Cultura

Biblioteca de Tarragona

Un total de 107 biblioteques públiques ja ofereixen serveis presencials de préstec als seus usuaris

query_builder   26 maig 2020 15:39

event_note Nota de premsa

Un total de 107 biblioteques públiques ja ofereixen serveis presencials de préstec als seus usuaris

  • La Biblioteca Pública de Tarragona inicia el servei de préstec amb 100 reserves de documents; els usuaris de la Biblioteca Pública de Lleida i de la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola podran començar a reservar documents a partir del dia 27 de maig
Biblioteca de Tarragona

A mesura que avancen els plans de desconfinament locals, les biblioteques públiques van reobrint progressivament els seus serveis presencials als usuaris. Dels 423 equipaments bibliotecaris integrats al Sistema de Lectura Pública de Catalunya, un total de 107 biblioteques ja han començat a fer el servei de préstec amb cita prèvia. De les biblioteques que han reobert parcialment els seus serveis, 44 van fer-ho abans del dilluns 25 de maig i 63 han reobert a partir del dia 5 de maig. Entre el proper 1 i 2 de juny hi ha prevista la obertura de 40 centres més.

Des de l’11 al 25 de maig s’han realitzat un total de 5.500 préstec de documents físics, paral·lelament, els usuaris han prestat 51.000 documents electrònics a través de la biblioteca digital eBiblioCat.

Les condicions i calendaris previstos del Ministeri de Sanitat obliguen les biblioteques públiques a adoptar un seguit de mesures especials per garantir la seguretat d’usuaris i personal com la de prestar els serveis autoritzats mitjançant equips diferenciats i treballs per torns, de manera que les biblioteques han hagut de readaptar els seus horaris d’obertura a aquestes noves condicions.

Els usuaris poden conèixer la previsió de reobertura i els horaris de les biblioteques a través dels webs de cada biblioteca, de les xarxes territorials i a través del Directori de Biblioteques de Catalunya.

Protocols de treball per a la fase 2
Els protocols d’adaptació per a la fase 2 ja es troben disponibles per a les biblioteques. Aquestes recomanacions han estat consensuades des de la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques amb la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i Biblioteques de Barcelona. Aquest protocol es fa arribar al PROCICAT per a la seva aprovació.

Equipaments bibliotecaris gestionats pel Departament de Cultura de la Generalitat
A partir del dilluns 25 de maig la Biblioteca Pública de Tarragona ja ha començat a rebre els primers usuaris que prèviament havien fet les seves peticions de documents en préstec. El primer dia s’han processat un total de 100 peticions.

Paral·lelament, la Biblioteca Pública de Lleida i la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola reobriran part dels seus serveis, respectivament, a partir del dies 1 de juny i 2 de juny (l’1 és festiu a Girona) tot i que a partir del dia 27 de maig ja serà possible reservar documents a través del telèfon i formulari web. Aquestes dues biblioteques són les dues biblioteques més gran del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i rebien diàriament, abans de l’inici de pandèmia, 1.300 visites en el cas de la Biblioteca Publica de Girona i 900 visites a la Biblioteca Pública de Lleida.

El Servei de Biblioteques del Departament de Cultura té també previs iniciar el servei de bibliobús a partir del dia 15 de juny.

El personal de la Central de Préstec i Servei Especials (CEPSE) és reincorporarà presencialment a l’equipament a partir del dia 2 de juny. El Servei Nacional de Préstec Interbibliotecari es reprendrà en el moment en què totes les biblioteques públiques es trobin dins de la mateixa fase de desconfinament i les biblioteques públiques en el seu conjunt es trobin en situació de gestionar les peticions que els facin els seus usuaris.    

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia