- Un grup de 15 persones del la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, amb el suport de personal del CSIC, la Universitat de Girona, i la cooperativa ambiental Cory's, han dut a terme l’anellament de la colònia del Port de Barcelona
- A Tarragona, les liminacions per la COVID-19 han impossibilitat l’accés a les instal·lacions del port per a dur a terme l’anellament d’enguany, mentre que al Parc Natural Delta de l’Ebre s’està ultimant el marcatge dels exemplars de la colònia
Un grup de 15 persones, entre personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, el CSIC, la Universitat de Girona, la cooperativa d’investigació i conservació de la biodiversitat Cory's, han dut a terme l’anellament de polls de gavina corsa (Ichthyaetus audouinii) d’enguany a la colònia del Port de Barcelona. S’han pogut col·locar dispositius per al seguiment de l’espècie en 190 exemplars, gairebé els mateixos que l’any passat (209 exemplars).
Pel que fa a Tarragona, les limitacions per la pandèmia de la COVID-19 han impedit la realització de l’anellament d’enguany en no disposar d’autorització per accedir a les instal·lacions del Port de Tarragona. L’any passat l’actuació va comptar amb el suport de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i la Fundació Plegadis, i la xifra d’exemplars anellats va arribar aquí als 357. Finalment, es treballa també per anellar els polls de gavina corsa de la colònia del Delta de l’Ebre, i s’espera tenir els resultats en els propers dies.

El marcatge és important perquè permet llegir, amb l’ajut d’uns binocles o telescopi, la inscripció que duu l’anella i així generar una dada científica útil per a la conservació. Conèixer per on es mouen els exemplars nascuts en una o altra colònia és bàsic per a detectar possibles noves colonitzacions d’aquesta espècie declarada vulnerable. De fet, després que la colònia de Tarragona fracassés parcialment, s’han detectat exemplars nascuts allà a diferents punts del litoral entre el Garraf i el Maresme i s’ha descartat una possible nidificació de l’espècie a una localitat d’aquesta darrera comarca.
L’anellament ha quedat afectat per la pandèmia del COVID-19 ja que tant el subministrament d’anelles metàl·liques com les plàstiques numerades han arribat in extremis a l’anellament.
L’operació es duu a terme per zones i en grups, cadascun format per 4-5 persones. Una persona posa l’anella metàl·lica, una altra posa l’anella de PVC, una altra pren nota de totes les dades de l’ocell i dues més cerquen polls i els porten a l’equip de marcatge. Les anelles es col·loquen a les potes de l’ocell, com es mostra a la imatge.

Gràcies a l’anella es pot saber la trajectòria vital de cada exemplar. El de la imatge, en concret, va ser anellat el 23 de juny de 2015 a la Punta de la Banya, al delta de l’Ebre, on va néixer. Després va ser vist el març d’enguany a Vilanova i la Geltrú i el maig, nidificant, al Port de Barcelona. Aquest és un exemple de la relació entre les colònies nidificants de Catalunya. Tot i que aquesta espècie es mou entre la costa est africana i Catalunya al llarg del seu cicle vital, també s’han observat els ocells marcats aquí a llocs llunyans com la costa del Sàhara o Gàmbia.
Menys parelles nien el 2020
Mentre que la colònia del port de Barcelona, la més septentrional del món, s’ha mantingut en nombre d’efectius, enguany la de Tarragona ha minvat a la meitat producte de la climatologia adversa durant aquesta primavera.
En aquest sentit, segons l’últim cens elaborat el passat mes de maig, un total de 2.827 parelles de gavina corsa (Larus audouinii) han niat a Catalunya el 2020. Del total, 2.516 parelles han niat a les comarques de Tarragona, i 311 a Barcelona, mentre que 2.066 en espais naturals de protecció especial (ENPE), i 761 en instal·lacions portuàries.
La xifra global del 2020 suposa una nidificació de 728 parelles menys que el 2019 i 927 menys que el 2018. El personal expert atribueix aquesta baixada al temporal Gloria i al que va afectar el territori abans de Sant Jordi.
1