• Reclama a l’executiu espanyol que “concreti i aprovi” el fons COVID de 16.000 M€ per fer front a la pandèmia
  • El Parlament ha convalidat avui tres decrets llei del Govern que contenen mesures per pal·liar els efectes del coronavirus en diferents àmbits

 

El vicepresident, durant la seva intervenció al Parlament

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha  assegurat avui que “per sortir de la crisi de forma ràpida i justa, cal una acció pública clara i contundent, així com un programa d’inversions sense precedents”. En una intervenció al Parlament de Catalunya, Aragonès ha insistit que cal evitar “els errors comesos a la crisi econòmica anterior”, ja que “s’ha demostrat que la política de contenció no va funcionar ni en termes socials ni econòmics, provocant desigualtats i la descapitalització de les rendes de la majoria de la població”.

Per aquesta raó, el vicepresident ha reclamat al Govern de l’Estat que “concreti i aprovi” al més aviat possible el fons COVID de transferències directes per valor de 16.000 M€, “no només per finançar les despeses que ja s’estan produint, sinó també per enfocar els recursos que haurem de destinar a la protecció dels treballadors, les empreses i l’estat del benestar”. També ha considerat “imprescindible” que s’articuli el fons de reactivació anunciat per la Comissió Europea, “en el qual Catalunya ha de participar” i que s’ha d’orientar, segons el vicepresident, cap al disseny d’un model econòmic i productiu “més resilient, més basat en el valor afegit, amb més presència de la tecnologia i la indústria” i que aposti per una “transició ecològica justa”.

En aquest sentit, Aragonès s’ha referit a l’estratègia ‘Catalunya 2022’, el grup d’experts que ha impulsat el Govern de la Generalitat “amb l’objectiu d’articular un procés de debat d’on surtin propostes sobre l’horitzó de futur que volem per al país i d’orientar les decisions dels propers mesos”. El vicepresident ha remarcat que, en l’estratègia de reconstrucció del país, “caldran grans consensos per tal de garantir que la recuperació arribi a tothom”.

 

Convalidació de tres decrets-llei per mitigar els efectes de la pandèmia

El Parlament ha convalidat avui tres decrets llei del Govern que contenen mesures per pal·liar els efectes de la COVID-19, i que complementen altres actuacions aprovades en les darreres setmanes. Així, s’han convalidat el Decret llei 16/2020, del 5 de maig, de mesures urgents complementàries en matèria de transparència, ajuts de caràcter social, contractació i mobilitat per fer front a la COVID-19; el Decret llei 17/2020, del 12 de maig, de mesures complementàries en relació amb el Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya per fer front a la COVID-19; i el Decret llei 19/2020, del 19 de maig, de mesures complementàries en matèria social i sanitària per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la Covid-19

Entre les mesures previstes als decrets, el vicepresident ha esmentat el Pla de xoc per a l’ocupació, “que, amb una dotació de prop de 60 M€, ja està beneficiant 1.500 empreses i 4.300 persones de manera directa”. En l’àmbit educatiu, Aragonès ha destacat la compensació per a les empreses que realitzaven activitats en els centres, com ara la prestació de serveis de menjador. I, pel que fa a l’àmbit sanitari i assistencial, una altra de les mesures consisteix a facultar el departament de Salut perquè pugui tenir accés a les dades sanitàries dels usuaris que es troben als centres residencials, “per tal d’exercir millor el control epidemiològic i millorar la qualitat dels serveis assistencials que es presten en aquests centres”, ha afegit.

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 1750

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 78