El president durant la reunió. Autor: Jordi Bedmar
El president durant la reunió. Autor: Jordi Bedmar
  • Es tracta de 2Africa, un cable submarí de 37.000 km de longitud patrocinat per Facebook i grans operadores de telecomunicacions com China Mobile, MTN, Vodafone i Orange que interconnectarà Europa, l'Orient Mitjà, Àsia i Àfrica
  • Quim Torra ha destacat que aquesta infraestructura “permetrà convertir Catalunya en un pol d’atracció de grans inversions dels principals operadors i proveïdors globals d’Internet, generar oportunitats de negoci internacional i garantir la regeneració econòmica i creació d’ocupació de qualitat”
  • El cap de l’Executiu ho ha anunciat en la reunió virtual que ha mantingut aquest matí amb empreses de l’àmbit digital a Catalunya, on ha remarcat que el sector tecnològic “ha de ser una de les palanques de la reactivació econòmica de Catalunya en els mesos que vindran”

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest matí que “el Govern ha aconseguit el primer cable submarí de connectivitat internacional per a Catalunya”. D’aquesta manera, Catalunya serà un dels ports d’arribada i de connexió intercontinental de la ruta de 2Africa, un dels projectes de cable submarí de fibra òptica més llargs, complets i importants del món, que interconnectarà Europa, Àsia, l’Orient Mitjà Àfrica mitjançant un cable submarí de 37.000 km de longitud.

El projecte està promogut per Facebook i grans operadores de telecomunicacions internacionals com China Mobile International, MTN GlobalConnect, Orange, STC, Telecom Egypt, Vodafone i WIOCC. I el desembarcament del cable submarí arriba gràcies a l’estratègia d’infraestructures digitals que des del Govern, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, s’ha tirat endavant per posicionar Catalunya com el principal hub digital del sud d’Europa.

El cap de l’Executiu ha destacat que aquesta infraestructura “permetrà convertir Catalunya en un pol d’atracció de grans inversions dels principals operadors i proveïdors globals d’Internet, generar oportunitats de negoci internacional de l’ecosistema digital català i garantir un pas més de cara a la recuperació economia i creació d’ocupació de qualitat”. Per tant, ha subratllat, disposar de cable submarí “suposa una oportunitat única per lluitar per ser al capdavant d’aquesta revolució digital, que Catalunya també ha de liderar”.

“El sector tecnològic ha de ser palanca de la reactivació econòmica”

El president ha fet aquest anunci durant la reunió virtual que ha mantingut amb representants del sector digital a Catalunya, i on també ha participat el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró.

El cap de l’Executiu ha destacat que el tecnològic “és un dels sectors que han de ser palanca de la reactivació econòmica de Catalunya en els mesos que vindran”, i ha reivindicat la necessitat de “saber aprofitar l’enorme talent, ambició i recursos que té per fer el salt endavant que el país requereix”.

“En els últims anys s’ha demostrat que Catalunya s’ha convertit en una referència tecnològica a nivell mundial, no només pel Mobile World Congress, sinó per tot el teixit informàtic que hi ha hagut al seu voltant”, ha remarcat.

En aquest sentit, Quim Torra ha destacat que “si mantenim un sector tecnològic fort i excel·lent, això també ajudarà a recuperar la reputació col·lectiva del país”, i ha assegurat als representants digitals que “el Govern farà tot el possible perquè el sector funcioni i ho faci com a tractor de l’economia catalana”.

En la seva intervenció, el president també ha celebrat la continuïtat del Mobile a Barcelona i l’aposta per Catalunya: “És una notícia excel·lent de futur, no només pel sector tecnològic, sinó que és una injecció de moral col·lectiva”.

En el marc de la crisi de la Covid-19, el president ha volgut subratllar el paper fonamental que ha tingut la digitalització i el sector tecnològic, que ha evidenciat que “hem de començar a considerar-lo com un sector essencial del país”. “El binomi salut-digitalització serà el resum que quedarà d’aquest túnel un cop en sortim”, ha declarat. I ha agraït l’allau de solidaritat i suport del sector per fer front al coronavirus, així com els esforços per aconseguir que “les xarxes no només no hagin caigut, sinó que hagin donat un servei essencial” i per no deixar a cap col·lectiu aïllat.

En la reunió d’aquest matí han participat representats d’ACEC, Altran, AMETIC, l’Associació de Professionals TIC, Barcelona Tech City, BSC, Cellnex, Cisco, CTecno, CVC, Deloitte, Epson, Ernst & Young, EURECAT, Everis, Hewlett Packard, i2CAT, IBM, Indra, KPMG, Mobile World Capital, NAE, Nexica, Orange, Seidor, Telefònica, T-Systems, Vodafone, la Xarxa Oberta de Catalunya i la Xarxa de Parcs Científics de Catalunya.

Els temes tractats en la trobada es treballaran al grup de treball de “Desenvolupament Digital i Talent” de la Comissió del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social.

El cable submarí, font de desenvolupament econòmic

L’arribada del cable submarí a Catalunya suposa una oportunitat de futur, en un moment clau per a la reactivació de l’economia del país.

Actualment, els cables submarins de fibra òptica són la base de la xarxa mundial de telecomunicacions: el 99% del trànsit intercontinental d’Internet es realitza sobre cables submarins de fibra òptica, que ja són una infraestructura indispensable per al desenvolupament de la societat digital present i futura.

Aquesta arribada d’una important infraestructura digital ha estat possible gràcies a la suma de diferents projectes impulsats pel Govern en els darrers anys sota la premissa de dotar Catalunya de les infraestructures necessàries en l’àmbit digital i així preparar-la per liderar el desenvolupament econòmic digital a Europa

Pel conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, “la fibra òptica de la Generalitat, estesa arreu del territori aquest 8 anys, ha permès connectar Catalunya al món. Ara, aquest cable fa que el món es pugui connectar amb Catalunya. Si la fibra òptica ha permès generar i crear nova activitat econòmica digitalitzada arreu del territori, ara el cable submarí permet generar una nova economia del futur. Si les grans indústries del segle XX buscaven autopistes, ports i aeroports per instal·lar les seves empreses, ara les grans empreses del segle XXI busquen connectivitat internacional. I això és el que porta un cable submarí”.

El Departament ha treballat durant els darrers anys, i en interlocució amb els principals promotors d’inversions en sistemes de cables submarins de tot el món, per desenvolupar les condicions tècniques, administratives i econòmiques necessàries perquè aquest tipus d’infraestructures puguin arribar a Catalunya, així com per garantir que els cables submarins disposin, en territori català, de les infraestructures necessàries per arribar als principals espais de Centres de procés de Dades del país (Barcelona, Zona Franca i Cerdanyola). Així, aquest treball de fons no només ha comportat aconseguir que la ruta d’aquest important projecte passi per Catalunya, sinó que ha suposat situar-nos en disposició de rebre i desenvolupar altres projectes de cable submarí.

La resistència davant inclemències meteorològiques i una menor latència i major amplada de banda posicionen el cable submarí com una infraestructura més fiable i de major capacitat i, per tant, més robusta i eficaç davant l’increment del tràfic d’internet, i garanteix una millor qualitat dels serveis de continguts de vídeo (streaming), gaming, finances i d’altres serveis digitals que necessiten una molt baixa latència.

Els principals proveïdors globals de continguts, com ara Google, Facebook, Amazon, Netflix, i Microsoft, s'estan expandint a les regions del Pròxim Orient, Àfrica i Àsia, generant un trànsit creixent en aquells països que estan connectats amb els centres de dades d’Europa. Això explica l'augment de la inversió d'aquests grans proveïdors de contingut en infraestructura de cable submarí.

Inversions com aquestes tenen un efecte rellevant en l’ecosistema digital d’allà on arriben, ja que atrauen tot un conjunt d’empreses relacionades amb les tecnologies que utilitzen o presten serveis digitals a través d’aquestes infraestructures.

2  

Imatges

Reunió amb el sector digital (1)

Reunió amb el sector digital (1) 1411

Reunió amb el sector digital (2)

Reunió amb el sector digital (2) 1691