Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

DARRP

El Departament d'Agricultura engega un procés participatiu per decidir el futur de l'alimentació a Catalunya

query_builder   27 maig 2020 13:02

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura engega un procés participatiu per decidir el futur de l'alimentació a Catalunya

  • S’hi podrà participar en línia, enviant propostes i  formant part de diferents debats que tindran lloc la segona quinzena de juny i els mesos de setembre i octubre és previst organitzar sessions de debat per tot Catalunya de forma presencial
  • Amb les aportacions de totes les persones que hi participin, es definirà l’estratègia alimentària de Catalunya, que incorporarà les visions i propostes més viables

 

DARP
El Departament d'Agricultura posa en marxa un procés participatiu per decidir el futur de l'alimentació a Catalunya

El Departament d’Agricultura posa en marxa un procés participatiu per plantejar les actuacions prioritàries a cada territori a fi d’assolir els reptes de l’alimentació a Catalunya, alhora que es reivindica davant la societat la importància del sector agroalimentari del país. 

 

Els objectius d’aquest procés participatiu són:  

 

  • Compartir els reptes de país respecte del futur de l’alimentació  
  • Contribuir a definir les línies estratègiques per abordar-los
  • Construir propostes d’actuació específiques per a cada territori

 

En relació amb l’alimentació, tothom té alguna cosa a dir-hi, i, per tant, se cerca la participació de la ciutadania en general, però s’interpel·len especialment:  

 

  • els productors o productores d'aliments (del món de l’agricultura, de la ramaderia o de la pesca)
  • la indústria i la distribució alimentària
  • Les associacions de consumidors, entitats en favor d’una alimentació saludable, etc. 
  • La restauració i l’hoteleria

 

Mitjans per participar-hi:

 

S’hi podrà participar en línia, mitjançant la pàgina web participa.gencat.cat, on es podrà fer arribar propostes, donar suport a les ja existents i consultar tots els materials del procés. Aquestes aportacions es  podran fer a partir d’avui, 27 de maig. A més, qui ho vulgui podrà participar en debats en línia que es realitzaran durant la segona quinzena de juny, els següents dies:

 

-              Dimarts 2 de juny de 10 a 12h: Debat en línia amb persones treballadores del   Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

-              Dijous 04 de juny de 10:30 a 12h: Debat en línia amb els joves

-              Dilluns 10 de juny de 18:00 a 20:00h: Debat en línia amb el Consell de Dones. (Pendent de confirmació)

-              Dilluns 15 de juny de 18:00 a 20:00h: Debat en línia de l’eix 1: Un sistema alimentari                     sostenible,                 transformador i basat en la bioeconomia circular.

-              Dimecres 17 de juny de 18:00 a 20:00h: Debat en línia de l’eix 2: Un sistema alimentari                just, equitatiu i                 cohesionat.

-              Dilluns 22 de juny de 18:00 a 20:00h: Debat en línia de l’eix 3: Un sistema alimentari     propi i arrelat al territori.

-              Dimecres 29 de juny de 18:00 a 20:00h: Debat en línia de l’eix 4: Un sistema      alimentari saludable i de                 confiança.

 

L’altra manera de participar-hi és presencialment. Els mesos de setembre i octubre, és previst que s’organitzin sessions de debat per tot Catalunya per treballar les estratègies més adequades a cada territori.

 
Les sessions de participació giren al voltant de com es vol que sigui el sistema alimentari. Entre els debats, es plantegen, entre d’altres, els temes següents:  
 

  • Per aconseguir un sistema alimentari  cohesionat, i arrelat al territori, es debatrà sobre: què es pot fer per connectar el món rural i el món urbà i fomentar-ne el reconeixement mutu?
  • Com que es vol assolir un sistema alimentari sostenible, innovador i transformador, basat en l’economia circular, es pregunta: com podem fer front a l’emergència climàtica?
  • Com que es vol un sistema propi i de confiança, es demana: què podem fer per incrementar la sobirania alimentària de Catalunya?
  • Com que es vol un sistema saludable, de qualitat, just i equitatiu, es pregunta: què podem fer perquè la gent segueixi una alimentació saludable?

 

Amb les aportacions de tothom que hi participi, es definirà l’estratègia alimentària de Catalunya, que incorporarà les visions i propostes més viables.  

 

Al final del procés, informarem sobre els resultats i els impactes que han tingut totes les aportacions, que es podran consultar a la pàgina web de l'Estratègia Alimentària de Catalunya.

 

 

Una estratègia alimentària consensuada 

 

Aquest procés participatiu s’emmarca dins el conjunt d’accions dutes a terme pel Consell  Català de l’Alimentació, creat el juliol de 2017 amb l’objectiu d’elaborar una estratègia alimentària per fer front als reptes de futur que tenim com a país.

 

Amb aquesta idea, el Consell, conjuntament amb tots els agents de la cadena agroalimentària, treballa per definir la nova estratègia alimentària de Catalunya.

 

Des del passat mes d’octubre, les quatre comissions que componen el Consell s’han estat reunint amb altres experts del sector i han identificat els reptes del nostre sistema alimentari.

 

La participació de totes les baules de la cadena agroalimentària és clau per arribar a conclusions de consens que impliquin tothom. El sector primari, els distribuïdors, la transformació alimentària, la recerca, el tercer sector, la innovació i la gastronomia formen part d’aquest Parlament de l’Alimentació.

Trobareu tota la informació sobre el porcés participatiu a la web de l'Estratègia Alimentària de Catalunya.

1  

Imatges

Decideix el futur de l'alimentació a Catalunya

Decideix el futur de l'alimentació a Catalunya 291

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia