- Una campanya promocional ofereix els primers dies entrada gratuïta als museus de la Generalitat i de l’Ajuntament
Els museus de la Generalitat i de l’Ajuntament de Girona agrupats a la xarxa Gironamuseus obriran portes conjuntament el proper dijous 4 de juny amb una promoció especial que inclourà entrada gratuïta els primers dies. Així, els museus fan una crida als públics perquè visitin les valuoses col·leccions que atresoren, complint sempre les mesures sanitàries.
La xarxa Gironamuseus està formada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona, el Museu d’Art de Girona, el Museu d’Història de Girona, el Museu d’Història dels Jueus, el Museu del Cinema i la Casa Masó. Tots ells reobriran portes el proper dia 4, dos mesos i mig després del seu tancament per l’emergència sanitària. També reobrirà el Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, atès que tots els museus i el centre d’art han volgut sincronitzar la seva obertura el mateix dia i oferir entrada gratuïta durant els primers dies.
Els sis museus i el centre d’art contemporani han adaptat les seves instal·lacions per satisfer les mesures de seguretat i higiene dels plans de desconfinament per oferir garanties als treballadors i donar confiança als públics que la visita serà segura.
El Museu d’Arqueologia de Catalunya torna a obrir la seu gironina del monestir de Sant Pere de Galligants. A partir del 4 de juny, els usuaris podran tornar a gaudir presencialment del monument i les col·leccions arqueològiques que expliquen des de la prehistòria fins a la tardoantiguitat en terres gironines i que, enguany, celebrarà el 175è aniversari de la seva fundació.
L’horari de visita serà de dimarts a dissabte de 10 a 19 hores i diumenges i festius de 10 a 14 hores, amb accés gratuït fins el diumenge 28 de juny.
El Museu d’Art de Girona obrirà en l’horari habitual d’estiu, de dimarts a dissabte, de 10 a 19 hores, i diumenges i festius, de 10 a 14 hores. L’entrada serà gratuïta fins el 18 de juny, si bé es recomana la reserva en línia a través del web www.museuart.com a fi de poder escollir la franja horària. Passat aquest període de gratuïtat es recomanarà la compra prèvia en línia de tiquets.
El Museu garanteix la higiene i seguretat de la visita, que caldrà fer amb la mascareta posada, entre altres mesures de seguretat. La botiga romandrà oberta però caldrà sol·licitar els productes al personal d’atenció al públic de la recepció.
La reobertura mantindrà les dues exposicions temporals en curs en el moment del tancament: “Falsos verdaders, l'art de l'engany” (prorrogada fins el 13 de setembre), un suggeridor discurs visual que s’endinsa en la part més fosca i bruta del mercat de l’art, i “Modest Urgell, mes enllà de l'horitzó” (prorrogada també fins el 27 de setembre), una mostra emmarcada en l’any Urgell que commemora el centenari de la mort de l’artista.
El web del museu ofereix la descàrrega al dispositiu mòbil tant del fulletó de visita com els jocs de descoberta per a infants. La informació se seguirà facilitant en català, castellà, anglès i francès. Els museu respon al telèfon 972 20 38 34.
Els Museu d’Història de Girona i el d’Història dels Jueus obriran també el 4 de juny, amb les mesures preventives i les recomanacions sanitàries i higièniques prescrites, i amb totes les condicions necessàries per facilitar l’acollida de visitants. Els dos museus conviden la ciutadania a redescobrir el patrimoni de Girona i a gaudir del llegat d’una ciutat amb més de dos mil anys d’història. L’entrada será gratuïta fins al 18 de juny.
El Museu d’Història dels Jueus proposa conèixer de ben a prop una cultura mil·lenària que durant mes de 6 segles va formar part intrínseca de Girona i hi va deixar una petjada importantíssima. L’exposició temporal “Paral·lel Traces” (prorrogada fins a novembre) és una mostra de la diversitat judaica arreu d’Europa, a través de fotografies de llocs i espais patrimonials jueus.
El Museu d’Història de Girona s’endinsa en els camins antics i diversos que ha recorregut la ciutat i relata les històries que ha viscut la seva gent fins arribar a la construcció de la ciutat moderna i oberta al món que és en l’actualitat. L’exposició temporal “Arqueologia a l’exili” (també prorrogada fins a novembre) posa l’accent en la importància del patrimoni (arqueològic, documental i històric) per la construcció de les identitats col·lectives, i detalla les accions personals i institucionals que en garantiren la salvaguarda.
El Museu del Cinema obrirà de nou per oferir un recorregut per les diferents tecnologies i espectacles que formen part de la història de la nostra cultura audiovisual, que van des de les ombres xineses, a les llanternes màgiques, a les vistes òptiques, al kinetoscopi, fins al cinematògraf dels germans Lumière, entre molts d'altres.
L'exposició temporal “Ooooh! Francesc Dalmau i l'art de les il·lusions òptiques” (1839-1878), sobre el gabinet òptic que va ser porta d'entrada dels grans avenços tecnològics de l'època, també estarà oberta perquè tothom la pugui visitar.
El Museu del Cinema obrirà en el seu horari habitual de dimarts a dissabte de 10 a 18 hores i els diumenges de 10 a 14 hores. Per a més informació del Museu i de les activitats programades pels propers mesos, podeu consultar www.museudelcinema.cat
Pel que fa a la Casa Masó, a partir del dia 4 es podran tornar fer reserves telefòniques (i també a través del web) per concertar visites guiades a la casa museu, que començaran el dia 10. Els diferents espais de la casa museu es podran visitar de manera restringida per garantir les mesures de seguretat.
Inicialment només es faran visites guiades dos dies a la setmana, dimecres i divendres, i només a grups reduïts que pertanyin a la mateixa unitat familiar, per tal de minimitzar el risc de contagi i per poder garantir la neteja i desinfecció de totes les zones de la casa després de cada visita. El juliol també s’obrirà la sala d’exposicions temporals, que es podrà visitar els caps de setmana. La previsió, en funció de com evolucioni la situació sanitària, és poder tornar al funcionament normal de les visites i les activitats de la Casa Masó a mitjan setembre.
El Bòlit. Centre d’Art Contemporani reprèn la programació amb les exposicions que varen quedar interrompudes amb el tancament i que s’han prorrogat: “El món serà Tlön”, que es podrà visitar fins el 23 d’agost, i “Taller d’anatomia: la mà que pensa”, fins el 5 de juliol.
L’accés als espais expositius s’haurà de fer en grups reduïts i mitjançant un sistema de torns o amb cita prèvia. El centre oferirà activitats presencials i en línia. Les presencials tindran lloc a l’aire lliure i el seu aforament estarà pautat per la normativa que hi hagi en el moment de realitzar-les.
Més informació: www.gironamuseus.cat