President

El president, durant la seva intervenció, amb el síndic

El president Torra referma el compromís de Catalunya amb "el reconeixement de la realitat nacional de l'Aran i el seu dret a l'autodeterminació"

query_builder   17 juny 2020 13:57

event_note Nota de premsa

El president Torra referma el compromís de Catalunya amb "el reconeixement de la realitat nacional de l'Aran i el seu dret a l'autodeterminació"

  • El cap de l’Executiu assegura que Catalunya també estarà amb la protecció i difusió de l’aranès i sosté que si salvem l’aranès, segur que salvarem el català”
  • El president, acompanyat del síndic, ha encapçalat la festa institucional de l’Hèsta d’Aran, i s’ha sumat al reconeixement als serveis sanitaris i d’emergències amb motiu de la pandèmia de la Covid-19
El president, durant la seva intervenció, amb el síndic. Autor: Jordi Bedmar
El president, durant la seva intervenció, amb el síndic. Autor: Jordi Bedmar

El president de la Generalitat Quim Torra, ha refermat el compromís de Catalunya amb el “reconeixement de la realitat nacional de l’Aran i el seu dret a l’autodeterminació” i ha assegurat que “Catalunya vol ser garant de la llibertat i la democràcia” com “uns valors preuadíssims, la preservació dels quals no ens cansarem mai de reivindicar”.

Durant la seva intervenció a l’acte institucional de l’Hèsta d’Aran, que s’ha celebrat aquest migdia,  el cap de l’Executiu ha reconegut “com de fidel és l’Aran a la seva història, les seves tradicions pròpies i quina ha estat la seva lluita per recuperar autonomia i la capacitat d’autogovern” . Per això, ha volgut deixar clar que en la protecció i la difusió de l’aranès, “Catalunya també hi serà”. “Si salvem l’aranès, de ben segur que salvarem el català”, ha assegurat. Perquè, ha continuat,  “és la mateixa tasca, és la mateixa lluita  compartida, pel valor de la singularitat com a aportació pròpia a la cultura universal”.

El  cap del Govern, que ha encapçalat juntament amb el síndic d’Aran, Francés X. Boya, aquest acte, que enguany commemora el 30è aniversari de la recuperació de la institució del Conselh Generau de l’Aran i de la primera Llei de l’Aran, ha reconegut que el desplegament de les seves competències  “no sempre ha estat  fàcil”, però ha subratllat la importància de l’acord al qual es va arribar ara fa un any pel model de finançament i la signatura del conveni de traspàs de competències en matèria d’emergències.  I ha afegit: “el camí no s’acaba aquí. Aquestes efemèrides han de servir com a estímul per identificar un nou horitzó que necessàriament ha de tenir noves fites”.

 

Record a les víctimes de la pandèmia i reconeixement als serveis sanitaris i d’emergències

La celebració de l’Hèsta d’Aran  d’enguany ha servit també retre homenatge  als serveis sanitaris i d’emergències, de qui el president n’ha destacat “el seu compromís i solidaritat”. “A tots els que avui sabem que sou les persones essencials i ens permeteu a tots els altres tirar endavant amb les nostres vides, no oblidarem mai una gesta històrica que per sempre durem amb nosaltres”, els ha dit. I ha agraït també a tota la societat aranesa “el seu compromís, fermesa, determinació” i, sobretot, “la solidaritat que hi ha hagut en tot moment” durant la pandèmia.

El president de la Generalitat també ha tingut unes paraules de record per les víctimes que han perdut la vida a causa de la pandèmia, a qui se’ls ha dedicat un minut de silenci, i ha assegurat que “els devem un adéu col·lectiu i sens dubte a l’Aran com a Catalunya el farem”.

A poques ores de l’entrada a la fase tres del conjunt de Catalunya, el cap del Govern ha subratllat que aquest fet suposarà la “recuperació de les competències que mai no hauríem d’haver perdut per la gestió de la pandèmia i dels seus efectes”.

A l’acte de celebració de la festa nacional de l’Aran també ha assistit el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé; l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives; el secretari d'Administracions Locals i de Relacions amb l'Aran, Miquel Àngel Escobar, i la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós.

 

3  

Imatges

Homenatge als sanitaris

Homenatge als sanitaris 1155

El president, durant l'acte

El president, durant l'acte 930

Minut de silenci

Minut de silenci 1288

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia