Drets Socials

DTASF

Treball, Afers Socials i Famílies destina 74,6M€ a la integració laboral de les persones amb discapacitat o malaltia mental

query_builder   14 maig 2020 10:49

event_note Nota de premsa

Treball, Afers Socials i Famílies destina 74,6M€ a la integració laboral de les persones amb discapacitat o malaltia mental

La part més important d’aquest pressupost, 65,3 milions d’euros, està destinada als centres especials de treball i se’n beneficiaran unes 10.000 persones treballadores amb discapacitat i 1.100 professionals de suport

Chakir el Homrani: “La inserció laboral de les persones amb discapacitat és una prioritat per a aquest Departament i aquest Govern, i a diferència de la crisi del 2008, les decisions que prenem no són retallar finançament públic”

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha presentat aquest matí la convocatòria de tres subvencions amb un pressupost total de 74,6 milions d’euros destinades a la integració laboral de les persones amb discapacitat física, intel·lectual o malaltia mental, tant a través de centres especials de treball com al mercat ordinari. Aquestes línies repercutiran en aproximadament 12.300 persones amb discapacitat i més de 1.200 professionals de suport, tècnics i monitors.

El Homrani ha parlat d’una “segona fase del ‘desconfinament’ de les polítiques actives d’ocupació que fa el Departament per fer front a la situació sociolaboral d’urgència que vivim com a conseqüència de la crisi de la covid-19”, després del pla de xoc per a l’ocupació que va anunciar la setmana passada, dotat amb gairebé 60 milions d’euros i dirigit principalment a ens locals i a persones treballadores, autònoms, microempreses i cooperatives.

El conseller ha explicat que “la inserció laboral de les persones amb discapacitat, un dels col·lectius amb majors dificultats d’accés al mercat de treball, és una prioritat per a aquest Departament i aquest Govern, i a diferència de la crisi del 2008, les decisions que prenem no són retallar el finançament de les polítiques destinades a aquest col·lectiu, sinó mantenir-les, facilitar al màxim la inclusió social d’aquestes persones i col·laborar amb el sector”.

Segons Chakir el Homrani, “l’activació d’urgència d’aquestes tres línies de subvencions són la resposta a un col·lectiu molt vulnerable que necessita el suport de l’administració, i també als centres especials de treball (CET), molts d’ells gestionats des de l’economia social i que fan una tasca molt important per protegir els drets de les persones amb discapacitat”. El conseller ha informat que dels 204 CET que hi ha a Catalunya, 94 han presentat un expedient de regulació temporal d’ocupació, que en total afecten 5.453 treballadors i treballadores, i ha mostrat la seva preocupació perquè aquestes persones no estiguin cobrant encara la prestació d’atur o perquè finalment aquests expedients esdevinguin d’extinció de contractes. “Esperem que amb aquest finançament els CET retornin a la normalitat amb el desconfinament, més musculatura econòmica i mantenint els llocs de treball”, ha reblat.

 

65,3 milions d’euros per als centres especials de treball

En primer lloc, s’ha aixecat la suspensió de dues convocatòries de subvencions adreçades als centres especials de treball (CET) que es trobaven en la fase de presentació de sol·licituds i havien quedat suspeses amb la declaració de l’estat d’alarma. El Departament ha considerat indispensable la represa de la seva tramitació per donar continuïtat al suport als CET i a les entitats gestores, que desenvolupen una tasca social cabdal i que pateixen especialment les conseqüències d’aquesta crisi sanitària. I també per protegir els drets dels treballadors i les treballadores amb discapacitat, un col·lectiu amb un alt grau de risc d’exclusió social i especialment vulnerable que ha de continuar rebent les actuacions d’orientació i d’acompanyament i tot el suport per a la seva contractació.

Aquestes dues convocatòries tenen un pressupost total de 65,3 milions d’euros i els destinataris previstos són 10.000 persones treballadores amb discapacitat i 1.100 professionals de suport de 204 CET:

  • Subvencions a les unitats de suport a l'activitat professional (USAP). Duen a terme actuacions per a millorar la qualitat de vida de les persones ateses als CET, a través dels professionals de suport als treballadors amb discapacitat. A banda de l’aixecament de la suspensió, la resolució preveu també l’adaptació de les actuacions per adaptar-les al context sociolaboral que ha generat la covid-19. Aquesta línia està dotada amb 11 milions d’euros i beneficia més de 1.100 tècnics i monitors de suport als treballadors amb discapacitat.

  • Subvencions destinades al foment de la integració laboral de persones amb discapacitat igual o superior al 33% contractades als CET el 2020. Amb aquesta línia, el Departament subvenciona el 50% del salari mínim interprofessional dels treballadors amb especials dificultats. Té un pressupost de 54,3 milions d’euros i beneficia fins a 10.000 treballadores i treballadors amb discapacitat.

A més, el decret de mesures urgents complementàries en matèria de transparència, ajuts de caràcter social, contractació i mobilitat per fer front a la covid-19 preveu que es pugui avançar una bestreta de fins al 70% de l’import sol·licitat per mesos vençuts per tal de donar liquiditat als CET i a la contractació del seus treballadors amb discapacitat.

Els CET són empreses que asseguren un treball remunerat a les persones amb discapacitat i garanteixen la seva integració laboral. L'objectiu d'aquests centres és productiu, com el de qualsevol altra empresa, però la seva funció és també social, atès que suposen una via d'integració de persones amb discapacitat en el règim de treball ordinari. Gairebé la totalitat de la plantilla dels CET està formada per treballadors i treballadores amb discapacitat (intel·lectual, física, sensorial o malaltia mental) amb un grau igual o superior a un 33%.

 

9,3 milions d’euros per als serveis integrals d'orientació, acompanyament i suport a la inserció laboral en l’empresa ordinària

A més de la reactivació de les dues convocatòries per als CET, el Departament ha convocat una tercera línia de subvencions destinades a la realització dels serveis integrals d'orientació, acompanyament i suport a la inserció laboral de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental.

El pressupost d’aquesta convocatòria és de 9.375.000 euros. Actualment una seixantena d’entitats amb 140 professionals ofereixen aquests serveis, dels quals es beneficien 2.300 persones amb discapacitat.

L’objectiu és millorar l’accessibilitat i la consecució del lloc de treball en l’empresa ordinària de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental. I també aconseguir una millor visualització d’aquestes persones com a membres plenament actius de la societat.

Les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental s’integren en un col·lectiu amb un alt grau de risc d’exclusió, que la situació de crisi sanitària actual, provocada per la covid-19, ha agreujat, atès el fort impacte social i econòmic que ha tingut en el mercat laboral. Per això, el Departament  considera que, malgrat el context d’estat d’alarma, està plenament justificada la la seva declaració d’interès general i la publicació de la convocatòria 2020.

 

En aquest enllaç podeu descarregar l’àudio i el vídeo de la roda de premsa:

https://drive.google.com/open?id=1QWjcPi3jJHWboLaTQdU2Fktyi1lPRl7L

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia