Direcció General de Comunicació

Quadre

El Govern aprova el Decret del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya

query_builder   2 juny 2020 15:32

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Decret del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya

  • L’objectiu del Decret és consolidar la coordinació i cooperació entre els centres i espais d’art de Catalunya organitzat com a un Sistema Públic que incorpori la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals i esdevingui un marc de referència per al del sector
  • S’incorpora el MACBA com a capçalera del nou sistema per impulsar l’exercici d’accions de cooperació per part dels equipaments

El Govern ha aprovat el Decret del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya amb l’objectiu d’impulsar, consolidar i institucionalitzar aquest àmbit de creació cultural. D’ençà que es constituí la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya l’any 2010, el sector reclamava noves mesures de vertebració per refermar les col·laboracions i sinergies entre els diferents equipaments.

El Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya es configura com el sistema propi del conjunt d’entitats titulars d’equipaments d’arts visuals participats per l’Administració de la Generalitat i d’ens locals que promouen i gestionen programacions d’arts visuals en equipaments de titularitat pública o privada. Aquest Sistema té la voluntat de garantir l’equilibri territorial, especialment de les pràctiques artístiques contemporànies i la major qualitat artística, tècnica i professional.

L’esmentat Decret es construeix sobre tres eixos fonamentals: el conceptual, el material i l’organitzatiu.

En primer lloc, en l’àmbit conceptual, l’objectiu del decret és reconfigurar l’antiga  Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya i convertir-la en un sistema de coordinació i la cooperació. Per aquest motiu, la nova denominació serà Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya.

Pel que fa a l’àmbit material, la finalitat del Decret és promoure i articular un marc estable de col·laboració entre els equipaments d’arts visuals que es tradueixi en accions de cooperació entre ells i generi un enriquiment en aquest sentit. Per aquest motiu, s’incorpora com a capçalera del nou sistema el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) per tal d’estructurar en diferents categories una cooperació territorial entre els equipaments d’arts visuals del Sistema. Aquest marc de col·laboració es tradueix en l’exercici d’accions de cooperació per part dels equipaments. Per accions de cooperació s’entén el conjunt d’activitats, accions i serveis prestats sense contrapartida directa per un equipament en benefici d’un altre o altres equipaments. 

Els altres equipaments es classifiquen en centres territorials d’arts visuals, centres i espais locals d’arts visuals i altres espais d’arts visuals.

El Decret parteix del reconeixement del paper dels museus i estableix que els centres i espais locals d’arts visuals i altres espais d’arts visuals poden ubicar-se en museus inscrits al Registre de Museus de Catalunya.

Finalment, l’eix organitzatiu té el propòsit de simplificar la composició i reordenar les funcions de cada òrgan per tal de fomentar la dimensió cooperativa del Sistema.

Les principals funcions del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya seran les següents:

 

  • Establir un marc que possibiliti la coordinació de les polítiques públiques de l’Administració de la Generalitat, en matèria d’equipaments d’arts visuals, i dels ens locals de Catalunya, sens perjudici de l’autonomia local.
  • Canalitzar el suport públic de l’Administració de la Generalitat en l’àmbit de les arts visuals.
  • Coordinar i racionalitzar els recursos dels diferents agents que intervenen en l’àmbit de les arts visuals.
  • Fomentar la integració dels sectors de creació, producció, exhibició i difusió.
  • Garantir l’equilibri territorial de les programacions, especialment de les pràctiques artístiques contemporànies i les de major qualitat artística, tècnica i professional.
  • Promoure l’activitat dels creadors i creadores que resideixin i treballin a Catalunya en els equipaments d’arts visuals del Sistema.
  • Promoure la projecció exterior dels equipaments d’arts visuals.
  • Fomentar i articular la cooperació dels equipaments d’arts visuals.
  • Vetllar pel compliment de les obligacions derivades de la integració al Sistema.
  • Promoure les bones pràctiques de les entitats integrades al Sistema.
  • Dissenyar estratègies, establir plans i executar accions per al desenvolupament i aplicació de les polítiques d’igualtat de dones i homes en l’àmbit de les arts visuals, d’acord amb la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes.
  • Dissenyar estratègies, establir plans i executar accions per al desenvolupament i aplicació de les polítiques d’accessibilitat en l’àmbit de les arts visuals, d’acord amb la Llei 13/2014, del 30 d'octubre, d'accessibilitat.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia