• El Govern i el Consell Nacional de les Dones de Catalunya, s’han compromès a treballar conjuntament per la justícia social, econòmica i feminista
El president Torra s'ha reunit amb el CNDC (Foto: Rubén Moreno)
El president Torra s'ha reunit amb el CNDC (Foto: Rubén Moreno)
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquesta tarda que “si realment ens volem projectar endavant, alçar la mirada i volem dissenyar un futur disruptiu que no vol repetir els errors del passat”, després de la crisi de la Covid 19,  “més que mai hem de tenir present la perspectiva de gènere”. El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions durant una reunió mantinguda amb el Consell Nacional de les Dones de Catalunya, en la qual s’ha acordat que el Govern treballarà per la justícia social, econòmica i feminista, coliderat amb d’aquest òrgan consultiu en matèria d’igualtat i polítiques de gènere.

Atès que el Govern té com a prioritat garantir la perspectiva de gènere en totes les polítiques que desenvolupa, veu la necessitat d’incorporar l’expertesa de les entitats de dones en l’articulació de les respostes a la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19.

Per aprofundir en el treball conjunt del Govern i les entitats feministes, el Govern crearà un espai de treball per a la justícia social, econòmica i feminista conjuntament amb el Consell Nacional de Dones de Catalunya. Aquest nou espai de treball impulsar l’anàlisi de l’economia de les cures i els eixos de discriminació interseccionals en totes les mesures que s’endeguin.

A la trobada, on també ha participat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Laura Martínez, el cap de l’Executiu ha precisat que “la normalitat ha de ser feminista”. En aquest sentit, ha recordat que “tot i que encara estem en emergència sanitària, entrem en una fase de reactivació econòmica i de protecció social, i cal que cap dona quedi enrere”.

Per part del CNDC, han participat a la trobada la vicepresidenta segona i les representats dels diferents grups de treball que articulen aquest l'òrgan col·legiat de participació i consulta del Govern i que depèn de l’Institut Català de les Dones , actualment format per més de 427 entitats de tot el territori català i de tots els àmbits que treballen en programes en favor de la igualtat i la promoció de les dones

Les representants del  CNDC, han expressat la necessitat d’assegurar “la creació d’un Gabinet per posar al centre la vida, i contribuir amb la perspectiva feminista a garantir els drets humans de les dones, garantir el drets a no viure en situacions de violència masclista, garantir mesures des d’ una economia feminista i, finalment, mesures per garantir el dret a la salut i els drets sexuals i reproductius”.

El CNDC és un organisme amb estatus consultiu del Consell Econòmic i Social, de les Nacions Unides (ECOSOC) amb 20 anys d’experiència, amb representació en les sessions anuals de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW) i ha estat clau en el desenvolupament del Parlament de les Dones .

El CNDC està estructurat en el Ple, que és l’òrgan de màxima representació; la Comissió de coordinació, que executa i coordina les accions i projectes que duu a terme el CNDC; i els grups de treball, que actualment tracten sobre dones amb discapacitat; dones grans; dones i mitjans de comunicació; dones migrades i refugiades; dones, empresa i economia; per a la millora del funcionament del CNDC i modificació del decret que el regula; ODS i agenda 2030; participació internacional; salut; i violències masclistes. Les Assemblees Territorials de Dones de Catalunya són els òrgans territorials de participació i consulta del CNDC. 

A la reunió hi han participat  Montserrat Pineda, vicepresidenta segona del CNDC; Silvia Aldavert, representant del Grup de Treball (GT) ODS i Agenda 2030; Marta Busquets del GT de Salut; Alícia Oliver, del GT Participació internacional; Cristina Pulido, del GT Dones i mitjans de comunicació; Carme Riu, del GT Dones amb discapacitats; Laia Rosich, del GT per a l’Abordatge de les violències masclistes; Anna Maria Sastre, del GT Dones grans; Neus Pociello, del GT ad hoc per a la millora de funcionament del CNDC i la modificació del Decret que el regula; Núria Viñas, del GT Dones, empresa i economia; i Asmae Zarioui, del GT Migrades i refugiades.