President

El president durant la sessió de control. Autor: Sílvia Jardí (Agència Catalana de Notícies)

President Torra: "El camí per assolir la independència només el podem fer junts, des de la unitat"

query_builder   17 juny 2020 11:19

event_note Nota de premsa

President Torra: "El camí per assolir la independència només el podem fer junts, des de la unitat"

  • El cap del Govern reitera que, “per responsabilitat i perquè és el que ens demanen els ciutadans”, la prioritat absoluta del seu executiu és “encarrilar la sortida a la crisi sanitària, econòmica, social i educativa”, derivada de la Covid-19
  • Reclama de nou a l’estat espanyol que Catalunya pugui gestionar els recursos que genera perquè “no tindrà mai el pressupost que necessita i que li cal si no s’acaba amb el dèficit fiscal”
El president durant la sessió de control. Autor: Sílvia Jardí (Agència Catalana de Notícies)
El president durant la sessió de control. Autor: Sílvia Jardí (Agència Catalana de Notícies)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reivindicat aquest matí, en la sessió de control al Parlament, que el camí per assolir la independència “només el podem fer junts”. “Junts i sempre, aquesta és la fórmula contra la repressió de l’estat i a favor dels nostres drets fonamentals”, ha defensat en resposta al grup d’Esquerra Republicana.

El cap de l’Executiu ha assegurat que la fortalesa del flanc sobiranista s’ha evidenciat quan “hem estat capaços, no només de de dir-ho, sinó de fer-ho i de votar alhora”, com en el cas del rebuig a l’estat d’alarma o en resposta a la sentència de l’1 d’octubre. I ha reiterat la seva proposta de “tornar a passar per les urnes per fer un referèndum  d’autodeterminació”. “Jo sóc aquí i mantinc aquesta proposta. Hi és tota la Cambra? El camí cap a la independència és una línia recta, no és una línia d’anades i de tornades. És una estratègia de llarga durada. I per tant, hi hem d’anar sempre”, ha reblat.

La prioritat: encarrilar la sortida a la crisi post Covid-19

Durant la sessió de control, el president ha remarcat que, en aquests moments, la prioritat del Govern de la Generalitat és encarrilar la sortida a la crisi sanitària, econòmica, social i educativa derivada de la Covid-19, “per responsabilitat i perquè és el que ens demanen els ciutadans”, i que “l’interès de país ha d’anar per davant de tot”. “Quan tinguem encarrilades aquestes situacions, no tingui cap dubte que els ciutadans de Catalunya seran cridats a les urnes”, ha respost a la líder dels Comuns.

Per tal de poder fer front al context actual, Quim Torra ha afirmat que cal “reprioritzar els pressupostos”, com ja està treballant l’Executiu, però ha insistit en què “Catalunya no tindrà mai el pressupost que necessita i que li cal si no s’acaba amb el dèficit fiscal. És impossible”. Per aquest motiu, ha fet de nou una crida a “poder disposar i gestionar els recursos que Catalunya genera”.

En la resposta al líder dels socialistes, el president ha subratllat que “el problema de Catalunya es diu dèficit social i són els 16.000 milions d’euros que desapareixen cada any”. “El govern espanyol anuncia ara grans plans econòmics, però el que nosaltres volem és que se’ns tornin els nostres diners”, ha reblat Quim Torra, que ha destacat que a la proposta de 15.000 milions d’euros que reclama la Generalitat no s’hi ha sumat el dèficit històric ni el dèficit fiscal. “Aquests són els recursos extraordinaris que el Govern de la Generalitat pot aconseguir, però depèn del govern de l’estat, i vostès són els que tenen la responsabilitat pels recursos de Catalunya. Espero que tinguin en compte els interessos dels ciutadans del país”, ha dit al president dels socialistes catalans.

En un altre moment de la sessió, el cap de l’Executiu ha reiterat la condemna unànime del Govern davant de qualsevol actitud racista, “que ha de ser absolutament combatuda i rebutjada de manera radical”. I, en relació a la presumpte actuació racista a Manresa per part d’uns agents dels Mossos d’Esquadra, el president ha recordat que ja ha estat rebutjat per part del conseller d’Interior, del cap dels Mossos i de tot l’Executiu i que “esperarem a tenir la sentència del jutge per prendre les decisions més radicals i extremes”.

`