·lació històrica i permetrà la conservació d’un element cabdal de la cultura automobilística catalana. Al mateix temps, suposarà un nou atractiu turístic per al municipi, que permetrà la creació de nous llocs de treball.

 

Rehabilitació de l’hotel Cala Vinya, a Salou

 

D’altra banda, la Comissió territorial d’urbanisme del Camp de Tarragona ha donat el vistiplau definitiu al projecte de rehabilitació de l’hotel Cala Vinya, situat al Cap de Salou (Tarragonès), per permetre la seva reobertura amb 100 places.

 

L’hotel és un bé protegit i va ser dissenyat per l’arquitecte Antoni Bonet Castellana, referent del Moviment modern d’arquitectura. Actualment es troba en desús. El projecte de rehabilitació i reobertura té l’objectiu de restaurar el complex per recuperar els valors del projecte original de Bonet, ara perduts, i d’adequar els edificis a la normativa actual per a aquest tipus d’instal·lacions. Els canvis que es faran en el complex estan avalats per estudis històrics i artístics de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de l’Escola d’Arquitectura de Reus, de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

 

Així, s’enderrocaran les escales existents i es reubicaran i també s’enderrocarà parcialment l’edifici situat davant la construcció principal, recuperant la façana original. Finalment, es duran a terme adaptacions menors dels edificis a les necessitats actuals, com ara la substitució de l’antiga bugaderia al semisoterrani per un bar-restaurant.

Cala Vinya
Proposta per al nou hotel de Cala Vinya.

La Comissió considera el projecte una actuació d’interès general, atès que millorarà la qualitat arquitectònica d’un edifici en desús, dinamitzarà l’entorn del Cap de Salou i suposarà una oportunitat per a la implantació de nous llocs de treball al municipi.

 

Ampliació d’una empresa càrnica a Vilamalla

Pel que fa a la Comissió territorial d’urbanisme de Girona, ha informat favorablement la modificació de planejament necessària perquè la indústria càrnica Grup Cañigueral, hòlding que opera sota la marca Costa Brava Mediterranean Foods, ampliï les instal·lacions que té a Vilamalla (Alt Empordà).

vilamalla
Vista aèria de les instal·lacions actuals a Vilamalla.

Així, es creen les condicions per habilitar una parcel·la única de 140.000 m2 a  l’encreuament entre la carretera GI-8594 i la C-31, al sector conegut com la Carretera, sense incrementar l’edificabilitat prevista a la zona. El Grup Cañigueral va adquirir l’empresa càrnica implantada en aquest àmbit, Terfrisa. La regulació de la parcel·lació a la zona corresponia a les necessitats de Terfrisa però l’ampliació prevista arran de la compra requeria una parcel·la única més gran.

Vista aèria de les instal·lacions actuals a Vilamalla.

La Comissió ha tingut en compte l’interès general d’aquest projecte, atès la rellevància del Grup, d’origen gironí i que dona feina a més de 3.000 persones, per emetre informe favorable amb diverses observacions que s’hauran d’incorporar. L’aprovació definitiva és competència de l’Ajuntament de Vilamalla.

 

 

4  

Imatges

Autòdrom de Sant Pere de Ribes 1

Autòdrom de Sant Pere de Ribes 1 333

Autòdrom de Sant Pere de Ribes 2

Autòdrom de Sant Pere de Ribes 2 336

Hotel Cala Vinya, Salou

Hotel Cala Vinya, Salou 66

Instal·lacions del Grup Cañigueral a Vilamalla

Instal·lacions del Grup Cañigueral a Vilamalla 172

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 279