Recerca i Universitats

Recerca diagnosi

La ciència a Catalunya contra la COVID-19

La diagnosi de la COVID-19, al focus de la recerca del sistema català de coneixement

query_builder   11 maig 2020 11:08

event_note Nota de premsa

La ciència a Catalunya contra la COVID-19

La diagnosi de la COVID-19, al focus de la recerca del sistema català de coneixement

  • Equips científics treballen en kits de diagnòstic ràpid, nous biomarcadors de risc de la malaltia, l’anàlisi de variacions genètiques en la immunitat al virus o nous protocols de detecció d’anticossos, entre d’altres
  • El Programa Orfeu, impulsat des del Govern en col·laboració amb els agents de recerca del país, posa en marxa un sistema de detecció de SARS-CoV-2
Recerca diagnosi

Disposar d’instruments i tècniques de diagnosi ràpida i fiable del coronavirus és un element clau en l’eficiència de la resposta sanitària a la crisi provocada per l’actual pandèmia de COVID-19. Centres de recerca, hospitals i d’altres agents del sistema català de coneixement han obert línies de recerca en aquest àmbit. Els focus d’aquests projectes se centren en diverses eines per a la millora de la capacitat diagnòstica del sistema, com ara el desenvolupament de dispositius de diagnosi ràpida de coronavirus a partir de mostres de saliva; l’anàlisi de variacions genètiques en gens associats a la immunitat innata; l’ús de nous biomarcadors per estratificar el risc de malaltia pulmonar en pacients amb infecció primària per COVID-19, o la posada a disposició de nous protocols per a la detecció d'anticossos de la SARS-CoV-2.

L’apartat Diagnòstic del nou espai web d’Informació actualitzada de l'àmbit de coneixement en relació amb la COVID-19, habilitat des de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, recull una relació actualitzada d’estudis de diagnòstic del SARS-CoV-2 duts a terme des del sistema català de coneixement.

Una de les iniciatives més destacades en aquest àmbit és el Programa Orfeu, impulsat pel Govern en col·laboració amb centres de recerca CERCA, universitats, centres tecnològics i altres agents del sistema català de coneixement per posar en marxa un sistema de detecció de COVID-19, basat en les capacitats d’ús de la tècnica diagnòstica PCR d’aquestes entitats. Desplegat en dos grans nodes de coordinació, en una primera fase amb la participació del Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG). La fase 2 incorporarà les capacitats de PCR dels laboratoris de les universitats de Barcelona (UB), la Autònoma (UAB), la Pompeu Fabra (UPF), i la Rovira i Virgili (URV), així com del Centre de Ciències Òmiques (COS) d’EURECAT.

Entre els projectes liderats o amb participació destacada de centres CERCA trobem les següents recerques:

  • Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2). El projecte internacional CoNVaT desenvolupa un nanoxip per al diagnòstic ràpid de coronavirus en una mostra de saliva, basat en la unió del virus als anticossos immobilitzats al dispositiu. Liderat per la investigadora ICN2 Laura Lechuga, la recerca ha rebut finançament de la Comissió Europea a través de la convocatòria H2020-SC1-PHE-CORONAVIRUS 2020.
  • Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). La recerca INMUNGEN-COV-2 de predicció d’infeccions greus provocades per coronavirus SARS-CoV-2 analitza les variacions genètiques en aquells gens associats a la immunitat innata. L'equip que encapçala la doctora Anna Planas es marca com a objectiu ajudar a identificar aquelles persones amb risc d'emmalaltir greument, ja que són les que necessitaran una major protecció, i permetin trobar dianes moleculars per a possibles tractaments. Aquest projecte es realitza en col·laboració amb l'Hospital Clínic i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC).
  • Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IR-Sant Pau). L'investigador Ivan Castellví lidera el projecte per a l'ús del biomarcador de Krebs von den Lungen (KL-6) per estratificar el risc de malaltia pulmonar intersticial greu en pacients amb infecció primària per COVID-19. Els resultats d’aquest estudi tindran un impacte directe en la política d’ingrés hospitalari, i podrien ajudar a estratificar el risc del pacient de COVID-19 en les primeres etapes de la malaltia.
  • Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa). El centre ha dissenyat el protocol ELISA per a la detecció d'anticossos de la SARS-CoV-2 que és apte per realitzar-se en qualsevol laboratori sense necessitat de kits comercials. Els investigadors han determinat que els antígens que permeten diferenciar millor a la població seropositiva i seronegativa són les regions S2 i RBD de la proteïna Spike, a diferència d'altres protocols que majoritàriament no se centren en la proteïna S2.

Projectes de recerca als hospitals

També és molt rellevant la recerca hospitalària sobre diagnòstic de la COVID-19. És el cas de l'Hospital Clínic de Barcelona que amb el projecte ECCMO CARD STUDY, liderat pel doctor. Antonio Torres, recull dades clíniques i biomarcadors de pacients amb COVID-19 que requereixen ventilació mecànica o oxigenació per membrana extracorpòria per estratificar pacients en funció de la gravetat i ajudar els metges en la presa de decisions mitjançant intel·ligència artificial.

Des de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, s’està treballant en una altra eina de millora de la capacitat diagnòstica del sistema. En col·laboració amb l’IRTA-CReSA s'estudia l’aïllament i seqüenciació del SARS-CoV-2 per optimitzar les tècniques diagnòstiques de la COVID-19 sota les guies de l'OMS, l’ECDC europeu (European Centre for Disease Prevention and Control) i el CDC americà (Center for Disease  Control). Un objectiu compartit per la recerca liderada pel doctor Ivan Castellví, des de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, amb el seu projecte de recerca per determinar el valor del marcador de dany pulmonar KL-6 per estratificar el risc de complicacions respiratòries pulmonars en els malalts afectats de COVID-19.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia