• Les Jornades s’han adaptat als requeriments necessaris per fer-les segures i saludables, amb activitats a l’aire lliure i també en format digital en línia
Ullastret

Les Jornades Europees d’Arqueologia, que han tingut lloc entre el 19 i el 21 de juny, han aplegat enguany prop de 10.000 particpants a Catalunya. Les jornades s’han adaptat als requeriments necessaris per fer-les segures i saludables, amb activitats a l’aire lliure i també en format digital.

S’han organitzat 24 activitats presencials, obertes a grups reduïts, i que han generat, en alguns casos, llistes d’espera. La majoria de les activitats han estat visites guiades als museus i jaciments arqueològics del país de la mà d’especialistes. L’assistència a aquestes activitats ha estat de 2.058 persones.

D’altra banda, els museus han ofert 25 activitats i recursos digitals en línia, entre els quals destaquen els AUDIOTOURS del MAC; càpsules audiovisuals; visites virtuals; jocs per a les famílies; vídeos 360; visualització de les col·leccions 3D; conferències i  documentals, entre altres. La comunicació conjunta entre tots els equipaments, amb els hashtags #Archeoroma i #JEArcheo, ha estat fonamental. Els vídeos específicament centrats en els AUDIOTOURS del MAC han tingut 1.347 visualitzacions i 5.722 impressions.

Així doncs, el públic total que ha gaudit de l’arqueologia durant les JEA a Catalunya ha superat les 8.000 persones, més les que continuaran gaudint dels recursos digitals en línia que es mantindran actius a http://www.arqueoxarxa.cat/Agenda i als llocs web dels equipaments participants.

L'objectiu d'aquestes jornades és la promoció i visualització de tots aquells treballs relacionats amb l'arqueologia. Es vol fer arribar a un gran públic, tot el coneixement disponible d'aquesta disciplina, juntament amb el descobriment, o redescobriment del patrimoni territorial i de la història.

L’edició del 2020 de les Jornades Europees d’Arqueologia a Catalunya ha comptat amb la participació del Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el Museu de la Noguera, el Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega, el Museu de Guissona, el Museu de Gavà, el Museu de Badalona, el Museu d’Història de Sabadell, el Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver i dels Museus de Banyoles.

En l’àmbit europeu, aquesta edició ha reunit a 28 països, deu més que l’any anterior, i ha ofert més de 1.000 activitats per potenciar la importància i paper que té l’arqueologia en el coneixement de la construcció social europea.