Distintiu per als restaurants


La Direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha definit una nova categoria de serveis dins del sistema del Distintiu de garantia de qualitat ambiental, un sistema d’etiquetatge ecològic que reconeix productes i serveis que superen determinats requeriments de qualitat ambiental més enllà dels establerts com a obligatoris per la normativa vigent. Aquesta nova categoria de serveis s’adreça als establiments de restauració, i vol promoure l’ecoeficiència i la sostenibilitat ambiental en la planificació i gestió d’aquests establiments.

 

Prevenció del malbaratament

 

Els criteris establerts es basen en els principis de l’economia circular, posant especial èmfasi en la prevenció del malbaratament alimentari i la gestió dels envasos i altres residus. A més se n’han incorporat d’altres relacionats amb la oferta alimentària, l’eficiència energètica, l’estalvi d’aigua i la mobilitat sostenible, entre d’altres.

 

Poden optar a obtenir el Distintiu els restaurants, els bars amb restauració menor i els restaurants-bar. S’exclouen de l’abast els bars sense servei de restauració, els càterings, els forns i pastisseries, els serveis de proveïment de menjar preparat per emportar, les gelateries, orxateries i altres comerços de venda al detall de productes alimentaris. Per obtenir-lo, els establiments de restauració indicats hauran de complir tots els criteris ambientals d’obligat compliment i assolir un mínim de punts opcionals, del total de criteris definits.

 

Organismes de referència

 

Per definir l’abast de la categoria i dels criteris ambientals que la regeixen, s’ha comptat amb un grup de treball integrat per organismes de referència, que han participat en les diferents fases del procés de creació. L’equip tècnic de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha comptat amb el suport, entre d’altres, de l’Agència de Residus de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Restaurantes Sostenibles, l’Escola d’Hosteleria i Turisme CETT (UB), la Plataforma Aprofitem els Aliments, el Clúster Foodservice, l’Estudi d’ecoinnovació Inèdit,  diversos restaurants que ja han treballat en la implantació de mesures de millora ambiental i d’altres agents especialistes en la sostenibilitat ambiental als establiments de restauració.

 

Des de 1994

 

El Distintiu de garantia de qualitat ambiental funciona des de 1994. Inicialment certificava  la qualitat ambiental de determinades propietats o característiques dels productes però, a partir de 1998, es va ampliar el seu àmbit als serveis. D’aquesta manera, atorga, d'una banda, una informació millor i més fiable a les persones consumidores i usuàries i, d'altra banda, promociona el disseny, la producció, la comercialització, l'ús i el consum de productes i de serveis que establerts com a obligatoris per la normativa vigent.

 

Actualment existeixen 30 categories de productes i serveis relacionades amb el Distintiu i hi ha 199 organitzacions i 737 productes amb la certificació.