President

El president Torra durant la sessió de control al Parlament

President Torra: "Amb l'estat d'alarma ens van esborrar, ens van prendre la capacitat de decidir i ens van donar la de resoldre, però hem marcat camí i donat confiança a la gent"

query_builder   21 maig 2020 13:28

event_note Nota de premsa

President Torra: "Amb l'estat d'alarma ens van esborrar, ens van prendre la capacitat de decidir i ens van donar la de resoldre, però hem marcat camí i donat confiança a la gent"

  • El cap de l’Executiu assegura que veníem d’un 155 que s’havia carregat les nostres institucions i ara ens trobem en un 155 sanitari que s’ha carregat les nostres competències”
  • Durant la sessió de control, el president defensa que davant la situació de crisi “primer és el país i després els partits”
  • Assegura que la situació actual és una “lluita compartida” i apel·la a la necessitat de trobar “grans consensos”
El president durant la sessió de control
El president durant la sessió de control (Fotografia: El Parlament)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha denunciat avui que amb el reial decret de l’estat d’alarma “ens van esborrar” i “ara ens trobem amb un 155 sanitari que s’ha carregat les nostres competències”.  “Ens van prendre la capacitat de decidir i ens van donar la capacitat de resoldre”, s’ha lamentat, però tot i així, ha assegurat “no ens vam rendir i vam seguir i hem seguit marcant un camí i hem sabut donar confiança a la gent”.

 D’aquesta manera, i durant la sessió de control, ha volgut deixar clar que ara el “primer és el país i després els partits” i que la prioritat màxima del seu Executiu és “la lluita contra una epidèmia que ens afecta a tots”.

“Això no és una guerra i no va de posar militars, és un compromís cívic i una lluita compartida i solidària”, que ha de tenir en compte els “valors democràtics, les polítiques socials, les decisions en mans de la ciutadania i els drets fonamentals”.

Així, doncs, segons el president, caldrà  “construir un futur nou”, que sigui  “disruptiu”.  “No podem reconstruir un model passat. Volem un futur verd, on l’escola model d’èxit tiri endavant” i que sigui “molt més igualitari, més just i amb tots els llocs de treball”, ha conclòs.

Apel·lació als grans consensos

En un altre moment de a seva intervenció, el president ha reivindicat que  el Govern “des del primer dia”, tot i estar privat de les competències “amb nocturnitat”, ha treballat “al costat de les persones, per Catalunya i per la vida” i “hem aconseguit traslladar aquesta confiança a la ciutadania”. Quim Torra ha recordat  també que des de bon començament van haver-hi “mesures de rescat per a les persones, els llocs de treball i les empreses”, perquè “era vital fer-ho ràpid i senzill”, però ha tornat a denunciar que el govern espanyol no aporta els recursos suficients. “Només ens en sortirem si posem la qüestió de la sobirania i els recursos al damunt de tot”, ha declarat.

En aquest sentit, i en resposta al grup parlamentari del PSC, el president ha lamentat que “el diàleg” que proposa el govern espanyol sigui “només de trobada i no de solucions”. I ha tornat a reclamar que el topall de dèficit, que és del 0,2%, sigui més alt; que arribin els quatre mil milions d’euros, que fins al moment es calcula que ha costat la pandèmia i que els ajuntaments puguin fer ús del seu superàvit. Pel president, si el govern de l’estat es compromet a aquestes tres reclamacions, seria “un pas molt important” per  tenir un diàleg que “trobi solucions”, ha insistit.

El president ha apel·lat també, en aquesta línia, a trobar “grans consensos” a Catalunya en aquests  “moments excepcionals”, perquè la “sortida” a l’emergència social, econòmica i educativa s’ha de fer juntament amb el món local, els partits polítics i la societat civil. I, adreçant-se més concretament als grups de l’oposició, ha instat “més que mai” a tenir “sentit de país, per sobre del partidisme”. I ha continuat: “necessitem trobar aquests grans consensos, Catalunya sempre els ha aconseguit  en moments històrics, i aquest és un moment excepcional,  no havia passat mai un fet tan greu”. “Apel·lo al diàleg, a la construcció de grans consensos i a la responsabilitat de país”, ha conclòs.

En aquest context, el president ha lamentat que per part de del govern espanyol no hi ha hagut “ni un únic intent de diàleg amb el Govern de Catalunya” i ha assegurat que “la cogovernança” que proposa és “un empassis el que el govern li dona”.

Quim Torra  ha assegurat que fa dos anys va assumir la presidència de la Generalitat “com un deure cívic”, quan ha recordat “ens trobàvem en un 155”.  I ha reblat: “És bastant fort que per una idea o per una altra, sempre anem a picar en l’autogovern de Catalunya”.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia