President

El president Torra ha signat el decret que inicia l'etapa de represa

President Torra: "He signat el decret que inicia l'etapa de represa, que regularem des del Govern a partir del diàleg"

query_builder   18 juny 2020 15:11

event_note Nota de premsa

President Torra: "He signat el decret que inicia l'etapa de represa, que regularem des del Govern a partir del diàleg"

  • Entra en vigor aquesta mitjanit, en què finalitza la fase 3,  i queden sense efecte les mesures derivades de la declaració de l’estat d’alarma
  • Pel que fa als aforaments, hi haurà un període d’adaptació fins al 25 de juny: als espais tancats serà del 50%, i als oberts del 75%
  • Els consellers de Salut i d’Interior han signat la resolució del Procicat que estableix la normativa que regirà aquesta nova etapa
El president Torra ha signat el decret que inicia l'etapa de represa. Autor: Rubén Moreno
El president Torra ha signat el decret que inicia l'etapa de represa. Autor: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha signat aquest matí el decret que estipula “la fi de la fase 3 del desconfinament dissenyat pel govern espanyol” i l’entrada a “l’etapa de represa que ja regularem completament des del Govern de Catalunya a través del Procicat i sempre obeint els criteris dels experts i amb una única prioritat: la salut i la vida dels ciutadans”. Amb aquest decret, que entra en vigor aquesta mitjanit, “decauen els efectes de l’estat d’alarma, s’aixequen les restriccions de mobilitat a tot el territori de Catalunya i, ara sí, recuperem totes les competències”, ha remarcat el president.

El cap de l’Executiu ha anunciat públicament aquesta fase després de la publicació avui al BOE de l’accés de les regions sanitàries de Barcelona i Lleida a la fase 3, amb la qual cosa es recuperen les competències per gestionar l’emergència i queden sense efecte les mesures derivades de la declaració de l’estat d’alarma per part de l’estat. El president ha comparegut davant dels mitjans acompanyat de la consellera de Salut, Alba Vergés, i del conseller d’Interior, Miquel Buch.

Aquesta fase de represa, ha explicat el president, “es regularà sempre amb els criteris de claredat i rigor”, per mitjà d’una resolució que ha aprovat avui el Procicat i que han signat els consellers de Salut i Interior. Amb aquesta resolució, ha dit, “passem a establir la normativa que regirà aquesta nova etapa”. Quim Torra ha insistit en la voluntat del Govern de “guanyar en claredat” en les mesures, amb “criteris molt més fàcils d’entendre” de cara a la ciutadania.

La resolució del Procicat, que servirà de marc normatiu, “s’ha fet i es continuarà fent a partir del diàleg amb els sectors afectats i amb la flexibilitat i capacitat d’adaptació a noves circumstàncies pertinents”. En aquest sentit, el president ha assegurat que “no em tremolarà la mà per prendre les decisions que calgui per vetllar per la salut de la població”.


“L’etapa de represa serà més senzilla i entenedora”

Durant la seva intervenció en la roda de premsa, la consellera de Salut ha remarcat que amb la recuperació de les competències i l’evolució favorable de l’epidèmia a Catalunya, “aquesta represa serà molt més senzilla i entenedora sense tantes regulacions ni prohibicions”. “Hem de donar missatges clars a la nostra gent”, ha insistit. I ha fet notar que “el més important en aquesta etapa serà l’autoresponsabilitat dels nostres ciutadans”. “Catalunya ha tingut un comportament exemplar durant el confinament i estic segura que continuarem pel mateix camí”, ha reblat.

En aquesta mateixa línia, la consellera ha fet una crida a “continuar amb un comportament social en la lluita contra l’epidèmia” i ha reiterat que “és imprescindible, ara més que mai, mantenir les normes bàsiques que sempre repetim”, com la higiene de mans freqüent, la distància de seguretat d’1,5 metres o l’ús de mascareta.

 

Període d’adaptació fins al 25 de juny

Tot i que l’etapa de represa comença a partir d’aquesta mitjanit, el cap del Govern ha assenyalat que, pel que fa als aforaments dels locals, hi haurà un període d’adaptació  fins al 25 de juny. “L’aforament dels espais tancats serà del 50%, mentre que als espais oberts serà del 75%”, ha explicat. I, a partir del 25 de juny, “caldrà garantir l’equivalent de la distància física interpersonal de seguretat en superfície de 2,5 m2 per persona, excepte que sigui d’aplicació un valor més restrictiu per raó del tipus d’activitat”, ha dit.

Davant la proximitat del període de vacances, la revetlla de Sant Joan o les festes majors, el president ha fet una crida a “ser més prudents que mai i que cap excés o imprudència d’aquests dies ens obligui a tornar enrere i a reactivar fases de confinament domiciliari estricte”. “No podem abaixar la guàrdia”, ha recordat.

 

“Un altre estat d’alarma hauria estat possible”

A preguntes dels mitjans, el president Torra ha afirmat que “un altre estat d’alarma hauria estat possible”. Ha lamentat la manca de diàleg, ja que “ningú es va posar en contacte amb nosaltres per fer-nos saber que l’endemà s’aprovaria un decret que centralitzava competències”. I ha fet notar que, abans de l’estat d’alarma, la Generalitat ja va decretar mesures, com el tancament d’escoles o el confinament d’Igualada. En aquest sentit, ha posat de relleu que “des del principi hem estat fent propostes propositives, tant en l’àmbit de salut com en l’econòmic”.  I ha fet notar que l’estat “ha acabat adoptant moltes de les peticions del  Govern, però ho ha fet tard i malament”.

3  

Imatges

Roda de premsa

Roda de premsa 1053

El president, durant la roda de premsa

El president, durant la roda de premsa 801

El president i els consellers

El president i els consellers 800

2  

Fitxers adjunts

Decret

Decret
PDF | 107

Resolució del Procicat

Resolució del Procicat
PDF | 471

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia