- Són ajuts directes del programa ProACCIÓ 4.0 del Departament d’Empresa i Coneixement per facilitar que l’empresa catalana integri tecnologies vinculades a la indústria 4.0 com la impressió 3D, la realitat virtual i augmentada o la intel·ligència artificial
- Segons el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, “la digitalització i transformació tecnològica de les pimes ja era un pas necessari fa pocs mesos però ara és determinant per superar la situació provocada per la Covid-19”
- En aquest sentit, la línia d’ajuts -que compta amb un pressupost de 2 milions d’euros- tindrà continuïtat “ara més que mai”, anuncia Romero
150 pimes catalanes han rebut un ajut de fins a 14.000 euros en forma de subvenció per començar o accelerar projectes de transformació digital. És el resultat de la primera línia d’ajuts del programa ProACCIÓ 4.0 del Departament d’Empresa i Coneixement, executat a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa-, una iniciativa que té per objectiu impulsar la transformació del teixit empresarial català cap a la indústria 4.0 actuant com la finestreta única a Catalunya en aquest àmbit.
Amb aquesta línia d’ajuts directes, que en total compta amb un pressupost de 2 milions d’euros i que es va obrir a finals de l’any passat, les 150 pimes catalanes poden ara contractar serveis de consultoria per elaborar una diagnosi i un pla d’actuacions o directament per integrar les tecnologies vinculades a la indústria 4.0 en l’àmbit productiu, de processos o organitzatius. Es tracta de tecnologies com la impressió 3D, la realitat virtual o augmentada, el big data, la intel·ligència artificial, el 5G, la internet de les coses (IoT), el blockchain o la robòtica col·laborativa.
Segons el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, “aquests ajuts han de permetre les pimes catalanes accelerar la seva digitalització i transformació tecnològica, un pas que ja era necessari fa pocs mesos però que ara és determinant per superar la situació provocada per la Covid-19”. Per Romero, “la digitalització ha canviat la manera d’entendre la indústria, la fabricació de productes i els models de negoci de les empreses, i tot això ho ha accelerat també l’arribada de la Covid-19”. “Parlem de fàbriques intel·ligents, processos de producció més autònoms, eficients i sostenibles: és una qüestió de competitivitat”, subratlla. De fet, en aquest sentit, Romero anuncia que aquesta línia d’ajuts tindrà continuïtat “ara més que mai arran de la crisi provocada per la Covid-19”.
Les empreses catalanes beneficiàries d’aquesta primera convocatòria d’ajuts del ProACCIÓ 4.0 són fonamentalment micro i petites empreses (80%), mentre que la resta són de mida mitjana. Aquestes empreses es dediquen principalment als sectors dels sistemes industrials, els serveis, l’alimentació, l’energia i els recursos, la indústria química, les indústries culturals basades en l’experiència i les indústries basades en el disseny. Així mateix, set clústers catalans també han estat beneficiaris dels ajuts per desenvolupar projectes col·lectius d’implementació de tecnologies 4.0.
Per sensibilitzar l’empresa catalana de la necessitat de començar els processos de transformació tecnològica, en el marc del programa ProACCIÓ 4.0, des de novembre de l’any passat i fins el passat febrer s’han dut a terme 16 jornades arreu de Catalunya orientades a donar a conèixer al teixit productiu l’impacte i beneficis de la indústria 4.0. En total hi han participat més de 650 de professionals i empresaris, que han conegut les tecnologies vinculades a aquest procés de transformació i casos pràctics d’empreses que ja les han incorporat.
ProACCIÓ 4.0
La línia Cupons d’Indústria 4.0 és una de les principals iniciatives impulsades pel programa ProACCIÓ 4.0 -articulat per la Direcció General d’Indústria a través d’ACCIÓ- que té per objectiu sensibilitzar, acompanyar i assessorar les empreses catalanes en l’àmbit de la indústria 4.0. La iniciativa es dirigeix tant a aquelles pimes que encara no han iniciat el seu procés de transformació tecnològica com a aquelles que ja estan duent a terme inversions en aquest camp. ProACCIÓ 4.0, que actua com la finestreta única a Catalunya en aquest àmbit, neix a partir del Pacte Nacional per a la Indústria, tot i que va més enllà del seu mandat. El programa compta amb la col·laboració del Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball, PIMEC, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i la Fundació per a la Indústria. Sabadell 1559.