Empresa i Treball

La consellera, durant la seva intervenció

ENERGIA

El departament d'Empresa i Coneixement destina 113 milions d'euros a orientar la reactivació econòmica cap a la transició energètica renovable

query_builder   3 juny 2020 17:41

event_note Nota de premsa

ENERGIA

El departament d'Empresa i Coneixement destina 113 milions d'euros a orientar la reactivació econòmica cap a la transició energètica renovable

La consellera, durant la seva intervenció

·     El paquet de mesures, vehiculat a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), s’està finançant amb recursos de la Generalitat i del fons d’estalvi i eficiència energètica de l’Estat i abasta àmbits com la mobilitat, la indústria, l’edificació, el món local o la pròpia administració

·     També s’aportarà un conjunt addicional de mesures vinculades a l'eficiència energètica i les energies renovables a la Comissió per a la reactivació econòmica i protecció social com a conseqüència de la crisi de la COVID-19 (CORECO)

·     La consellera Chacón ha anunciat la iniciativa en la reunió de la Taula d’entitats del Pacte Nacional per a la Transició Energètica


La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha anunciat avui un pla d’impuls dotat amb 113 milions d’euros destinat a reactivar els sectors relacionats amb les energies renovables i l’eficiència energètica, i també a implementar estratègies de reducció dels costos energètics als sectors productius. La mesura, que s’ha anunciat en la reunió de la Taula d’entitats del Pacte Nacional per a la Transició Energètica i s’articularà a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), té com a objectiu que la recuperació de l'activitat d’aquests agents estigui directament relacionada amb la materialització de la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible, distribuït i democràtic. 

“L’àmbit energètic és cabdal per la recuperació econòmica que es vol impulsar”, ha explicat Chacón. Per això, la consellera ha posat sobre la taula un paquet de mesures ja aprovades i pressupostades que han de permetre estimular l’activitat a l’entorn de la transició energètica, i ha anunciat que aportarà un altre conjunt d’actuacions a la Comissió per a la reactivació econòmica i protecció social com a conseqüència de la crisi de la COVID-19 (CORECO), “de manera que quan arribin nous fons per fer front als efectes de la pandèmia ja tinguem els deures fets i hi puguem aspirar”. La consellera ha refermat el compromís del Govern amb la transició energètica, i ha recordat que “tot i que l’entorn és complex, l'eficiència energètica i les energies renovables poden ser un motor econòmic i de creació d'ocupació; no hem deixat de treballar per transformar el model energètic del país”.  

Aquesta iniciativa s’alinea amb la política de la Comissió Europea, que pretén vincular la recuperació de l’activitat econòmica a la transformació cap a un model econòmic més sostenible, en què destaquen la descarbonització del sistema energètic i l’avenç cap a l’economia circular. En aquest sentit, l’objectiu de les mesures proposades és contribuir a la transició energètica i, al mateix temps, dinamitzar a Catalunya alguns agents econòmics molt locals i de proximitat que s’han vist afectats per l’aturada generada per la pandèmia sanitària (instal·ladors, enginyeries, fabricants nacionals d’equips propis de la transició energètica, auditors, gestors de recàrrega, agregadors de demanda, etc.). 

Nou objectius de treball 

El pla d’impuls dissenya diferents mesures, actuacions i iniciatives que s’estructuren en 9 grans objectius, que afecten de manera transversal tota l’economia amb la voluntat d’exercir un efecte tractor en les empreses proveïdores i auxiliars del sector. Aquests objectius són: 

1. el suport a l’estratègia de descarbonització del sector industrial; 
2. suport al desenvolupament de productes i serveis innovadors per a les empreses;  
3. l’activació de la mobilitat sostenible;  
4. el suport a la industria i a proveïdors d’equips, empreses instal·ladores i empreses de manteniment de proximitat;  
5. el suport al món local i a les empreses instal·ladores i de manteniment de proximitat;
6. l’acceleració del Pla d'estalvi i eficiència energètica als edificis i equipaments de la Generalitat de Catalunya;  
7. el suport al sector comerç i turístic, a la renovació energètica dels edificis i a les empreses instal·ladores i de manteniment de proximitat; 
8. donar suport a l’optimització dels costos energètics a les empreses;  
9. l’impuls i suport a la transició energètica justa i inclusiva.  

Les mesures que s’inclouen en cada objectiu s’estructuren en dos nivells: les que ja s’estan executant, i les accions a realitzar a curt termini, i en tots els casos es disposa de pressupost consignat. El finançament de tot aquest paquet anirà a càrrec tant de la Generalitat com dels recursos que corresponen a Catalunya provinents del fons per a l’estalvi i l’eficiència energètica de l’Estat.  

Així, per exemple, en el primer nivell i assignada a l’objectiu 2 hi figura la línia de participació en capital Innova Tech Energy, dotada amb 8,3 milions d’euros i que, sota la cogestió de l’ICAEN i AVANÇSA, té per finalitat finançar i impulsar el creixement d’empreses innovadores relacionades amb la transició energètica. També en aquest nivell, però vinculada a l’objectiu 1, hi ha la convocatòria d’ajuts a les inversions en eficiència energètica a la indústria, ja oberta i que compta amb un pressupost de 47,5 milions d’euros. 

En el segon nivell, el de les actuacions a emprendre a curt termini, inclou la convocatòria d’ajuts a l’adquisició de vehicles elèctrics i d’estacions de recàrrega vinculada al pla MOVES, dotada amb 10 milions d’euros (objectiu 3); la creació d’una plataforma tecnològica d’integració de tecnologies energètiques disruptives (objectiu 2), a la qual es destinaran 3 milions d’euros; la convocatòria d’ajuts per a inversions en eficiència energètica i energies renovables als edificis (objectiu 7), amb un pressupost de 35 milions d’euros;  i les subvencions a la instal·lació d’equips d’energia solar tèrmica i solar fotovoltaica (objectiu 4), dotada amb 10 milions d’euros. També s’establiran acords amb els sectors industrials estratègics del país per dissenyar un full de ruta per a la seva descarbonització (objectiu 1), i s’iniciaran programes tant de participació com de formació en matèria de transició energètica per a la ciutadania (objectiu 9).     

Aquestes mesures, que disposen d’un pressupost de 58 milions d’euros, es completaran amb l’inici d’una campanya d’informació per a l’optimització del consum i de la contractació d’energia a les petites i mitjanes empreses (objectiu 8), la posada en marxa d’una prova pilot per donar suport a la creació d’oficines empresarials, a partir de les associacions del sector, per impulsar l’eficiència energètica i l’autogeneració renovable a les indústries (objectiu 1) i d'una altra prova pilot per a desenvolupar oficines locals, en col·laboració amb les administracions locals, per promoure la renovació energètica dels habitatges i la inclusió d’autogeneració renovable (objectiu 5). 

Totes aquestes mesures es completaran amb les propostes que el departament d’Empresa i Coneixement aportarà a la CORECO, amb l’objectiu que s'hi assigni pressupost quan arribin fons addicionals. 

Seguir avançant en la transició energètica  

La reunió de la Taula d’entitats del Pacte Nacional per a la Transició Energètica, en què hi han participat 116 persones en representació d’un centenar d’entitats del sector de l’energia i que el mes de març es va haver d'ajornar degut a la situació sanitària, ha servit també per analitzar el treball fet fins al moment i escoltar opinions i suggeriments per seguir avançant. La consellera ha recordat que en els darrers mesos el Govern ha generat un marc normatiu més favorable a la transició energètica, ja que ha declarat la situació d’emergència climàtica i ha aprovat un nou marc jurídic per a la implantació d’energia eòlica i fotovoltaica. També s’ha abordat l’elaboració de la Llei de la Transició Energètica, la norma que ha de guiar la transformació del model energètic del país i de la qual ja s’està elaborant l’esborrany.  

A més, també s’ha posat en valor actuacions com la finalització del desplegament de la xarxa  pública de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics, les mesures per a l’estalvi i l’eficiència energètica en la indústria, com les línies d’ajuts i el programa de cupons, o la creació de la Taula de l’Hidrogen, entre d’altres.  

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia