Les Escoles Agràries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya han rebut 159 inscripcions pel primer curs dels cicles de formació professional de grau mitjà. Aquesta dada representa un 20% més d’inscripcions en comparació al curs passat.
D’acord amb les inscripcions rebudes, s’identifica un perfil comú de l’alumnat que sol·licita l’accés a aquests estudis. En la majoria de casos, es tracta de persones que han acabat l’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i es volen dedicar al sector agrícola. Majoritàriament, acostumen a ser joves que tenen finques i explotacions agrícoles pròpies, i, per tant, volen continuar l’activitat familiar en un futur.
Enguany, la preinscripció als cicles de grau mitjà de formació professional s’ha efectuat de forma telemàtica, del 2 al 8 de juny. Les Escoles Agràries ofereixen 10 cicles formatius de grau mitjà i 11 de grau superior en la modalitat presencial, semi presencial i a distància.
En el cas dels cursos de grau superior, el període de preinscripcions encara està obert fins el dia 17 de juny. Dilluns, un cop s’hagi fet el recompte total, també es faran públiques les preinscricions rebudes per aquesta altra variant de cicles formatius.
La incorporació de joves al camp creix anualment un 25% des del 2016
Des del 2016 i fins a dia d’avui, el DARP ha incorporat 2.011 joves al món agrari, augmentant un 25% la incorporació anual de joves al camp respecte a etapes anteriors.
Aquest increment s’atribueix a les eines posades en marxa pel departament com ara el programa Odisseu, que es duu a terme conjuntament amb la Direcció General de Joventut del Departament de Treball, per fomentar el retorn dels joves al territori, i a la formació que es realitza a les diferents Escoles Agràries de Catalunya. Fa quatre anys, el número total d’alumnes estava al voltant dels 9.000 anuals. Enguany passen dels 12.000, una xifra rècord que demostra la fortalesa d’aquests centres i la voluntat del DARP.
A més a més, les Escoles Agràries també s’han enfocat a potenciar l’empoderament femení al sector. En els últims 10 anys, les matriculacions de dones als cicles formatius han augmentat un 24,2%.
Campanya per promoure la formació agrària
Enguany, el DARP mitjançant el Servei de Formació Agrària ha posat en marxa la iniciativa ‘Som futur’, una campanya que té l’objectiu de donar visibilitat a aquestes entitats educatives i reflectir les virtuts, qualitats i valors de la formació professional i del sector agrari i alimentari. Aquests centres han comptat amb l’ajuda de grans influents catalans, com ara en Peyu, Lo Pau de Ponts o en Quim Masferrer, per donar a conèixer la necessitat de formar-se al sector agroalimentari, un dels més potents de Catalunya. Aquest suport ha sigut essencial per dur a terme la campanya, que ha consistit en elaboració de diversos vídeos i continguts digitals per destacar la gran tasca que es realitza des de les Escoles Agràries de Catalunya.
A més, s’ha habilitat un nou canal a Instagram (@escolesagraries) dedicat exclusivament a les Escoles Agràries, on es podrà seguir tota l’actualitat i el dia a dia que duen a terme els 14 centres que conformen la xarxa d’Escoles Agràries de Catalunya.
Amb aquestes iniciatives es vol valoritzar les professions del sector agroalimentari perquè sigui un motor d’atracció de talent, i per això, el departament també ha posat en funcionament noves eines com la figura del Dinamitzador de Joves, per acompanyar al jove en el seu procés d’instal·lació de joves agricultors, una Oficina jove al portal Ruralcat coneguda com el Planter, amb tota la informació necessària sobre ajuts i tot tipus de tràmits, i un Observatori Jove.
Servei de Formació Agrària
El Servei de Formació Agrària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya està format per 14 Escoles Agràries distribuïdes per tot el territori català. La seva principal missió és professionalitzar el sector agroalimentari, mitjançant la millora de la qualificació dels seus professionals.
Ofereix una àmplia oferta de cicles, cursos i jornades en la modalitat presencial, semi presencial i a distància adaptats a les necessitats del sector agrari i alimentari. S’encarrega d’executar els plans i els programes de capacitació professional agrària del DARP, tant en l'àmbit de la formació inicial com del reciclatge de coneixements i la formació permanent dels agricultors i en general del món rural. Aquesta entitat també fa el seguiment i l'avaluació dels plans i els programes de capacitació professional agrària i la coordinació, en aquest àmbit, amb els altres serveis del Departament. Una altra de les seves tasques és supervisar el funcionament de les Escoles Agràries.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.