Salut

.

Salut posa en marxa la campanya d'estiu amb un reforç de més de 400 professionals sanitaris

query_builder   17 juny 2020 08:02

event_note Nota de premsa

Salut posa en marxa la campanya d'estiu amb un reforç de més de 400 professionals sanitaris

  • Es destinaran 7,7 milions d’euros a la contractació de personal d’atenció primària
  • S’inicia la campanya #Tria /Salut per informar de les mesures de prevenció i protecció
Campanya d'estiu

El Departament de Salut posa en marxa el Pla d’estiu d’enguany en un context de particularitats derivades de la COVID-19. Durant l’estiu el conjunt de la xarxa sanitària s’organitzarà per a donar la resposta adequada a les necessitats de la ciutadania, tenint en compte la necessitat del descans dels professionals, del tot imprescindible després de la intensa activitat que s’ha dut a terme els darrers mesos.

En concret, es destinarà un import de 7,7 milions d’euros al reforç de la plantilla d’uns 436 professionals de l’àmbit de l’atenció primària. Enguany hi haurà una inversió addicional de 5M€ que es sumen als 2,7M€ ja previstos per tal de reforçar el sistema davant el període estival.

“Aquest any es vol intentar tornar a l’activitat d’altres estius, però haurem d’estar en alerta constant davant la possible aparició de rebrots. Una època singular en què es treballarà en la detecció ràpida de casos per tal d’aturar la transmissió de la pandèmia”, destaca Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut.

El Servei Català de la Salut realitzarà les mesures alternatives necessàries per a garantir el servei a les persones que el puguin necessitar. Aquestes inclouen el reforç de l’atenció al domicili, facilitant l’accés al centre d’atenció primària (CAP) més proper i, entre altres, la potenciació d’eines d’atenció no presencial com La Meva Salut i l’eConsulta.

Es vetllarà perquè els centres d’atenció primària mantinguin la seva activitat fins a les 20h. Les franges horàries s’adequaran per a realitzar una major intensitat d’atenció programada, també es realitzarà atenció continuada i urgent. Enguany es reitera que l’adequació funcional dels centres variarà per a poder fer front a l’aparició de rebrots localitzats i també al turisme, que previsiblement serà més local que internacional. Pel que fa a l’activitat hospitalària, es mantindrà de manera equivalent a l’any passat.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) també reforça el dispositiu aquest estiu amb 24 unitats addicionals de suport vital bàsic i avançat, que realitzaran 31.020 hores de servei. Aquestes mesures amplien la cobertura a les zones de costa, que al llarg de l’estiu augmenta significativament la població majoritàriament a Tarragona, Terres de l’Ebre, Garraf i Girona.


Tria /Salut: Protegeix-te, refresca’t, hidrata’t i... recorda posar-te la mascareta!

Salut vol conscienciar especialment sobre la importància de seguir aquest any els consells. Per aquest motiu presenten la campanya #Tria/Salut, amb un doble repte: informar de les mesures de prevenció i protecció habituals durant els mesos de calor i la necessitat de prevenir els contagis de la COVID-19.

Aquest estiu “el que no volem és un altre cop de calor. Ni quedar-nos deshidratats. Ni tornar a estar, una altra vegada, tots confinats a casa”, destaca Rosa Romà, directora de l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del CatSalut.

La campanya #Tria/Salut estarà activa tot l’estiu i inclou recomanacions a tenir en compte davant les altes temperatures. També recorda la importància d’hidratar-se bé per evitar els cops i les onades de calor.

Es recomana a la ciutadania que davant l’aparició de qualsevol símptoma relacionat amb coronavirus contacti amb el 061 SALUT Respon. A més, s’insisteix en el fet que les altes temperatures poden suposar un perill per a la salut i agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament.  “L’objectiu és transmetre els consells específics de l’estiu, com són refrescar l’ambient i fer servir crema solar; però també cal continuar respectant les distàncies, rentant-se les mans, posant-se la mascareta i no compartir ni estris, ni beguda, ni menjar”, recalca Romà.

Al llarg de l’estiu 2019 es van detectar dues onades de calor a finals de juny i juliol. Del 7 al 11 d’agost es van enregistrar altes temperatures, superant els 40 °C a zones baixes de la Ribera d'Ebre, el Priorat, el Segrià, el Bages i punts del prelitoral; segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya.

L’excés de calor pot suposar un perill per a la salut i agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l’exposició a temperatures molt altes es prolonga, la temperatura del cos pot elevar-se a nivells perillosos i es pot patir un cop de calor. L’any 2019 es van notificar 6 casos de cop de calor amb tres persones que van acabar perdent la vida. “Són defuncions que considerem evitables. Hem de saber transmetre a la població els missatges clau de prevenció, protecció i alerta, especialment en moment d’onada de calor i així ho venim dient des de fa anys”, destaca Xavier Llebaria, director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).

El Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS), que és operatiu entre l'1 de juny i el 30 de setembre, vol predir amb la màxima antelació les possibles situacions meteorològiques de risc, així com coordinar des de l’ASPCAT i el CatSalut els recursos existents a Catalunya per a fer front a una onada de calor.

Beure molta aigua, protegir-se del sol amb crema solar, evitar les altes temperatures, ventilar i refrescar les llars i supervisar els infants a l’aigua són alguns dels consells de la campanya; els materials audiovisuals de la qual – ventalls, cartells, vídeos - es poden trobar a la web del canalsalut.gencat.cat i es difondran a través dels canals de comunicació dels sistema sanitari públic català, per xarxes socials i pels mitjans de comunicació.

Atenció a mitjans
Els mitjans que ho desitgin, a les 11.30h podran agafar declaracions sobre l’organització de l’activitat sanitària durant l’estiu. Els atendrà el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, a través del següent enllaç: https://meet.jit.si/AtencióMitjansPlaEstiu

2  

Fitxers adjunts

Pòster1

Pòster1
PDF | 474

Pòster 3

Pòster 3
PDF | 449

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia