Direcció General de Comunicació

Comunicat del Govern en relació a la presentació de nous projectes de parc eòlics

query_builder   9 maig 2020 17:42

event_note Nota de premsa

Comunicat del Govern en relació a la presentació de nous projectes de parc eòlics

Dissabte, 9 de maig de 2020.— En relació amb la presentació de nous projectes de parcs eòlics a la Ponència d’energies renovables per a la consulta prèvia a la seva tramitació, el Govern de Catalunya de Catalunya vol recordar que: 

  • Catalunya viu una situació d’emergència climàtica. Tenint en compte que un 70% de les emissions de CO2 que s’emeten al país estan vinculades al sector energètic, abordar la transició energètica i incrementar la participació de les energies renovables en el mix energètic català ha esdevingut una urgència. 

  • El nou marc normatiu per al desenvolupament de les energies renovables a Catalunya, aprovat el passat novembre, obre tot el país a la instal·lació d’energies renovables, amb l’objectiu d’alliberar de pressió aquelles zones on fins ara s’han concentrat més centrals i que cada territori contribueixi amb els seus recursos renovables a cobrir la demanda energètica de la societat catalana d’una manera 100% descarbonitzada. 

  • Per aconseguir aquest reequilibri, es va crear la Ponència d’energies renovables, un òrgan de consulta prèvia a la tramitació dels projectes que té la funció d’analitzar la viabilitat dels avantprojectes de parcs eòlics i plantes solars fotovoltaiques des del punt de vista del seu emplaçament. A més dels criteris energètics, ambiental, paisatgístic i cultural, s’incorporen nous criteris d’avaluació, com la concentració d’instal·lacions o la priorització de sòl per a la sobirania alimentària. 

  • Aquest nou marc normatiu també dona veu als municipis en el procediment de consulta prèvia i tramitació de noves instal·lacions, convertint-los en el primer i principal interlocutor de la Generalitat quan es rep un avantprojecte a la Ponència d’energies renovables. Així, els municipis, a través dels seus ajuntaments, disposen abans que ningú de tota la informació relativa als projectes per tal de pronunciar-s’hi. A més, la Generalitat posa al seu servei tot l’assessorament i assistència tècnica i jurídica que puguin requerir per estudiar els avantprojectes. 

  • El nou marc normatiu garanteix tota la transparència en el procés de tramitació de nous projectes. El pronunciament favorable en aquesta fase de consulta prèvia no pressuposa que, en el marc del procés d'avaluació de l'impacte ambiental i de la tramitació, no puguin sorgir nous elements que afectin la seva autorització. 

  • En aquest sentit, el Govern es referma en la seva voluntat de tenir present la veu dels municipis tant en la fase de consulta prèvia com en la tramitació dels projectes d’energies renovables, i per tant recollirà i tindrà en compte les decisions que prenguin els plenaris municipals en aquest àmbit. 

  • L’actual situació d’estat d’alarma ha aturat la labor de la Ponència d’energies renovables i tots els terminis administratius que hi estan associats. Amb la voluntat de garantir tota la transparència i permetre que els ajuntaments se centrin en la gestió de l’emergència sanitària, la Ponència només ha procedit a la recepció i reenviament de nous projectes, sense iniciar el seu procés d’anàlisi ni el termini legal d’avaluació. Tampoc s’ha emès cap avaluació pendent. 

  • El Govern està compromès amb un nou model energètic en què el ciutadà estigui al centre, plenament apoderat a l’hora de produir, gestionar i consumir la seva energia. De fet, el nou marc normatiu també inclou diferents mesures de simplificació administrativa per facilitar i incentivar la instal·lació de sistemes d’autogeneració fotovoltaica: només el primer trimestre de 2020 ja s’han instal·lat més sistemes d’autogeneració fotovoltaica que en tot el 2018 i gairebé el 60% que en tot el 2019. El Govern impulsa la transició energètica, però materialitzar-la requereix la corresponsabilitat i la participació de tota la societat. 

  • Catalunya requereix un model territorial per a la implantació de renovables, fruit d’un ampli debat social i polític. El Govern ha impulsat la tramitació de la Llei de la Transició Energètica com a marc per mantenir aquest debat i definir aquest model, i reitera la seva crida a institucions, entitats, ciutadans i empreses a participar-hi activament. Tanmateix, l’emergència climàtica ja és una realitat i no fer res no és una opció. 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia