• Es compensarà amb 140 milions d’euros els treballadors del sistema públic de salut i residencial que han treballat durant l’esclat de la Covid-19

El Govern ha aprovat un Decret llei amb mesures extraordinàries en matèria de personal que afecta els treballadors dels àmbits de la salut pública de Catalunya i dels serveis socials de caràcter residencial de la gent gran, discapacitat intel·lectual i física. La finalitat és reconèixer la implicació, l’esforç i el compromís que aquests professionals han realitzat durant més de dos mesos de la pandèmia del coronavirus, en condicions complexes i intenses en veure alterats els seus horaris i tasques habituals, i amb un desgast tant físic com emocional.

En aquest sentit, pel que fa al sistema públic de salut i les residències, es preveu compensar els professionals que han treballat durant la part més intensa de l’epidèmia de la Covid-19 amb un total de 140 milions d’euros.

Els professionals sanitaris que van treballar en aquesta emergència entre l’1 de març i el 31 de maig, tant presencial com telemàticament, rebran una compensació econòmica en la nòmina del mes d’agost que oscil·larà entre els 350 i els 1.350 euros. A més, en el cas de professionals que hagin estat de baixa per la Covi-19, la baixa es comptarà com a temps de treball efectiu. Aquesta compensació és equiparable a la que ja han fet altres països, com França o Bèlgica.

El Govern també ha aprovat avui les gratificacions extraordinàries amb motiu de la pandèmia de la Covid-19, que recompensarà l’esforç i les hores extres realitzades a les persones treballadores de les residències de gent gran i de persones amb discapacitat.

El Govern pagarà un complement de productivitat extraordinari als professionals que hagin prestat serveis a l’àmbit dels centres de serveis socials de caràcter residencial de gent gran i persones amb discapacitat física i intel·lectual, entre l’1 de març i el 31 de maig, realitzant tasques de manera fonamentalment presencial directament vinculades a la pandèmia de la Covid-19.

L’Executiu pagarà la mateixa quantia, 900 euros, a les persones treballadores de les residències públiques que hagin treballat en primera línia durant la crisi sanitària, ja siguin auxiliars de geriatria, personal d’atenció directa a persones amb discapacitat, coordinadors assistencials, metges/metgesses o infermers/infermeres. Per altra banda, les persones que hagin treballat de forma fonamentalment presencial en tasques directament relacionades amb l’activitat d’aquests centres, però que no ho hagin fet en l’atenció directa de persones, rebran una compensació de 500 euros.

Alhora, el Govern també realitzarà una convocatòria extraordinària per compensar de forma directa  les persones treballadores dels centres privats amb finançament totalment o parcialment públic, sempre que hagin prestat serveis d’activitat assistencial entre les mateixes dates i així ho acreditin.

El Decret llei especifica que el personal que no hagi prestat serveis efectius durant la totalitat del període comprès entre l’1 de març i el 31 de maig, o bé ho hagi fet a temps parcial, percebrà la quantia proporcional al temps treballat, i que el temps en situació d’incapacitat temporal per resultar positiu o contacte aïllat per la Covid-19 es considerarà temps de serveis efectius.

Aquest Decret llei s’estructura en tres articles, quatre disposicions addicionals i una disposició final i entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació al DOGC.