Chakir el Homrani: “Ens cal incorporar la mirada de gènere a la sortida de la crisi per la covid-19 i garantir els drets de les dones i la igualtat d'oportunitats en el món del treball"

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies destina 500.000 euros a fomentar que empreses i organitzacions elaborin i implementin plans d'igualtat d'oportunitats entre dones i homes. El pressupost inclou la convocatòria d’ajuts per un valor de 450.000 euros, a més d’una partida de 50.000 euros per a assessorament tècnic i difusió.

Els plans d'igualtat s’hauran d’elaborar amb les eines creades per la Direcció General d'Igualtat i hauran d’incloure diagnosi, pla d’acció, calendari d’execució, persona responsable, recursos i avaluació. També hauran de disposar d’un procediment o protocol específic, negociat amb els representants dels treballadors i les treballadores, per a prevenir i abordar l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe. La Direcció General d’Igualtat farà l’acompanyament i assessorament necessari a totes les empreses i organitzacions que prenguin part d‘aquest programa.

Aquesta línia d’ajuts per a l’elaboració de plans d’igualtat forma part d’un paquet de mesures del Departament en els àmbits de la igualtat, les migracions i la ciutadania davant la crisi de la covid-19, amb un pressupost total que supera els 4,7 milions d’euros i que ha presentat el conseller Chakir El Homrani.

“Un element que ens preocupa és la major afectació que la crisi social, econòmica i laboral que estem vivint per la covid-19 té sobre les dones. Destinem mig milió d'euros a incentivar els plans d'igualtat perquè ara més que mai ens cal incorporar la mirada de gènere i garantir els drets de les dones i la igualtat d'oportunitats en el món del treball", ha explicat El Homrani.

En el decurs de la crisi sanitària s’ha fet evident que el pes principal de les tasques de cura en l’àmbit de la salut i el residencial han anat a càrrec de les dones (85% infermeria, 83% responsables de cures de gent gran i persones dependents, més del 60% de metgesses). Són les dones que ja abans de la crisi patien discriminacions laborals com la bretxa salarial i les dificultats de desenvolupament de la seva carrera professional.

La crisi del 2008 també va mostrar que, en situacions de manca de feina i manca de recursos per a la conciliació familiar, eren les dones les que reduïen la seva jornada o directament tornaven a casa, frenant o abandonant així la seva carrera professional, amb el conseqüent impacte sobre les prestacions d’atur i posterior jubilació.

Apresa aquesta lliçó, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies centra els esforços en què la sortida de la crisi sigui també amb una mirada de gènere, procurant que les dones no siguin les damnificades havent d’abandonar el món del treball retribuït i tornant a les llars a fer tasques de cura no reconegudes salarialment i que no generen drets retributius.  I per això la Direcció General d’Igualtat promou un programa específic perquè les empreses i organitzacions elaborin i implementin els seus plans d’Igualtat d’oportunitats entre dones i homes.

Els plans d’Igualtat són el conjunt de mesures que garanteixen que dones i homes tinguin les mateixes oportunitats d’incorporació, promoció i retribució a la feina, i també de mesures de flexibilitat i permisos que fan possible que tant dones com homes assumeixin per igual les tasques de cura. Són, a hores d’ara, l’eina homologada a nivell internacional per assolir aquesta igualtat en el treball.

Amb la implementació d’aquests plans es vol fer un pas definitiu cap a la igualtat laboral en aquest moment especialment crític.