• El conseller de Territori i Sostenibilitat visita els treballs de l’última fase de la clausura i restauració paisatgística del dipòsit controlat de residus de la Vall d’en Joan, amb una inversió de l’Agència de Residus de Catalunya de més de 30 MEUR

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat de l’alcaldessa de Begues, Mercè Esteve, i el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha visitat aquest dissabte el dipòsit controlat de residus de la Vall d’en Joan, entre els termes municipals de Begues i Gavà, on es duen a terme treballs de clausura i restauració paisatgística. Durant la visita, Calvet ha assenyalat que “el dipòsit està culminant el seu retorn a la natura i a l’ús públic, un espai que es pugui utilitzar” i ha posat en valor que aquest procés està comptant “amb molt reconeixement internacional”.

 

El conseller ha posat de relleu que “els anys 80 hi havia a Catalunya 2.000 abocadors i fruit d’una constant política de gestió de residus hem aconseguit reduir-la a uns 25 que hi ha actualment”.

 

Així, “hi ha un esforç de les administracions de seguir administrant bé la política de residus: reutilització, reducció i reciclatge, i també infraestructures com aquesta en fase de tancament”, ha exposat. Al mateix temps, ha fet una crida a la coresponsabilitat de la ciutadania: “com  més capaços siguem de separar els residus, més capaços serem de fer una correcta gestió de residus”. I ha remarcat la necessitat de continuar treballant en aquesta línia, atès que “encara es dipositen el 35% dels residus generats a Catalunya i la UE ha determinat que el 2030 només n’hi puguin arribar el 10%”.

 

 

El conseller també ha posat en valor que projectes de clausura i restauració com aquest permeten evitar emissions de CO2 a l’atmosfera i per tant permeten lluitar contra el canvi climàtic, ja que els abocadors són emissors de metà i de CO2.

                                                                                                                                

Restauració ambiental i paisatgística

El dipòsit controlat de la Vall d’en Joan, de titularitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), es troba tancat des del 2006. Des del 2018 s’estan executant les obres de restauració de 40 hectàrees de la part superior, gràcies a una inversió de 33,4 milions de l’ARC. Les obres havien quedat pendents el 2010 per manca de fons.

 

El projecte de restauració paisatgística de l’abocador, que ha resultat guanyador d’un gran nombre de premis, comprèn dues vessants. D’una banda, el segellament de l’abocador així com la recollida i el tractament in situ dels lixiviats (líquids producte de la descomposició dels residus), i en l’aprofitament del metà produït per la fermentació de la matèria orgànica com a biogàs per generar electricitat. D’altra banda, la restauració del paisatge i la seva integració, com a nou espai metropolità, en el conjunt del massís.

 

A la zona actual de treballs, ja s’ha acabat completament un dels prats, i en altres dos s’està estenent terra a sobre de la capa d’impermeabilització. També s’han acabat pràcticament els drenatges perimetrals, i queda pendent la connexió de les xemeneies de gasos i lixiviats. La previsió és finalitzar l’actuació durant el 2021.

 

Els principals objectius que es persegueix amb l’actuació en curs són:

 

  • Disminuir qualsevol possible fuita de lixiviats mitjançant la minimització de la infiltració pluvial superficial i el segellament definitiu superficial.
  • Incrementar el biogàs captat, la seva valorització i estalvi d’emissions a l’atmosfera.
  • Afavorir la integració de paisatge i fauna del dipòsit com a espai especial dins del parc natural

 

 

 

2  

Imatges

Fotografia

Fotografia 322

Fotografia

Fotografia 290

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 607