El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, s’ha reunit aquest divendres amb els membres del cos consular acreditat a Barcelona per informar-los de primera mà sobre els plans de reactivació del Govern de Catalunya després de la crisi de la COVID-19.
Els cònsols han assistit a la trobada telemàtica encapçalats pel degà del cos consular i cònsol general del Regne Unit i d’Irlanda del Nord, Lloyd Milen, que ha agraït en nom del cos la comunicació fluïda amb el Departament, així com la tasca duta a terme pels treballadors sanitaris i d'altres sectors essencials durant la pandèmia. A la reunió també hi ha participat la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Elisabet Nebreda. Solé ha agraït la presència als cònsols recordant la importància que Catalunya, com a país obert i connectat al món, dona a la seva projecció exterior.
Durant la seva intervenció, el conseller ha fet un repàs a les principals accions que s’han implementat i s’implementaran des del Govern de Catalunya per superar “una crisi no només sanitària, sinó també social i econòmica”: des de la creació del Comitè per a la Reactivació Econòmica i Social (CORECO), fins a la tasca d’acompanyament en el retorn a catalans que es trobaven a l’estranger, passant per la prospecció de bones pràctiques internacionals i la publicació de dades obertes sobre la pandèmia. Per a més informació, els cònsols també han rebut l’informe sobre les actuacions dutes a terme per cada departament del Govern. En l’horitzó post-COVID-19, Solé ha afirmat que cal “prioritzar una mirada cap al futur” per trobar solucions que combatin les conseqüències derivades del coronavirus i que, alhora, permetin avançar “cap a un món més sostenible”.
Per a fer-ho, el conseller ha posat en valor la importància del treball en xarxa amb altres territoris europeus i amb la resta del món per accelerar la sortida de la crisi. En aquest repte global, Catalunya vol ser “coprotagonista”, ha afirmat Solé, que ha remarcat davant del cos consular la voluntat del Govern de ser “actors actius de la recuperació”. Precisament per fomentar l’intercanvi d’informació i de bones pràctiques, la Generalitat s’ha posat a disposició dels cònsols acreditats a Barcelona per “teixir aliances que ens facin més eficaços i eficients” i per impulsar la posada en comú d’aquelles mesures que estiguin funcionant als països que representen a l’hora de fer front a les conseqüències de la pandèmia. El conseller Solé ha emplaçat el cos consular a fer arribar propostes perquè “l’intercanvi ens enforteix”.
De fet, el Departament d’Acció Exterior fa mesos que duu a terme una tasca de prospecció de bones pràctiques internacionals a través de les delegacions del Govern a l’exterior, les diferents direccions generals i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS). Aquesta selecció de mesures es trasllada diàriament al conjunt de l’executiu català.
Al llarg de la reunió, el conseller Bernat Solé s’ha ofert als cònsols per resoldre dubtes relacionats amb la nova situació sorgida de la COVID-19 en àmbits com el turisme, els protocols sanitaris, l’arribada d’estudiants internacionals o el comerç internacional. A l’espera de l’evolució de la pandèmia, el Departament d’Acció Exterior avaluarà la possibilitat de celebrar una trobada presencial amb el cos consular a la tardor.