El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies recorrerà al Tribunal Constitucional (TC) la decisió del govern espanyol de retallar 215 milions d’euros del fons destinat a Catalunya per implementar les polítiques actives d’ocupació. Aquesta retallada va ser anunciada el passat mes d’abril i representa una reducció del 55% dels diners assignats, que passarien de 388 milions a 173.

Treball, Afers Socials i Famílies considera irregular destinar uns recursos finalistes que ja s’han recaptat amb les cotitzacions d’empreses i treballadors i han de servir per formar treballadors i ajudar empreses a donar resposta a la crisi econòmica que s’afrontarà els propers mesos. El Departament entén que aquesta desviació amb caràcter retroactiu del fons provinent de les cotitzacions socials és enganyós per aquells que han aportat aquests recursos però també perquè buida de contingut les competències de la Generalitat i dels agents socials en matèria de polítiques actives d’ocupació.

A banda dels aspectes jurídics, el Departament també considera una greu errada política la decisió en uns moments d’increment de necessitats per la reactivació econòmica. En aquest sentit recorda que la Generalitat és l’administració competent per aplicar mesures d’ajuda a les persones en atur i de millora de l’ocupació i retreu a l’Estat que deixi el Govern sense eines per combatre l’atur i atendre empreses i persones treballadores.

El 2019, 173.654 persones van participar en programes del SOC amb components de formació.