- El sector del transport i la logística es beneficiarà d’ajuts per a la modernització, digitalització i enfortiment d’un àmbit en el qual hi treballen més de 150.000 persones i representa el 13% del PIB català
- Els autònoms dels diferents àmbits artístics i culturals rebran 5 milions d’euros com a mesura de suport a la seva activitat
- Durant la sessió de treball, que s’ha celebrat aquest matí, s’han presentat els Grups de Treball de l’Agenda Verda i de Desenvolupament Digital
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha encapçalat avui al matí la reunió setmanal de la Comissió del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social (Coreco). En el decurs d’aquesta reunió, la quarta des que es va crear, s’han plantejat, entre altres mesures urgents, un Pla d’acció en el sector del transport i la logística, un pla de suport al món del lleure educatiu i ajuts extraordinaris per als professionals de la cultura. A més s’han presentat els Grups de Treball de l’Agenda Verda i de Desenvopulament Digital.
Pla d’acció del sector del transport i la logística
Amb l’objectiu d’aconseguir que el sector del transport i la logística esdevingui un àmbit fort, cohesionat, dinàmic i que pugui afrontar els canvis i reptes de futur, avui s’ha presentat el Pla d’acció del sector del transport i la logística. S’estructura en 9 àmbits i proposa fins a 26 accions encaminades a proporcionar suport a la modernització, digitalització i enfortiment d’un àmbit en el qual hi treballen més de 150.000 persones i representa el 13% del PIB català.
Així, amb una aportació de prop de 7.300.000 euros entre el 2020 i el 2021, planteja accions de millora i adaptació a l’agenda verda per tot el sector de la logística i el transport de mercaderies, que inclouran camps com la sostenibilitat ambiental del sector, l’eficiència en la gestió documental, l’actualització econòmica entre l’administració i el sector , o un acord en l’afectació en el sector de la gestió de les infraestructures.
Entre altres accions, preveu un línia d’ajuts i finançament per l’impuls de la descarbonització de les flotes, ajuts per la inversió en tecnologia informàtica, formació i associacions professionals, la constitució d’una taula de treball sobre la fiscalitat del sector i plans de compensació de peatges.
Onze milions d’euros per recolzar el sector del lleure educatiu
En el decurs de la sessió de treball, el departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat com a mesura urgent un pla de suport al sector del lleure educatiu, que suposarà una inversió d’11 milions d’euros aquest any, gairebé el doble previst abans d’aquesta crisi sanitària i social. La proposta contempla destinar 4,65 milions d’euros perquè fins a 40.000 infants i adolescents de famílies en situació de vulnerabilitat o afectades econòmicament per la Covid19 puguin participar en activitats de lleure.
D’altra banda, també es finançarà les entitats i empreses amb 1 milió d’euros per a la compra de material de protecció per als monitors i professionals i es recolzarà el sector amb 1,5 milions d’euros més per a la contractació de 140 professionals de reforç durant sis mesos per a la campanya d’estiu, a banda dels 3,9 milions més en subvencions a les entitats socials i federacions d’educació en el lleure.
Ajuts extraordinaris per als professionals de la cultura
El grup de treball de Protecció social, a instàncies dels departaments de Cultura i de Treball, ha presentat com a mesura urgent donar suport immediat als professionals de la cultura afectats pel cessament d’activitat amb motiu de la COVID-19. L’ajut, dotat amb 5 milions d’euros, vol contribuir al manteniment de l’activitat de les persones que exerceixen la seva activitat com a professionals individuals, en diferents àmbits artístics i culturals.
Agenda Verda
El canvi climàtic, l’economia circular i la defensa de la biodiversitat seran els tres grans temes que aquest Grup de treball de l’Agenda Verda tindrà presents per abordar les conseqüències de la pandèmia i elaborar un pla específic de reactivació econòmica i protecció social, que elimini els factors d’insostenibilitat del nostre model econòmic.
L’objectiu és tractar l’Agenda Verda com un antídot de les conseqüències de la Covid 19 i poder proposar mesures de reactivació de la nostra economia de forma sostenible. Els treballs es faran al voltant de quatre grans programes: Regulació intel·ligent, Descarbonització de l’economia, Circularitat i Digitalització.
Grup de Treball de Desenvolupament Digital
L’impacte de la crisi sanitària a Catalunya, ha constatat que les tecnologies digitals són i seran un dels eixos de futur indispensables en la lluita contra la pandèmia però, sobretot, a l’hora de redefinir els models de producció dels bens i serveis cap a models amb més valor afegit que permetin a l’economia catalana un nivell de resiliència molt més elevat.
És amb aquest objectiu que treballarà aquest Grup de treball, que s’estructura en tres àmbits i proposarà mesures en aquesta direcció. El primer àmbit està vinculat a les problemàtiques sectorials en relació a la transformació a través de la digitalització de l’activitat com podria ser el comerç, la industria i el turisme. El segon àmbit està relacionat amb la despesa publica vinculada a les polítiques digitals que impulsa el Govern. I el darrer àmbit estarà relacionat amb la concreció de les inversions en infraestructures digitals prioritàries, que de retruc, ajudin a reactivar l’economia, fomentin la cohesió social i territorial i garanteixin una millor preparació enfront a escenaris similars.
La Comissió del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social està integrada, a més del president, pel vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i el secretari de Govern, Víctor Cullell.