• Aquest guardó pretén incentivar la integració dels aspectes ambientals en el disseny d’un producte o servei per millorar-ne el comportament ambiental al llarg de tot el seu cicle de vida i la seva contribució a l’economia circular

 

  • En l’edició d’enguany es recorda, amb el lema '20 anys generant canvis’, que la promoció del disseny per al reciclatge va néixer de la necessitat de donar sortida als materials reciclats que s’obtenen a partir dels residus

 

  • Compta amb una dotació total de 15.000 euros, i inclou tres categories: producte, producte en desenvolupament i disseny jove
Lliurament del Premi Catalunya d'Ecodisseny en l'edició 2019.
Lliurament del Premi Catalunya d'Ecodisseny en l'edició 2019.

El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat la convocatòria del Premi Catalunya d’Ecodisseny per a l’any 2021. Amb una dotació total de 15.000 euros,  el guardó inclou tres categories:

 

  • Producte: Producte / servei en el mercat, dissenyat o fabricat / ofert a Catalunya, tenint en compte consideracions ambientals en el seu procés de desenvolupament, amb l’objectiu de minimitzar-ne l’impacte sobre el medi al llarg de tot el seu cicle de vida. Pot presentar-s’hi la persona física o jurídica ubicats, amb domicili o seu social a Catalunya.

 

  • Producte en desenvolupament: Projecte d’un producte/ servei, no produït o comercialitzat, però en fase de prototip o pilot, dissenyat tenint en compte consideracions ambientals, amb l’objectiu de minimitzar-ne l’impacte sobre el medi al llarg de tot el seu cicle de vida. Pot presentar-s’hi la persona física o jurídica que impulsa el desenvolupament del producte o el/la dissenyador/a amb domicili o seu social a Catalunya.

 

  • Disseny jove: Producte / servei en el mercat o en desenvolupament que estigui desenvolupat per estudiants o titulats novells, tenint en compte consideracions ambientals en el seu procés de desenvolupament, amb l’objectiu de minimitzar-ne l’impacte sobre el medi al llarg de tot el seu cicle de vida. Por presentar-s’hi qualsevol persona física que estigui cursant els estudis reglats de batxillerat, cicle formatiu o universitaris a Catalunya, o que hagi finalitzat com a màxim l’1 d’octubre de 2018 aquests estudis.

 

Reduir impactes ambientals del cicle productiu

 

El premi té per objectiu la reducció dels impactes ambientals que els productes originen al llarg de tot el seu cicle de vida mitjançant el disseny i la millora del comportament ambiental dels productes des del moment en què s'extreuen les matèries primeres que els conformen, passant per la producció, l'ús i, finalment, la seva gestió com a residus.

 

Els criteris fonamentals que es valoren són la incorporació d’estratègies d’ecodisseny i la contribució a l’economia circular, la qualitat del disseny i la innovació. Es convoca cada dos anys i està adreçat a persones i empreses que dissenyen o fabriquen productes, ofereixen serveis o estudiants.

 

Integrar tots els aspectes ambientals

 

La promoció del disseny per al reciclatge va néixer fa 20 anys de la necessitat de donar sortida als materials reciclats que s’obtenen a partir de la recollida selectiva dels residus municipals, industrials i de la construcció. També per incentivar que els nous productes que es fabriquen es dissenyin pensant en un futur reciclatge i perquè generin la mínima quantitat de residus. Des de l’any 2015, amb l’ecodisseny es pretén que els productes tinguin en compte també la resta d’aspectes ambientals, com són el consum d’aigua i energia o les emissions a l’atmosfera, entre d’altres.

 

Promoció de l’economia circular

 

El Govern de la Generalitat promou la transformació econòmica del teixit productiu cap a un model competitiu i sostenible i identifiquen la recerca i la innovació com el motor per a aquesta transformació, i l'economia verda com un àmbit d'actuació prioritari. L'ecodisseny és una eina necessària per assolir aquests objectius, atès que, a més de comportar beneficis ambientals (ecoeficiència), és un factor de diferenciació i de competitivitat per a les empreses i una oportunitat per millorar el seu posicionament en el mercat global.

 

El Premi Catalunya d’Ecodisseny és una actuació inclosa en l’Estratègia catalana d’ecodisseny per a una economia circular i ecoinnovadora (Ecodiscat), una eina d’ecoinnovació per promoure l’economia circular a través de l’ecodisseny, i una major sostenibilitat a l’hora de produir i consumir productes. Es tracta d’impulsar un tipus de disseny que incorpora criteris ambientals per assolir productes més sostenibles, més segurs i menys tòxics, amb un consum menor de recursos i de matèries primeres. Així mateix, l'Estratègia catalana d'ecodisseny s'emmarca en l'Estratègia Catalunya 2020 (ECAT 2020) i l'Estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT).