Territori

mini

El Departament de Territori i Sostenibilitat aprova mesures per impulsar l'activitat econòmica al litoral català

query_builder   25 maig 2020 17:47

event_note Nota de premsa

El Departament de Territori i Sostenibilitat aprova mesures per impulsar l'activitat econòmica al litoral català

  • Els ajuntaments podran sol·licitar canvis en els seus plans d’usos habituals de les platges per afavorir la recuperació econòmica lligada a la franja litoral
foto

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha aprovat avui mesures per impulsar l’activitat econòmica al litoral català amb la voluntat de pal·liar els efectes negatius derivats de la pandèmia de la COVID-19 en l’activitat econòmica. Així,  els ajuntaments costaners podran sol·licitar al Govern la modificació de les autoritzacions dels plans d’usos de temporada de les platges, tant de la part marítima com terrestre.

 

En concret, podran sol·licitar:

 

  • Allargar la temporada per als serveis i instal·lacions, més enllà del 15 de setembre (data habitual de final de temporada).

 

  • Ampliacions de terrasses en guinguetes sobre la sorra en platges urbanes.

 

El règim de distàncies que cal respectar entre usuaris comporta una reducció de l’aforament de les terrasses de temporada, alterant-se de manera important l’equilibri econòmic-financer de les adjudicacions d’explotació.

 

Aquesta situació pot comportar que les guinguetes renunciïn a obrir i deixin sense aquest important servei de platja als banyistes.

 

Per aquest motiu, es podrà autoritzar un increment de la superfície de terrasses arribant als 200 m2 (20 m2 guingueta +  100 m2 de terrassa ja autoritzats + 80 m2 de terrassa addicionals).

 

Aquesta ampliació només es podrà sol·licitar per a platges urbanes i donant compliment a la resta de determinacions legals, i s’haurà de garantir el dret de les persones usuàries de la platja a gaudir-ne en condicions adequades.

 

  • Increments de superfícies de terrasses de passeigs marítims. Les sol·licituds de modificació de les superfícies de terrasses de passeigs marítims que presentin els ajuntaments seran autoritzades en funció del nombre de persones que puguin transitar pels passeigs confrontants i sempre que quedi garantit el pas públic de vianants i el de vehicles de vigilància i salvament.

 

  • Increments de superfícies de lloguer de gandules, tendals i para-sols. Es permetran ampliacions de superfície sempre que l’ocupació total de les instal·lacions que se situen a les platges no excedeixin del 10% de la superfície útil total de la platja si aquesta és natural, o del 50 % si és urbana.

 

  • Les sol·licituds de modificació de les autoritzacions de serveis de temporada que presentin els ajuntaments en relació amb altres elements i instal·lacions, com ara lloguer d’embarcacions amb o sense motor o escoles nàutiques, s’analitzaran tenint en compte la normativa i recomanacions del Ministeri de Sanitat i el Departament de Salut .

 

Totes aquestes mesures es podran autoritzar a petició dels ajuntaments amb les limitacions específiques de cada tram de platja, i sempre respectant els drets de la resta d’usuaris de l’espai públic.

 

En tots els casos es procurarà que les ampliacions de superfícies d’ocupació de serveis de platja no dificultin la utilització del domini públic maritimoterrestre i, en tot cas, del mar i la seva ribera, que ha de ser lliure, pública i gratuïta. Per aquesta raó, les resolucions de modificació podran estar condicionades al grau d’ocupació de la platja i al seu aforament.

 

D’altra banda, en els pròxims dies es farà públic, en el marc del Procicat, un protocol de recomanacions i instruccions per als usos i serveis associats a les platges per la COVID-19, seguint les directrius del Ministeri de Sanitat sobre la reobertura de les platges i zones de bany.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia