• El Consorci presenta la Memòria de 2019, amb resultats d’èxit
  • Els cursos de nivells inicials han tingut un 69,1% dels inscrits
  • El Voluntariat per la llengua incrementa un 7 % les parelles lingüístiques
  • Els acords del Consorci amb el sector socioeconòmic són gairebé un 13 % més que l’any anterior
CPNL

L’activitat del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) continua amb resultats positius i ascendents, com ho evidencien les dades exposades a la Memòria 2019, que ha presentat el Consorci per a la Normalització Lingüística aquest mes de juny.

Analitzant les dades globals, es posa de manifest l’encert del Consorci en l’aposta per la línia estratègica que prioritza l’atenció i el servei a les persones amb més dificultats per comunicar-se en català, amb la voluntat de contribuir a la igualtat d’oportunitats de tota la ciutadania i en favor de la cohesió social del país. Així, amb 4.026 cursos planificats, un 8,6 % més que l’any anterior, el 2019 la xifra d’inscripcions ha tornat a créixer i ha superat un 11 % les de 2018, que ha passat de 80.267 a 89.115 inscripcions. Es tracta d’una xifra considerable, que destaca sobretot perquè el 69,1 % del total d’inscrits ha fet cursos de nivells inicials i bàsics. En nombres absoluts, durant el 2019, hi ha hagut 61.658 inscripcions a cursos adreçats a persones amb pocs coneixements, o cap, de llengua catalana.

L’acolliment lingüístic és prioritat
L’atenció a les persones que han arribat fa poc a Catalunya centra l’esforç del Consorci, que s’adapta a les necessitats del país per donar resposta als moviments massius de les noves immigracions. La Memòria del 2019 presenta com a novetat el desglossament de l’origen dels alumnes inscrits als cursos inicials i bàsics, que permet una fotografia de la procedència de les noves immigracions. El 2019, de les 61.658 inscripcions dels primers nivells, un 56,2% procedeix de l’Amèrica Central i del Sud, a molta distància del segon col·lectiu, que són les persones originàries del Nord d’Àfrica, amb un 17,6% del total d’alumnes d’origen estranger.

Destaca el nou apartat dedicat a les llengües inicials dels alumnes d’origen estranger del Consorci, amb un rànquing de les 15 més parlades: el castellà, amb 33.463 parlants, la primera; seguida de l’àrab, amb 8.400, fins arribar al tagàlog, amb 377 parlants. Enmig, l'amazic, el portuguès, l’urdú, el rus, el francès, l’anglès, el panjabi, l’italià, el romanès, el xinès, l’ucraïnès i el georgià. 

Per atendre aquesta diversitat amb un acolliment lingüístic de qualitat, una de les mesures més reeixides són les pràctiques lingüístiques durant el curs Bàsic 3 en establiments comercials col·laboradors del Consorci. Les pràctiques s’han consolidat amb èxit: de les 6.421 pràctiques realitzades el 2018 s’ha passat a 12.296 pràctiques lingüístiques el 2019, gairebé el doble.

També es consolida amb èxit el nou format de curs oral adreçat a persones poc o gens alfabetitzades, Ep! Escolta i Parla. Conjuntament amb la Direcció General de Política Lingüística se n’han fet 21 cursos pilot, que han arribat a 480 alumnes.

 

El Voluntariat per la llengua, a l’alça
En aquest context d’interès creixent per l’aprenentatge i la millora de la llengua, el Voluntariat per la llengua (VxL) dispara els resultats amb més de 7 punts percentuals i assoleix les 11.425 parelles lingüístiques el 2019. Un creixement que també es fa palès en l’increment d’entitats i establiments col·laboradors del programa, que es comprometen a mantenir el català en l’atenció als clients que estan practicant la llengua, i que passen de 5.064 el 2018 a 5.689 el 2019, un augment del 12,3 %.

Les activitats de VxL organitzades pels 22 centres de normalització lingüística  al territori, en xarxa amb entitats i agents locals han passat de 1.630 a 1.881, que suposa un increment del 15,3 %.

Incidència al sector socioeconòmic
Les repercussions de les dades positives de l’acció del Consorci per a la Normalització Lingüística per tot el territori també es veuen reflectides en el sector socioeconòmic. Durant el 2019 ha formalitzat 2.403 acords de col·laboració amb empreses i comerços, amb compromisos per fomentar l’ús del català en el sector. Aquesta xifra suposa un increment de gairebé 13 punts percentuals respecte als 2.128 acords assolits l’any anterior. A títol d’exemple, arran de l’acord marc amb PIMEC, s’han desenvolupat vuit sessions “Comunica’t”, adreçades a 109 empresaris, amb la finalitat d’explicar-los la importància de la comunicació en català en l’àmbit empresarial. Pel que fa a la formació a empreses, s’han realitzat 237 cursos, amb 3.866 inscrits, on destaca l’àmbit de la sanitat, amb el curs adreçat a metges residents.

Amb la voluntat de conèixer la presència del català al comerç i a l’empresa i poder-hi actuar més eficaçment, un any més, el Consorci ha desplegat territorialment els Plans Ofercat de la Direcció General de Política Lingüística. Enguany, 15 centres de normalització lingüística els han aplicat en 18 poblacions i s’han realitzat estudis a 10 ciutats per desenvolupar nous plans el  2020.

I encara en l’àmbit socioeconòmic, el programa “I tu, jugues en català?", que té l’objectiu de fer conèixer l’oferta de jocs i joguines en català i fomentar-ne l’ús a través d’activitats lúdiques, el 2019 ha comptat amb el suport de 350 establiments i 19 empreses del sector. Enguany destaca en l’àmbit de la comunicació, la renovació total del web i de la imatge del programa: s’ha actualitzat el catàleg amb informació específica sobre cada joc; s’hi han incorporat més de 60 videojocs i  s’ha posat a disposició informació sobre quins jocs en català tenen les botigues adherides al programa, tant a Catalunya com a les Illes Balears, atès que la DGPL de les Illes Balears col·labora amb el programa per estendre’l en aquell territori. En aquests moments, el catàleg ofereix informació sobre 890 referències de jocs i joguines.

Els 30 anys del CPNL, una celebració destacada
La Memòria para especial atenció a la commemoració dels 30 anys del CPNL, que va tenir com a acte central l’acte celebrat al Teatre Nacional de Catalunya el dia 13 de novembre, amb presència de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i la presidenta del Consorci i directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.

L’acte, dirigit per Josep Maria Mestres amb guió de Guillem-Jordi Graells va comptar com a presentadors amb l’actriu Emma Vilarasau i l’actor Quimet Pla, i interpretacions musicals a càrrec de Hálldor Mar, Lídia Pujol i Dani Espasa. Els protagonistes de l’acte van ser els alumnes de cursos del Consorci i participants del Voluntariat per la llengua que van explicar la seva història vital i la relació amb el català i el Consorci. Amb la participació a l’acte van simbolitzar el reconeixement a tots els aprenents de llengua catalana que, al llarg d’aquests 30 anys, s’han format al Consorci.

La celebració complementa les diferents propostes de difusió i comunicació dutes a terme amb motiu de l’efemèride, en què destaquen el nou vídeo dels serveis que ofereix el Consorci o la renovació total del web de l’organització, amb l’objectiu d’apropar encara més els serveis a la ciutadania i de fer-ho d’una manera molt més accessible, transparent i intuïtiva.

Consorci per a la Normalització Lingüística
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) és una administració pública creada el 1989 per la Generalitat de Catalunya, 19 ajuntaments i la Diputació de Girona. Actualment està format per 136 administracions públiques i disposa d’una xarxa territorial de 22 centres de normalització lingüística (CNL) i més de 140 punts de servei.

El CPNL està adscrit a l’Administració de la Generalitat de Catalunya, per mitjà de la Direcció General de Política Lingüística, la participació de la qual és majoritària. L’objectiu del CPNL és facilitar a la població adulta l’accés al coneixement del català i afavorir-ne l’ús. El treball en xarxa  i el compromís dels diferents ens que en formen part, així com també d’institucions privades, fan del CPNL un agent clau per a la vertebració i la cohesió social del país.