Imatge de la reunió del Consell Assessor de Comerç
Imatge de la reunió del Consell Assessor de Comerç
  • Segons ha comunicat la Consellera als representants del sector en el marc del Consell Assessor de Comerç “demanarem que es territorialitzin els ajuts i que tinguin en compte un dels sectors més importants de l’economia catalana integrat majoritàriament per microempreses que tenen com a màxim 9 treballadors”
  • El comerç representa el 16% del PIB i ocupa el 20,1% dels treballadors a Catalunya. El 97% del comerç al detall està integrat per microempreses
  • El Departament, a través de la Direcció General de Comerç, s’està treballant en col·laboració amb el sector en l’elaboració dels plans sectorials d’activitats vinculades al comerç. En breu, i prèvia aprovació pel Procicat, estaran enllestits els plans sectorials per als establiments de venda minorista i a l’engròs; centres comercials; mercats a la via pública o de venda no sedentària; establiments d’hostaleria i restauració; i per a fires i congressos i altres activitats


La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha reclamat avui 4.500 milions d’€ de les aportacions de la Unió Europea per reactivar al comerç català. Segons ha comunicat la Consellera als representants del sector en el marc del Consell Assessor de Comerç que s’ha reunit aquesta tarda “demanarem que es territorialitzin els ajuts i que tinguin en compte un dels sectors més importants de l’economia catalana integrat majoritàriament per microempreses que tenen com a màxim 9 treballadors”.

El Departament d’Empresa i Coneixement estima que són necessaris almenys 4.500 milions d’euros per a reactivar el comerç a Catalunya, un sector que representa el 16% del PIB català i que juntament amb el turisme està patint amb major intensitat les conseqüències de la pandèmia. En aquest sentit, la Consellera ha traslladat als representants del comerç que des del Govern de la Generalitat es treballarà per exigir que part dels fons europeus destinin al sector comerç, en la línia que ja ha anunciat el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton.

La consellera Chacón ha presidit aquesta tarda la reunió del Consell Assessor de Comerç, acompanyada de la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, i a la que han assistit representats de Pimec Comerç, Foment, CECOT, Retailcat, Comertia, Fundació Barcelona Oberta, ABC, Fundació Barcelona Comerç, CEDAC, ANGED, ACES, Consell de Gremis, Consell de Cambres, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), els sindicats CCOO i UGT, i d’associacions de consumidors com l’OCUC i l’ACPB.

Chacón ha volgut agrair el consens d’actuació aconseguit amb els diferents agents del comerç, que s’ha fet enfortit en els darrers mesos, destacant que “el diàleg, el consens i la col·laboració público-privada són guies essencials de la nostra actuació. Sempre hem volgut treballar per al sector i amb el sector, i per això és important disposar d’espais com aquest on reunir-nos, compartir diferents visions i enriquir estratègies”. 

Elaboració dels plans sectorials d’activitats vinculades al comerç

En el marc de la reunió, també s’ha informat que des del Departament, a través de la Direcció General de Comerç, s’està treballant en col·laboració amb el sector en l’elaboració dels plans sectorials d’activitats vinculades al comerç, en compliment del decret 63/2020, de 18 de juny de la nova governança i inici de l’etapa de represa al territori, aprovat la setmana passada, i en el marc del Pla d’actuació del Procicat.

En particular, des de la Direcció General de Comerç s’estan perfilant els plans sectorials per als establiments de venda minorista i a l’engròs;  per a centres comercials; per a mercats a la via pública o de venda no sedentària; per als  establiments d’hostaleria i restauració; i per a fires i  congressos i altres activitats.

Reprogramació de festius autoritzats cancel·lats durant l’estat alarma

Així mateix, en la reunió del Consell Assessor s’ha posat sobre la taula la possibilitat que els municipis que tenien previstos festius d’obertura autoritzada en els seus calendaris puguin reprogramar aquestes dates al llarg del 2020.

El comerç català suposa el 16% del PIB i ocupa el 20,1% dels treballadors

El sector comerç genera a Catalunya un volum de negoci de 47.100 milions d’euros, que suposa el 16% del PIB, segons dades de la Direcció General de Comerç a partir de l’Idescat. En total, hi ha més de 101.000 establiments de comerç i serveis, dels quals 32.000 pertanyen al sector alimentari. Pel que fa a la configuració del teixit empresarial del comerç al detall, està integrat gairebé en la seva totalitat per microempreses: el 44,3% no tenen cap assalariats, i el 53,1% tenen entre 1 i 9 treballadors, i només el 2,6% en tenen més de 10.

Segons dades de l’EPA del 4t trimestre de 2019 (la darrera abans de la pandèmia), la xifra de persones ocupades superava els 538.000 (349.000 al comerç al detall i 188.500 al comerç a l’engròs), el que representa el 20,6% del total dels ocupats a Catalunya.

Segueix-nos a les xarxes_________________________________________________________