El Govern traspassa a la Diputació de Barcelona un tram de la carretera C-154, a Olost (Osona)

El Consell Executiu ha aprovat avui el traspàs de titularitat d’un tram de la carretera C-154, al terme municipal d’Olost (Osona), a la Diputació de Barcelona. Es tracta d’un tram de 1.140 metres comprès entre l’enllaç amb la C-62 i l’inici de la BV-4405.

La Generalitat és titular de les carreteres de la xarxa bàsica i comarcal de Catalunya que no són de l’Estat, mentre que les vies locals són titularitat de la Diputació corresponent.

En el cas de la C-154, el tram entre els punts quilomètrics 18,6 i 19,7 és titularitat del Govern però, no obstant, funcionalment forma part de la xarxa local. Això és degut al fet que, des de l’entrada en funcionament de la C-62, aquest tram de la C-154 ja no forma part de la xarxa bàsica entre Vic i Berga. El seu ús és bàsicament local i, a més, dona continuïtat a la xarxa que ja és titularitat de la Diputació a l’est del nucli d’Olost.

El canvi de titularitat a favor de la Diputació de Barcelona facilitarà una gestió eficient d’aquest tram de via.

El Govern destina prop d’un milió d’euros a la prevenció de contagis als jutjats, les presons i la justícia juvenil

El Govern ha invertit 951.520 euros en mesures per mitigar el risc de contagi del coronavirus als edificis judicials, a les dependències de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses i a les presons i centres educatius de justícia juvenil.

Termòmetres i càmeres tèrmiques per als accessos als centres penitenciaris

El procés de desconfinament gradual preveu la utilització de termòmetres i càmeres tèrmiques als accessos dels centres penitenciaris i de justícia juvenil. La incorporació d’aquests instruments serà progressiva i s’haurà completat per a l’inici de la fase 2, que implica el restabliment dels vis a vis i el contacte directe entre presos, amics i familiars, sense la separació del vidre del locutori. L’adquisició de les càmeres i les pistoles tèrmiques suposa una inversió a l’entorn de 175.000 euros.

Contrarestar la caiguda de l’activitat a les presons

L’emergència sanitària ha obligat a limitar al màxim les entrades i sortides de tots els centres penitenciaris i a reduir-ne l’activitat pel tancament de les escoles i els gimnasos; la suspensió de les sortides programades per fer activitats culturals o de tractament i l’ajornament de sessions religioses o  vinculades al tractament conduïdes per voluntaris. Per fer front a aquesta circumstància, la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha hagut de generar activitats formatives alternatives, amb l’adquisició de materials per a l’esport  amb un import de 19.000 euros.

Encara en relació amb la caiguda de l’activitat, el Departament de Justícia ha proporcionat televisions a les persones privades de llibertat i sense recursos econòmics. Aquestes persones també han pogut trucar gratuïtament a les seves famílies, per contrarestar la suspensió dels vis a vis. També, per afavorir tant el contacte amb les famílies com l’accés a la informació, Justícia ha proporcionat trucades extraordinàries i videotrucades a través de telèfons mòbils expressament adquirits amb aquesta finalitat. Aquest conjunt de mesures ha tingut un cost de 133.559 euros.

El reforç de la higiene als centres penitenciaris i de justícia juvenil ha requerit l’adquisició de noves màquines rentadores i assecadores industrials i de 340 matalassos, amb un import de 55.319 euros.

Recuperar espais en desús

El distanciament social ordenat per les autoritats sanitàries ha obligat el Departament de Justícia a rehabilitar espais de les presons en desús per la caiguda de la població penitenciària. La rehabilitació de cel·les i la modernització de les corresponents mesures de seguretat ha suposat una inversió de 177.340 euros. Tot i que fins ara només s’ha produït un brot ja controlat a Quatre Camins, aquests espais podrien servir per separar els presos en casos de nous brots a l’interior dels centres.

Desinfecció i material de protecció

La prevenció dels contagis a totes les dependències del Departament de Justícia ha suposat una despesa de 103.000 euros en desinfeccions integrals o de parts de centres penitenciaris, centres de justícia juvenil, dependències forenses i espais judicials. En els dos mesos d’emergència sanitària, el Departament ha dotat tots els centres de treball amb hidroalcohol i una remesa especial de sabó, tant per als professionals com per als usuaris dels serveis, amb un cost de 133.727 euros. A més d’aquest desinfectant, Justícia ha adquirit mascaretes FFP2 i quirúrgiques, ulleres, guants i vestits integrals de protecció individual per valor de 36.980 euros. Justícia també ha previst la compra de proteccions higièniques per als micròfons del sistema de megafonia i enregistrament dels judicis per a tots els jutjats de Catalunya.

Més de 1.200 mampares de protecció per als taulells dels jutjats

Finalment, el Departament de Justícia ha equipat els jutjats de tot Catalunya amb 1.240 mampares i pantalles protectores instal·lades en els taulells des d’on els professionals atenen la ciutadania. A més de les mampares, la Generalitat també ha retolat tots els edificis judicials amb instruccions sobre les distàncies de seguretat i les normes de prevenció, amb un import de 96.320 euros. A banda d’això, la Secretaria ha renovat diversos sistemes de ventilació de dependències de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, amb una inversió de 8.923 euros.

Totes les compres i serveis estan inclosos en la declaració d’emergència per a la protecció de la salut pública en relació amb la crisi sanitària del coronavirus.