• La consellera Budó ha presentat el pla per a la reincorporació progressiva als centres de treball de la Generalitat
  • El titular d’Interior ha valorat positivament l’acceptació per part del ministeri de l’Interior de poder celebrar manifestacions
  • La consellera Vergés ha destacat que “l’atenció primària juga un paper cabdal per detectar nous casos de Covid-19”
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa



La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó; el conseller d’Interior, Miquel Buch; i la consellera de Salut, Alba Vergés, han actualitzat les dades en relació al coronavirus i han explicat les diferents mesures que el Govern està prenent.


Regions sanitàries a fase 1 i fase 2

Aquest dilluns les regions sanitàries de Barcelona i la regió metropolitana nord i sud passaran a Fase 1 i les regions sanitàries de les Terres de l’Ebre, Tarragona i Alt Pirineu i Aran passaran a Fase 2.

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha començat la seva intervenció agraint a la població que durant aquests mesos ha estat confinada a les seves cases i ha recordat que el canvi de fase també es produeix gràcies a la implicació de tots els servidors públics essencials com els metges, infermeres, personal de neteja, policies, protecció civil, farmacèutics, treballadors dels comerços d’alimentació, entre altres col·lectius.

Per això des del Govern es demana als habitants de les zones que entren a noves fases que ho facin “amb la màxima prudència i la màxima vigilància”. Budó ha recalcat que “ho estem fent bé i estem en la bona direcció, però cal no abaixar la guàrdia i seguir com fins ara les indicacions de la Generalitat amb el màxim rigor”.

La consellera Budó també ha remarcat que “seria imprudent i temerari fixar ara una data per a l’entrada en vigor a la fase 2 a les zones que demà passen a la fase 1” per això ha recordat “que els criteris per canviar de fase s’han de basar en criteris sanitaris, ens hem de blindar de pressions i d’interessos, que són comprensibles i legítims, però que han d’estar supeditats a la defensa de la vida”.

En aquest sentit Budó ha advertit a la població que “no ens cansarem com a Govern de repetir que un mal desconfinament ens pot portar a un rebrot i, en conseqüència, a un nou confinament”. Per això recorda a la població que cal seguir les decisions presses per les autoritats sanitàries perquè “si ho fem bé ara i seguim les indicacions, abans podrem arribar a la nova normalitat, recuperar la nostra vida social i reactivar la nostra economia”.

 

Ús del transport públic

D’altra banda la consellera Budó ha informat dels canvis de freqüències del funcionament del transport públic degut al volum de mobilitat del territori que s’incorpora a la fase 1.

En aquest sentit el sistema integrat de transport públic ha preparat una oferta del 80% a partir de dilluns, una oferta que serà superior a les hores punta en determinades línies on la demanda podria comportar una ocupació dels vehicles superior al 50%.

A les hores punta FGC i TRAM oferiran el 100% de la seva capacitat mentre que RENFE i el metro la situaran al voltant del 95%. Tot i això encara es mantindran sense servei la L12 de FGC, la R7 de Rodalies i la T6 del Tram Besòs.

La consellera de la Presidència ha recomanat als usuaris evitar les hores puntes per tal d’evitar aglomeracions i ha recordat l’obligatorietat de l’ús de la mascareta.

 

Pla per la reincorporació progressiva als centres de treball de la Generalitat

La portaveu del Govern ha informat sobre el pla per a la reincorporació progressiva als centres de treball de la Generalitat un cop aprovat pel PROCICAT. Aquestes mesures s’aplicaran per al personal d’administració i tècnic i el personal laboral dels departaments i organismes autònoms de la Generalitat. Ateses a les seves particularitats el personal docent i sanitari establiran les seves pròpies mesures que es tractaran a les seves respectives meses sectorials

Budó ha informat que “el pla preveu que el teletreball continuï sent la modalitat preferent de treball a la Generalitat durant totes les fases del desconfinament, menys per a aquells serveis que s’hagin de prestar necessàriament de forma presencial segons determinin els plans departamentals de contingència i reincorporació progressiva”.

El pla aprovat pel PROCICAT contempla que durant la fase 1 es continuarà garantint els serveis bàsics i estratègics i s’atendrà a la reobertura de les activitats que hagin estat autoritzades.

Durant la fase 2 i 3 el teletreball continuarà sent la modalitat preferent per al personal de la Generalitat. Tot i això en la fase 2 s’aniran incorporant de forma progressiva no més d’un terç de la plantilla per prestar serveis simultàniament als centres de treball i s’obriran les oficines d’atenció ciutadana i registre i les delegacions de la Generalitat. Pel que fa a la fase 3 la reincorporació no podrà suposar més de dos terços del personal treballant alhora en el centre de treball.

Un cop es recuperai la normalitat, Budó ha informat “que es procurarà la reincorporació de la totalitat de la plantilla amb l’aplicació de torns en modalitat presencial i de teletreball”.

Meritxell Budó també ha informat que s’acaben els permisos de deure inexcusable per aquells col·lectius que no presten serveis bàsics i estratègics. Per això aquests empleats públics s’hauran de reincorporar a la prestació de serveis, sigui presencialment o en la modalitat de teletreball. En aquest sentit el pla aprovat pel PROCICAT contempla que s’habilitaran mesures organitzatives i de flexibilitat horària pels serveis que s’hagin de prestar presencialment.

Pel que fa als empleats públics amb fills o filles menors de 12 anys o persones dependents a càrrec que s’hagin vist afectats pel tancament dels centres educatius o de gent gran, sempre que es tracti de famílies monoparentals, enllaçades o en què l’altre progenitor presti serveis presencials a jornada completa en el sector públic o privat, es prestaran els serveis en modalitat de teletreball. Si això no és possible podran acollir-se, amb prèvia acreditació, a un permís de conciliació.

Una altra mesura que contempla el pla per a la reincorporació progressiva als centres de treball de la Generalitat un cop aprovat pel PROCICAT és que els treballadors i treballadores que hagin estat qualificats com a personal especialment sensible pels serveis de prevenció de riscos laborals prestaran serveis en la modalitat de teletreball fins a la fase de nova normalitat.

 

Reunió del president Torra amb el president del govern espanyol

La consellera Budó ha acabat la seva intervenció informant que com cada diumenge el president Torra participarà en la conferència dels presidents territorials que convoca el govern espanyol.

Budó ha recordat que ja fa dos mesos que es reuneixen setmanalment i que durant el transcurs d’aquestes reunions “s’ha pogut veure com les peticions i les reivindicacions del president de Catalunya han anat trobant més i més suports”. La portaveu del Govern ha recordat que al principi “moltes de les propostes de Catalunya, que al principi eren mal vistes pel govern espanyol i per molts altres presidents, s’han acabat assumint i duent a terme”.

En aquest sentit Budó considera que “la conferència de presidents no només ha de ser el lloc on plantejar propostes i iniciatives per posar-les en comú, sinó també el marc on retre comptes i fer balanços de les decisions preses”.

La titular de Presidència ha presentat del llistat de peticions que traslladarà el president Torra demà a la conferència de presidents territorials convocada pel govern espanyol.

El cap de l’Executiu demanarà establir una renda de ciutadania per a treballadors i autònoms que han vist afectada la seva activitat; augmentar la liquiditat de les empreses, especialment de les PIMES, que a Catalunya representen el 95% del teixit productiu; la suspensió del pagament d’impostos, així com les cotitzacions a la Seguretat Social i el pagament de les quotes d’autònoms; establir una moratòria en el pagament de crèdits i hipoteques; eliminar l’objectiu de dèficit i el sostre de despesa perquè comunitats i ens locals puguin endeutar-se per fer front a les despeses sobrevingudes per la crisi sanitària; establir mecanismes de finançament i de liquiditat per als territoris i que l’Estat no es quedi el superàvit dels municipis i es permeti als municipis utilitzar aquest superàvit per lluitar contra la crisi.

Budó ha recordat que “totes aquestes mesures fa setmanes que les estem demanant i són claus per la reactivació de l’economia, especialment per alguns sectors que han quedat molt tocats econòmicament fruit d’aquesta pandèmia”.


Per la seva banda el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha començat la seva intervenció explicant que “a partir de dilluns Catalunya es trobarà en Fase 1 i Fase 2. Fa dues hores que el BOE ha publicat nous canvis en aquestes dues fases i esperem tenir tota la informació detallada per aclarir tots els dubtes que puguin sorgir”.

Buch ha posat com a exemple d’aquests canvis en la Fase 1, “en el comerç, museus o en els passejos infantils, en l’esport no professional i també en les obres en edificis i habitatges. Els canvis en la Fase 2 per part del BOE, segons ha dit el conseller, “es situen en l’hostaleria, els centres residencials de les persones grans o en les platges”.

Segons el titular d'Interior, “totes formaran part de la realitat a partir de dilluns. L'equip de Protecció Civil està treballant amb tota aquesta informació”.

El titular d’Interior també ha valorat “positivament les propostes que vam fer per celebrar manifestacions” afirmant que “han estat finalment acceptades pel ministeri de l’Interior. Al principi no van ser ben acollides però finalment les han acceptat. Recordem que parlem de drets fonamentals”.

Pel que fa a la mobilitat, el conseller ha explicat que “durant el cap de setmana ja no tenim la reducció habitual. Avui, fins a les 12.00h, el trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona s’ha reduït un 72,6% de sortida i un 65,9% d’entrada respecte un dissabte normal”. 

Buch ha volgut fer un “especial agraïment als 947 municipis de Catalunya. Per tots alcaldes i alcaldesses, regidors, regidores i en general a tots els treballadors del món local. Estem en contacte permanent per avaluar els canvis en la desescalada”.

Per acabar, el conseller ha valorat una vegada més que “el confinament cada cop va a menys i per això les mesures d’autoprotecció han d’anar a més” i ha recordat “la importància de l’ús de la mascareta, el manteniment de les distàncies, la higiene de mans i seguir les recomanacions de l’autoritat sanitària”.


Per la seva part, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que a partir d’ara ”l’atenció primària juga un paper cabdal per detectar nous casos de coronavirus SARS-CoV-2”. En aquest sentit, ha explicat que qualsevol persona que arribi al CAP amb símptomes se li farà la prova PCR i en cas que doni positiu es farà un seguiment de contactes. Vergés ha destacat que “en les regions que estan en fase 1 ja s’estan fent proves i està funcionant”. També ha indicat que avui “el 80% de les consultes de Covid-19 es fan de forma telemàtica, telefònicament i per e-consulta” i que aquest fet suposa un canvi important que “està donant bon resultats”. A més, ha assenyalat que el 54% de les consultes per qualsevol altra patologia es fan també de forma telemàtica, telefònica o a través de l’e-consulta.

D’altra banda, la titular de Salut ha actualitzat el nombre de positius confirmats de Covid-19 a Catalunya. Des de l’inici de l’epidèmia s’han confirmat 64.794 casos, dels quals 13.660 han estat en persones que viuen a residències. També ha informat que hi ha hagut 11.800 defuncions a Catalunya, de les quals 3.918 a residències de gent gran. Del total de defuncions, ha detallat que 7.023 són defuncions que havien donat positiu de coronavirus confirmat i 4.777 són sospitosos però que el Departament de Salut està donant com a defuncions per Covid-19.

Vergés també ha explicat que a dia d’avui “un 83% dels ingressos als centres hospitalaris de Catalunya corresponen a patologies no Covid”. També ha avançat que hi ha ”213 persones ingressades en llits de crítics als hospitals catalans”, cosa que representen el 41% de la capacitat de llits de crítics instal·lada al nostre país.

Finalment, la consellera de Salut també ha afirmat que “no hi ha cap rebrot a Catalunya”. Vergés ha explicat que el Departament de Salut ha donat sempre les dades sanitàries relacionades amb la pandèmia de la Covid-19 i ha afegit que amb tot el respecte al coordinador del Centre d’Emergències i Alertes Sanitàries del govern espanyol, Fernando Simón, “qui sap què passa a Catalunya som nosaltres i les dades les publiquem cada dia per a tota la ciutadania".

“Nosaltres tenim totes les dades per saber on som, com estem i què preveiem per poder-nos avançar en les decisions. Tenim totes les dades per conèixer les incidències, la variabilitat de les taxes, per saber l’ocupació de llits, conèixer la capacitat sanitària i, sobretot, per estar preparats per si en algun moment hem de tornar a créixer i saber la capacitat diagnòstica" ha remarcat Vergés.