Catalunya disposa de 90 serveis d’atenció integral LGBTI arreu del territori. A banda de poder-hi denunciar fets discriminatoris, aquesta xarxa ofereix acompanyament i informació a la ciutadania en relació a la diversitat sexual i de gènere.
Amb motiu del Dia Internacional contra l’LGBTIfòbia, entitats d’arreu del país impulsen la campanya “L’LGBTIfòbia, ni a casa, ni al carrer!”

Aquest diumenge, 17 de maig, es commemora el Dia Internacional contra l’LGBTIfòbia. Malgrat els notables avenços en visibilitat social i que Catalunya compta des de 2014 amb una llei específica que protegeix els drets del col·lectiu LGBTI, encara queda camí per erradicar aquesta xacra. L’any 2019 es van instruir 143 denúncies per LGBTIfòbia (117 investigacions penals, 3 denúncies laborals i 23 denúncies administratives) i 157 incidències, que fan referència a fets discriminatoris que no són denunciables per via penal o administrativa.
Des del Govern de la Generalitat, la Direcció General d’Igualtat, organisme responsable del desplegament de polítiques públiques LGBTI, treballa per erradicar l’LGBTFòbia estructural que hi ha a la nostra societat, des de les discriminacions més subtils a les agressions físiques. Segons la directora general d’Igualtat, Mireia Mata, “cal seguir treballant a tots els nivells perquè el conjunt de la societat rebutgi obertament les situacions de discriminació i el col·lectiu de persones LGBTI pugui demostrar la seva identitat sense sentir-se amenaçat. Cal el compromís de tota la ciutadania, perquè és un repte compartit”. En aquest sentit, Mata destaca la importància que totes les víctimes d’LGBTIfòbia i també el seu entorn i els testimonis de fets discriminatoris denunciïn, ja sigui al cos de Mossos d’Esquadra –que disposa d’unitats especialment formades en aquest àmbit- o a qualsevol punt de la xarxa de Serveis d’Atenció Integral (SAI) LGBTI.
Des del 2017 la Direcció General d’Igualtat desplega aquesta xarxa d’atenció a persones LGBTI juntament amb els ens locals. Avui Catalunya disposa de 90 punts amb cobertura a 790 municipis. A banda de denunciar-hi situacions de discriminació, els punts SAI també donen resposta a qualsevol necessitat d'acompanyament, suport o informació que tingui la ciutadania en relació a la diversitat sexual i de gènere.
D’altra banda, la Direcció General d’Igualtat ofereix formació en l’àmbit dels drets de les persones LGBTI. L’any passat 4.500 professionals de la Generalitat de Catalunya i 5.000 persones treballadores de l’Administració local es van formar en aquesta matèria. A més, s’ha acompanyat els ens locals en l’elaboració i la implantació de 234 Plans locals i comarcals de polítiques LGBTI.
L’LGBTIfòbia, ni a casa, ni al carrer!
Enguany i degut a la pandèmia de la Cobvid-19 i la situació de confinament, les entitats del Consell Nacional LGBTI han promogut la campanya #LGBTIfòbianiacasanialcarrer, amb motiu del Dia internacional contra l’LGBTIfòbia. La iniciativa invoca la necessitat de no fomentar ni dur a terme actituds LGBTIfòbiques en el si de les famílies, ni en cap espai públic, ni laboral, ni educatiu, ni de lleure. En el marc d’aquesta campanya, s’ha rodat un vídeo amb la participació de totes les entitats LGBTI del país, des del Pirineu a les Terres de l’Ebre, que vol mostrar no només la diversitat sexual i d’expressió de gènere, sinó també la territorial, d’edats, orígens i capacitats.
Podeu veure o descarregar el vídeo en aquest enllaç:
Un repte pendent a Europa
Segons l'enquesta de Agència Europea dels Drets Fonamentals, amb gairebé 140.000 participants de la UE, a l’Estat espanyol gairebé un 50% de les persones LGTBI evita agafar de la mà a la seva parella en públic por a ser atacat o assetjat. L'estudi també posa de manifest que un 40% del col·lectiu pateix assetjament i prop d'un 20% se sent discriminat a la feina. Malgrat aquesta realitat, només un 11% dels enquestats a l’Estat espanyol va denunciar a la policia atacs físics o sexuals per ser LGTBI.