President

El president, amb el conseller i l'alcalde, durant la visita a les obres

President Torra: "Reclamo al president Sánchez la màxima executivitat, necessitem 15.000 milions per afrontar l'emergència i anem tard i lents"

query_builder   5 juny 2020 16:17

event_note Nota de premsa

President Torra: "Reclamo al president Sánchez la màxima executivitat, necessitem 15.000 milions per afrontar l'emergència i anem tard i lents"

  • El cap de l'Executiu, acompanyat del conseller Calvet, ha visitat al Masnou les obres d'una promoció de 36 habitatges protegits de lloguer per a gent gran
  • L’edifici s’està construint en un solar de 2.138 m2 i compta amb un pressupost de 3,35 milions d’euros
  • El conseller Calvet ha emfasitzat que “les polítiques d’habitatge són tant de reactivació econòmica com de protecció social”
El president, amb el conseller i l'alcalde, durant la visita a les obres. Autor: Jordi Bedmar
El president, amb el conseller i l'alcalde, durant la visita a les obres. Autor: Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha denunciat aquest migdia que “l’estat espanyol va tard i lent” davant el que ha qualificat “d’autèntica emergència econòmica” derivada de la pandèmia de la Covid-19. El cap de Govern ha anunciat que en la reunió de diumenge amb el president espanyol, Pedro Sánchez, li reclamarà que respongui les 40 peticions que va fer la Generalitat, ja que “no n’han respost cap”. I ha avançat que li demanarà “15.000 milions d’euros en recursos” per fer front a la crisi econòmica i social. “Ara és el moment d’anar ràpid i de la màxima executivitat, de mobilitzar tots els recursos disponibles”, ha insistit Quim Torra. 

En declaracions als mitjans de comunicació després de visitar les obres d’una promoció de 36 habitatges protegits de lloguer per a gent gran al Masnou, el president ha subratllat que cal “una resposta ràpida” per part del govern espanyol. “Nosaltres sabem molt bé el que volem fer, el que necessitem pels treballadors, les famílies, els autònoms i les empreses, i pels sectors”, ha declarat Quim Torra. “Només cal un sí per part del govern espanyol”, ha assegurat el cap de l’Executiu, que ha visitat l’obra acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i de l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras.

El president ha desglossat durant la seva intervenció aquesta xifra de 15.000 milions d’euros que reclama el Govern per a Catalunya: d’una banda, “5.000 milions corresponen a la despesa sanitària extra per la Covid-19”; altres 5.000 són els que “reclamarem que l’executiu espanyol demani en nom de Catalunya” del MEDE (Mecanisme Europeu d’Estabilitat); “2.500 milions d’euros que han de venir de l’augment de topall de dèficit fins a l’1%” tal i com ha dit que reclama el Govern davant el 0’2% que ofereix l’executiu espanyol, “totalment insuficient”, i altres  “2.500 milions dels superàvits dels ajuntaments”, uns diners, ha dit, que “les administracions locals necessiten urgentment”.

Quim Torra ha assenyalat que en aquests 15.000 milions d’euros no es comptabilitzen “ni el deute històric que reclama la Generalitat ni el dèficit fiscal”, però, ha insistit,  “són xifres que necessitem”. “Ens cal un esforç col·lectiu, necessitem fer inversions públiques com mai”, ha reblat

 

Inversions en habitatge

Durant la seva intervenció, el cap del Govern ha fet notar que el Pla Nacional d’Habitatge del govern de l’estat assigna a Catalunya 209,2 milions d’euros per al període 2018-2021, un 14,5% del total. I ha remarcat que “necessitem, com a mínim, doblar aquesta quantitat”.

En aquesta mateixa línia, i en referència a la política de suport als lloguers, ha explicat que “l’estat ens ha destinat una partida de 14 milions d’euros i ha estat completament insuficient”. “Ho vam advertir, havíem demanat ja el doble”, ha afegit, perquè les peticions que ha rebut el Govern fins a aquest dimarts representarien uns 50 milions.

Per la seva part, el conseller Calvet ha explicat que en l’adjudicació del projecte executiu es va valorar la reducció de l’impacte mediambiental de les solucions constructives proposades. Tal com ha explicat, “avui, que és el Dia Mundial del Medi Ambient, vull destacar que és una promoció eficient des del punt de vista energètic i que té calculada la seva empremta ecològica”. A més, “utilitza un sistema constructiu que genera menys impacte ambiental que els tradicionals”. En concret, l’edifici utilitza una estructura d’entramat metàl·lic prefabricat que redueix de manera important la utilització de ciments. 

Damià Calvet ha volgut posar en valor que “les polítiques d’habitatge són tant de reactivació econòmica com de protecció social”. L’impuls a la construcció de noves promocions suposa que “hi ha empreses que generen facturació i que ocupen treballadors, hi ha dinamisme econòmic”, ha emfasitzat. I, “forma part de la seva faceta de política de protecció social l’augment del parc públic d’habitatges”, ha afegit Calvet, recordant que, “des de fa uns anys, l’INCASÒL està tirant endavant diverses promocions” de nou habitatge públic de lloguer.


L’obra

La nova promoció està situada a l’avinguda de Joan XXIII, a un solar de 2.138 m2, propietat de l’Ajuntament del Masnou i cedit a l’Institut Català del Sòl, (INCASÒL), en dret de superfície per facilitar-ne la seva construcció. Les obres es basen en un projecte de l’equip d’arquitectes UTE Santiago Vives – Cop d’idees SCCP i han estat adjudicades a l’empresa Contratas VILOR SL, amb un pressupost de 3.353.086,82 euros i un termini d’execució de 18 mesos.

L’edifici, de 3.744 m2 de superfície construïda, constarà d’un únic bloc amb tres escales de planta baixa i tres plantes pis, on s’hi distribuiran 36 habitatges, 36 aparcaments i un local destinat a equipament municipal. Del total dels habitatges, 32 seran d’un dormitori i 4 en tindran dos, amb unes superfícies mitjanes d’entre 51 i 62 m2. Dos dels habitatges de dos dormitoris seran adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.


Promocions actualment en producció

Des de l’any 2017, l’INCASÒL està realitzant una convocatòria anual per a la construcció de promocions del Programa d’habitatge de lloguer assequible de la Generalitat de Catalunya. Actualment, ja hi ha un total de 18 promocions amb un total de 663 habitatges i una inversió global que supera els 73,38 milions d’euros.

De la convocatòria de 2017, a més de la del Masnou n’hi ha d’altres a Barcelona (als barris del Carmel i el Polvorí), i a Rubí. Sumen un total de 91 habitatges i una inversió de 10,91 milions d’euros.

La convocatòria del 2018 són cinc promocions més amb un total de 182 habitatges i una inversió prevista de 20,99 milions d’euros. S’ubicaran a Sabadell, Sant Adrià del Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Just Desvern i Santa Coloma de Gramenet. Es troben en fase de redacció de projecte bàsic o executiu, que es lliuraran durant el quart trimestre de 2020.

El 2019 ha inclòs un total de 9 promocions més, situades a Igualada, Montmeló, Olesa de Montserrat, Badalona, Badia del Vallès, Barcelona, Sant Cugat del Vallès, Sant Pere de Ribes i Vilafranca del Penedès. Aquestes sumen un total de 390 habitatges i una inversió aproximada de 41,48 milions d’euros.

Per a la convocatòria d’aquest 2020, l’INCASÒL preveu incloure un total de 9 promocions amb prop de 500 habitatges i una inversió d’un 47,4 milions d’euros. Aquestes promocions estaran situades als municipis d’Igualada, Palau-Solità i Plegamans, Sant Sadurní d'Anoia, Sant Vicenç de Castellet, Vallirana, Esplugues, Polinyà, Viladecans i Terrassa.

3  

Imatges

Minut de silenci per les víctimes de la Covid

Minut de silenci per les víctimes de la Covid 3282

Visita a les obres

Visita a les obres 2921

Visita a les obres

Visita a les obres 1156

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia