- El Comitè Català d'Ajut Humanitari d'Emergència es reuneix per abordar la situació humanitària provocada per la pandèmia
- El conseller Solé destaca que Catalunya vol “estar a l’alçada” davant l’emergència global amb "solidaritat i responsabilitat"
El Govern de Catalunya destinarà 1,3 milions d’euros a subvencionar actuacions humanitàries internacionals per fer front a la pandèmia de la COVID-19. Així s’ha anunciat aquest divendres en el marc del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència (CCAHE), que s’ha reunit en una sessió extraordinària per abordar la situació humanitària provocada per la crisi del coronavirus. Les entitats interessades tenen fins al 2 de juny per presentar propostes a la crida de la Generalitat i a finals de mes ja es coneixeran els projectes subvencionats, que cobriran àmbits de salut, educació, accés a l’aigua o seguretat alimentària, entre d’altres, i permetran donar resposta a la pandèmia en els països amb una major vulnerabilitat.
“Solidaritat i responsabilitat: és així com el Govern ha d’estar a l’alçada en aquest moment”, ha afirmat el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, en la seva intervenció a la trobada. És la segona vegada que Solé es reuneix amb entitats d’acció humanitària, amb qui s’havia compromès a principis d’abril a dotar de pressupost el Comitè. A més de l’aportació econòmica, el Departament de Salut enviarà 200 respiradors a les contraparts sobre el terreny i, des de l’Hospital Clínic, s’enviarà matèria primera als camps de refugiats saharauis perquè puguin continuar produint els medicaments.
El Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència és un espai d’intercanvi d’informació entre els principals actors humanitaris de Catalunya, a més dels departaments d’Acció Exterior, d’Interior i Salut de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Es convoca per facilitar una resposta ràpida i coordinada en situacions d’emergència, i la crisi del coronavirus és un d’aquests escenaris. En la reunió telemàtica, s’ha fet una anàlisi compartida de la situació humanitària provocada per la pandèmia sobretot als països amb una major vulnerabilitat i tant la Generalitat com les organitzacions assistents han presentat les respostes que s’estan duent a terme o que s’estan preparant en l’actual context.
“És evident que aquesta pandèmia ens ha portat a una situació d'emergència”, ha dit Solé, i ha recordat que “aquesta emergència és permanent a molts llocs” del món. Segons el conseller, “la crisi de la COVID-19 implica tothom, sense distincions, i ens fa conscients de la nostra fragilitat i vulnerabilitat”, davant les quals Solé ha refermat l’aposta del Govern per reforçar la governança mundial, en especial l’OMS, i per reformular el rol d’Europa. En aquest entramat d’actors, el conseller també ha posat en valor el rol dels municipis i de les contraparts sobre el terreny.
En aquestes circumstàncies, el coronavirus no és només una crisi sanitària, sinó que també és “una crisi de pèrdua d’integritat de la biosfera, de desigualtats socials, del model de globalització i del model econòmic actual”, opina Solé. En aquest sentit, per al conseller, la reconstrucció del món post-COVID-19 “s’ha de fer amb una visió solidària i oberta al món”, i amb una gestió política més transversal i descentralitzada i que garanteixi la transparència i els drets fonamentals. “És en l’enfortiment de les polítiques públiques on rau la capacitat més gran de transformació social”, ha apuntat el conseller.
La cooperació catalana, activa durant la crisi
El conseller Bernat Solé també ha posat en valor els 290.000 euros que l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) aporta enguany, un any més, al Fons Central de Resposta a Emergències (CERF, per les seves sigles en anglès) de les Nacions Unides. A més, des de l’inici de la crisi, l’ACCD promou la reformulació de projectes ja finançats de manera que incloguin mesures de contenció de la COVID-19. Aquestes actuacions de cooperació al desenvolupament són una altra línia important d’actuació davant els efectes de la pandèmia, que han fet possible una ràpida capacitat de reacció perquè eren projectes i programes que ja estaven en funcionament.
A la trobada del CCAHE hi han participat representants d’entitats com ara Creu Roja, Intermon Oxfam, UNICEF Catalunya o Metges sense Fronteres, entre d’altres, així el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, la directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Carme Gual, i representants dels Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.