- Territori i Sostenibilitat convoca 600.000 euros en subvencions per a les entitats que han hagut d’anul·lar activitats programades per a l’estiu
El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica aquest divendres la convocatòria d’ajuts a entitats sense ànim de lucre del tercer sector ambiental de Catalunya afectades econòmicament per la COVID-19. La dotació màxima de les subvencions és de 600.000 euros en total.
Reactivar l’activitat
Les entitats del tercer sector ambiental tenen el seu punt àlgid de feina durant la primavera i l'estiu, que és quan organitzen bona part de les sortides a la natura, tant sigui per fer activitats d'educació ambiental amb la ciutadania, i molt especialment amb els centres educatius, com per dur a terme accions de voluntariat i de seguiment d'espècies o protecció de les mateixes en l'època de cria. D'altres entitats, promouen campanyes de sensibilització envers la mobilitat sostenible, la millora de la gestió dels residus, o l'eficiència energètica, entre d'altres.
Degut a la pandèmia produïda per la COVID-19, i el confinament establert pel Reial decret de declaració de l'estat d'alarma, totes les activitats programades, o les que es podrien arribar a programar, han quedat totalment anul·lades i amb molt poques possibilitats que es puguin ajornar.
En aquest sentit, i en un moment certament delicat, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha volgut activar una línia d'ajuts per ajudar-les a mantenir les estructures que els permeten el funcionament ordinari i que són necessàries per reactivar l'activitat habitual que desenvolupaven amb anterioritat a la declaració de l'estat d'alarma.
Peça clau per la sostenibilitat
El tercer sector és el conjunt d'entitats format per les organitzacions de titularitat privada sense ànim de lucre amb personalitat jurídica i inscrites en un registre públic i és un actor clau en la construcció d'una societat més sostenible: És actiu en la identificació i solució dels problemes ambientals; és un element de cohesió i inclusió social en el territori; i és un sector que, especialment mitjançant el voluntariat, propugna valors socials positius i fomenta la implicació de la ciutadania en la millora ambiental del país.
A més, les entitats que el conformen proporcionen a l'Administració, i a la societat en general, dades de seguiment de la biodiversitat i avaluació de l'estat de conservació dels espais naturals protegits de Catalunya inclosos a la xarxa Natura 2000, i duen a terme part d'una tasca d'obligat compliment pels Estats de la Unió Europea. En l'àmbit de la participació i la mobilització ciutadana, desenvolupen una tasca clau a través del voluntariat ambiental.
Sensibilització i educació ambiental
Es calcula que prop de 12.000 persones participen de manera regular en projectes de voluntariat ambiental a Catalunya, i més de 20.000 en activitats puntuals.
Les entitats tenen un paper imprescindible en la sensibilització i l'educació ambiental de la societat, peça clau a través de la qual els individus i les comunitats prenen consciència del resultat de la seva acció al medi i aprenen els coneixements, els valors, l'experiència i la determinació que els capaciten per actuar, individualment i col·lectivament, en la resolució dels problemes ambientals presents i futurs.
1