
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha atorgat enguany el Diploma de Mestre Artesà Alimentari a un total de 25 persones, de les quals 10 són forners, 5 pastissers, 7 carnissers, cansaladers i xarcuters, dos xurrers, i un formatger; en reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici, com publica, avui, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
Nom |
Cognoms |
Ofici |
Municipi |
Comarca |
Neus |
Salat Tarrason |
Carnisser-cansalader-xarcuter |
L'Hospitalet de Llobregat |
Barcelonès |
Maria |
Blanch Planagumà |
Carnisser-cansalader-xarcuter |
Vilallonga de Ter |
Ripollès |
David |
Puso Rueda |
Carnisser-cansalader-xarcuter |
Ribes de Freser |
Ripollès |
Xavier |
Abel Díaz |
Carnisser-cansalader-xarcuter |
Caldes de Montbui |
Vallès Oriental |
Jordi |
Burch Tarrats |
Carnisser-cansalader-xarcuter |
Jafre |
Baix Empordà |
Olga |
Arroyo Julivert |
Carnisser-cansalader-xarcuter |
El Vendrell |
Baix Penedès |
Josep Maria |
Peracaula Dorca |
Carnisser-cansalader-xarcuter |
La Vall de Bianya |
Garrotxa |
Miquel |
Bosch Lladó |
Formatger |
Sallent |
Bages |
Jordi |
Capella Escanilla |
Flequer |
Sabadell |
Vallès Oriental |
Josep |
Bosch Burgaya |
Flequer |
Manlleu |
Osona |
Ramon Lluís |
Alavedra Torrella |
Flequer |
Monistrol de Montserrat |
Bages |
Emili |
Feliu Campà |
Flequer |
Barcelona |
Barcelonès |
Gemma |
Fortino Orga |
Flequer |
Barcelona |
Barcelonès |
Marc |
Tur García |
Flequer |
Barcelona |
Barcelonès |
Enric |
Francisco Soms |
Flequer |
Mataró |
Maresme |
Xavier |
Goixart Salla |
Flequer |
Os de Balaguer |
Noguera |
Mario |
Giraut Ordeix |
Flequer |
Barcelona |
Barcelonès |
Antonio |
Frias Pulido |
Flequer |
Lleida |
Segrià |
Manel |
Alacid Gasparín |
Pastisser |
Sant Carles de la Ràpita |
Monstsià |
Ramon |
Bertran Simon |
Pastisser |
Vilafranca del Penedès |
Alt Penedès |
Ricard |
Berenguer Vila |
Pastisser |
Sant Vicenç de Castellet |
Bages |
Antoni |
Viñas Boluda |
Pastisser |
Sant Feliu de Guíxols |
Baix Empordà |
Jaume |
Viñallonga Mas |
Pastisser |
Montornès del Vallès |
Vallès Oriental |
José Ángel |
Lunar Rodríguez |
Xurrer |
L'Hospitalet de Llobregat |
Barelonès |
Carmen |
Zamorano García |
Xurrer |
Barcelona |
Barelonès |
El DARP atorga aquest Diploma a les persones artesanes alimentàries que siguin proposades per les entitats de representació i de defensa dels interessos professionals dels artesans o a sol·licitud de les persones interessades. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987, i des d’aleshores s’ha lliurat més de 1.000 diplomes.
Es considera mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de 15 anys, i disposen del carnet d’artesà alimentari.
Per tant, l'atorgament del Diploma significa el reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici, per la qual cosa només podrà ser atorgat a persones a les qual se'ls pugui acreditar una llarga trajectòria professional reconeguda, domini tècnic del seu ofici, experiència, i mèrits de caràcter extraordinari en la pràctica de l'ofici.
El reconeixement de l’artesania alimentària contribueix a fomentar els valors econòmics, culturals i socials d’aquesta activitat a Catalunya, i a la preservació i la revaloració de les petites empreses familiars que elaboren productes agroalimentaris.
De forma complementària a aquests diplomes, el DARP va crear l’any 2003 el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador, dotat amb 3.000 euros, per a guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació, i el disseny de productes artesans. Properament, es preveu publicar la convocatòria de l’any 2020 d’aquest premi.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat
1