Empresa i Treball

La consellera Àngels Chacón en la seva intervenció avui al Parlament

TURISME

La consellera Àngels Chacón reclama 7.500 milions d'euros dels ajuts d'Europa per salvar almenys 90.000 llocs de feina a Catalunya

query_builder   3 juny 2020 12:13

event_note Nota de premsa

TURISME

La consellera Àngels Chacón reclama 7.500 milions d'euros dels ajuts d'Europa per salvar almenys 90.000 llocs de feina a Catalunya

La consellera Àngels Chacón en la seva intervenció avui al Parlament
La consellera Àngels Chacón en la seva intervenció avui al Parlament
  • Segons un informe sobre l’impacte econòmic de la COVID-19 en el sector turístic català, encarregat pel Departament d’Empresa i Coneixement,es calcula que aquest any 2020 la pèrdua de facturació directe podria arribar als 15.205,2 milions d’euros

  • La consellera ha anunciat la propera posada en marxa d’una segona línia d’ajuts directes dotada de 10 milions d’euros dirigida al sector turístic català afectat per la COVID-19

 

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha demanat 7.500 milions d’euros d’ajuts directes per reactivar el sector turístic català que permetrien salvar almenys 90.000 llocs de feina. Així ho ha explicat durant una compareixença avui al Parlament on ha donat a conèixer algunes dades de l’impacte sobre l’economia catalana derivat de la crisi del turisme per la COVID-19.

Chacón ha explicat que «a Catalunya, a partir de la declaració de l’estat d’alarma del passat dia 14 de març, el conjunt del sector turístic s’ha vist abocat a una absoluta i total paràlisi. El sector turístic ha patit moltíssim i aporta el 12% del PIB i el 14% d’ocupació» i ha anunciat que «des del Govern activarem properament una segona línia d’ajuts directes dotada de 10 milions d’euros».

Segons la titular d’Empresa i Coneixement, «aquest any 2020 es preveu que la facturació directe del sector turístic caurà uns 15.000 milions d’euros. Proposem cobrir el 50% d’aquesta pèrdua d’ingressos amb recursos públics a través d’ajuts directes. Per reactivar el sector turístic català i evitar el tancament de moltes petites i mitjanes empreses, farien falta 7.500 milions d’euros. El pla de recuperació anunciat per la UE anuncia uns 750.000 milions d’euros i les primeres estimacions plantegen que 145.000 es destinarien a Espanya. D’aquests, el comissari Breton apuntava que entre el 20% i el 25% s’hauria de destinar al sector turístic».

Catalunya suposa el 23% de l’activitat turística del conjunt de l’Estat, «per tant -ha continuat la consellera- esperem que l’Estat faci arribar els 140.000 milions d’euros d’ajuts de la UE de forma territorialitzada on Catalunya n’hauria de rebre uns 7.500 de suport al sector turístic. Les nostres empreses demanen ajuts directes, flexibilització d’ERTOs i reducció d’IVA. L’objectiu del Govern és evitar la destrucció d’un volum de llocs de treball directes que aniria dels 82.000 als 95.000».

Informe d’impacte econòmic de la COVID-19 sobre el sector turístic

Les dades d’impacte de la COVID-19 sobre el sector turístic català que ha donat a conèixer la consellera Chacón formen part d’un informe acadèmic, encarregat pel Departament d’Empresa i Coneixement a la Universitat de Barcelona (UB), que mostra la previsió de l’evolució del sector turístic a curt termini (estiu 2020) i a mig termini (final d’any 2020). L’informe es fixa en indicadors com ara la despesa, l’ocupació turística, les pernoctacions, la facturació i els llocs de treball. Per descriure l’evolució futura, s’han determinat dos escenaris que dibuixen una forquilla per on es podria moure l’activitat turística aquest 2020.


Impacte via oferta. Sectors

Un altre aspecte que s’analitza en l’estudi és l’evolució de l’activitat turística per sectors, en aquest sentit, el volum de negoci de les empreses disminuirà entre un 24,1% i un 25,7%. En concret, en els establiments d’allotjament i restauració caurà per sobre del 42%; en el transport aeri, més del 50%; en el sector de les agències de viatge, entre el 47% i el 52%; i en l’organització de convencions i fires, la caiguda se situarà per sobre del 62%.

 

Variacions anuals del volum de negoci de les indústries turístiques

La crisi que està vivint el sector turístic tindrà una incidència macroeconòmica molt rellevant. Les previsions són que el Valor Afegit Brut (VAB) generat pel conjunt de les empreses vinculades al sector turístic es redueixi a Catalunya entre 7.700 i 9.200 milions d’euros. Aquest valor tindria un efecte directe sobre el PIB global de Catalunya d’entre -1,5 p.p i -2,0 p.p. (punts percentuals).

Accedeix aquí al resum executiu de l’informe



Segueix-nos a les xarxes_____________________________________________

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia