President

Plenari PNSC

President Torra: "El nou món que es prefigura arran d'aquesta crisi necessitarà més que mai apostar pel coneixement"

query_builder   13 maig 2020 14:03

event_note Nota de premsa

President Torra: "El nou món que es prefigura arran d'aquesta crisi necessitarà més que mai apostar pel coneixement"

 

  • El cap del Govern , juntament amb la consellera Chacón, ha encapçalat aquest migdia el Plenari del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, que ha aprovat el document final dels seus treballs
  •  El Pacte preveu 84 grans accions per fer de la innovació “l’eix vertebrador de l’estratègia de país” que ens situï en valors comparables als del països capdavanters
  •  En una primera fase, fins al 2024, es preveu assolir una despesa global total en R+D+I del 2,12% del PIB català, i un increment de prop de 7.000 nous investigadors i més del doble de llocs de treball indirectes

 

 

Plenari PN@SC
El president durant la reunió del Plenari del Pacte, feta telemàticament des del Palau. Autor: Rubén Moreno


El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest migdia que la crisi de la COVID-19 ha “situat el coneixement en una posició central” i ha posat de manifest  “d’una manera més evident” que la “innovació i la recerca són elements clau per prevenir i per guarir la població”. Per al cap del Govern, “el nou món que es prefigura necessitarà més que mai de l’aposta pel coneixement”; i per això, ha fet una crida a “consolidar la capacitat de generar i atreure talent”.

El  cap del Govern ha fet aquests reflexions durant el Plenari del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC), que ha aprovat avui el document de treball en què es basaran les futures polítiques públiques per fer de Catalunya un país capdavanter en innovació i preparat per fer front a situacions com les derivades de la COVID-19. Aquest Pacte ha estat liderat pel Departament d’Empresa i Coneixement, i ha comptat, durant més d’un any de treball, amb la participació dels representants de l’àmbit de recerca i innovació, teixit social i empresarial i món universitari.

Quim Torra ha demanat que el PN@SC sigui l’eina que “faci de la innovació l’eix vertebrador de l’estratègia de país”,  per tal que el percentatge d’activitat econòmica basada en el coneixement “se situï en valors comparables als dels països capdavanters en índex de progrés social i desenvolupament econòmic”.

“Avui presentem un pacte global de país que ens permetrà avançar cap a una societat del coneixement”, ha insistit president. I ha demanat “el compromís de tothom” per fer-lo realitat. “Més enllà de discrepàncies legítimes, tots hem d’estar d’acord a dotar Catalunya d’una base sòlida sobre la qual construir la prosperitat de tots els seus ciutadans”, ha reblat.

El president ha detallat que el PN@SC implica més recursos econòmics, amb més inversió pública i privada i un millor i més eficaç finançament; unes polítiques basades en sinergies efectives i descentralització; i un seguit d’instruments com la Llei de la Ciència, o la gestió del talent, perquè “tenim un país amb joves amb un talent que hem de saber aprofitar”, ha dit.

Durant la seva intervenció, el cap del Govern ha defensat també que el coneixement ha de tenir “una orientació social i de futur”, enfortint les bases d’un desenvolupament sostenible, “en línia amb els objectius de l’Agenda 2030”; ha de crear “una societat justa i pròspera que protegeixi els sectors més vulnerables”; i ha de tenir també un paper rellevant en una crisi que, ha dit, “pot tenir derivades en els nostres drets i llibertats”. “Més coneixement és sempre més democràcia i més drets fonamentals”, ha remarcat; i ha augurat que el PN@SC pot ser una eina per als ciutadans que “cerquen confiança en la ciència i en els valors d’honestedat”.

En aquesta línia, la consellera Chacón ha subratllat durant la seva intervenció que “la visió amb la que va néixer el PN@SC i el seu desenvolupament durant més d’un any coincideix amb aquesta emergència que patim”.  I és precisament “la urgència que provoca la pandèmia la que ens convida a posar en marxa quan abans millor aquesta estratègia de país que representa el PN@SC, que situa el coneixement com el principal factor de competitivitat per a territoris i empreses”, ha afegit la consellera. Pel que fa a la despesa en R+D+i prevista al Pacte, i expressada en termes de PIB, Chacón ha assegurat que “al 2024, i produït la recuperació en el PIB un cop superada la pandèmia, podrem assolir els objectius previstos i que, a mig termini, ens equipararan als nivells de la UE”.

A la reunió del Plenari, a més del president i la consellera, han pres part els consellers d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé; de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; i de Cultura, Mariàngela Vilallonga; els secretaris generals de Vicepresidència i Economia i Hisenda; Albert Castellanos, i d’Interior, Brauli Duart, i el secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer.

Hi ha participat també representats dels grups parlamentaris; de les diputacions; del món local; del sistema d’educació superior, de l’àmbit de recerca i innovació, i del teixit social i empresarial.

84 accions de treball

En una primera fase, fixada en el quinquenni 2020-2024, el PN@SC-Estratègia 2024 estableix assolir una despesa global total en R+D+I del 2,12% del PIB català, amb un increment de la despesa pública que passi del 0,58% al 0,75% i amb un augment de la despesa privada del 0,94% actual a l’1,37% del PIB, el que ens permetrà igualar-nos a la mitjana actual de la UE.

Pel fa a l’impacte indirecte, el PN@SC-Estratègia 2024 incrementarà de forma substancial el percentatge d’ocupació i producció basada en el coneixement fins arribar als valors de les economies més avançades a escala europea. Concretament, prop de 7.000 nous investigadors i la creació de més del doble de llocs de treball indirectes. En definitiva, s’espera un increment de l’1% dels assalariats a Catalunya i una ocupació total en l’àmbit de R+D+ per sobre del 2% del total d’ocupats al nostre país.  

El document final del PN@SC, que serà lliurat al Govern, recull 84 accions, entre les quals destaquen, entre altres:

-Millorar l’equitat de l’educació superior a Catalunya per mitjà del sistema de beques públiques.

-Dissenyar i implementar un sistema de formació contínua superior, per donar resposta a les necessitats socials actuals, vehicular la innovació empresarial i reduir la bretxa digital.

-Convergir cap a un percentatge d’ocupació en serveis intensius en coneixement respecte al total de l’ocupació similar als països europeus de la dimensió i la competitivitat de Catalunya.

-Promoure i consolidar el creixement d’EURECAT com a centre tecnològic català perquè assoleixi unes dimensions i un impacte relatius similars als dels centres tecnològics internacionals de referència.

Consolidar la xarxa de centres TECNIO i el suport d’altres estructures, com ara els parcs científics i tecnològics o altres organismes com a estructures de transferència.

Nota: S’adjunta el document del Pacte

2  

Imatges

Foto de la reunió (1)

Foto de la reunió (1) 803

Foto de la reunió (2)

Foto de la reunió (2) 1143

1  

Fitxers adjunts

Document del PNSC

Document del PNSC
PDF | 957

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia